image

Virus infecteert Maastrichts ziekenhuis

woensdag 17 maart 2010, 16:44 door Redactie, 9 reacties

Gisterenmiddag zijn nog een onbekend aantal computersystemen van het academisch ziekenhuis Maastricht (aZM) door een virus getroffen. Het gaat hier volgens het ziekenhuis mogelijk om een nieuw virus. De infectie beïnvloedde het functioneren van verschillende servers, waardoor bepaalde systemen ook niet meer naar behoren werkten. Het ziekenhuis spreekt zelfs van "ernstige hinder."

De patiëntenzorg zou niet in gevaar zijn geweest en vindt gewoon doorgang. "Zij het dat op sommige afdelingen de vertraging wel merkbaar is en de wachttijden kunnen uitlopen." Geplande operaties gaan gewoon door.

Virus-killer
Volgens het ziekenhuis is er inmiddels "een zogeheten virus-killer geïnstalleerd." Daarnaast zijn er noodprocedures in gang gezet om het netwerk zo min mogelijk te belasten en het primair beschikbaar te houden voor de directe patiëntenzorg. "Er wordt hard gewerkt aan het verhelpen van het probleem en alles is erop gericht de overlast voor de patiënten tot een minimum te beperken. Indien u toch overlast mocht ervaren, bieden wij u onze excuses hiervoor aan."

Eind januari wist de Conficker worm de systemen en apparatuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht te infecteren. De worm zorgde ervoor dat het ziekenhuisinformatiesysteem (SAP), het elektronisch medicatievoorschrijfsysteem, het elektronisch patiëntendossier en diverse kantoortoepassingen op PC's niet meer functioneerde.

Reacties (9)
17-03-2010, 16:50 door SirDice
Het gaat hier volgens het ziekenhuis mogelijk om een nieuw virus.

Volgens het ziekenhuis is er inmiddels "een zogeheten virus-killer geïnstalleerd."

Een "virus-killer" kan alleen z'n werk doen als het een bekend virus is. Men spreekt zichzelf behoorlijk tegen.
17-03-2010, 16:59 door Anoniem
En dit kan dus bij iedereen gebeuren. Zorg er als beheerder voor dat je je zaken goed hebt geregeld om de schade te beperken wanneer het bij jou gebeurt.

Gebruik de meest recente versie van een virusscanner, zorg ervoor dat je altijd de laatste definities gebruikt en segmenteer je netwerk.
17-03-2010, 17:05 door Anoniem
Net zoals Conficker zal dit wel weer te wijten zijn aan niet updaten...
17-03-2010, 17:17 door Anoniem
Laat me raden: 'beveiliging' op orde... M$ machines?
17-03-2010, 18:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-03-2010, 21:23 door Anoniem
Nou dat EPD gaat ook nog wat beloven in de toekomst er beginnen nu al zich elementen te nestelen in de systemen zodat er weer gewroet kan worden door bepaalde belanghebbenden .
18-03-2010, 10:08 door Preddie
Door Anoniem: En dit kan dus bij iedereen gebeuren. Zorg er als beheerder voor dat je je zaken goed hebt geregeld om de schade te beperken wanneer het bij jou gebeurt.

Gebruik de meest recente versie van een virusscanner, zorg ervoor dat je altijd de laatste definities gebruikt en segmenteer je netwerk.


Lol...... "dit kan dus bij iedereen gebeuren" , alleen amateurs worden geinfecteerd door een worm die ouder is dan een maand. Bij relatief nieuwe wormen is er een kans dan profs dit ook overkomt.

"Gebruik de meest recente versie van een virusscanner, zorg ervoor dat je altijd de laatste definities gebruikt en segmenteer je netwerk."

De door jou genoemde maatregelen voorkomen niet dat je geinfecteerd raakt door een worm. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat u denkt dat dit iedereen kan overkomen, de sleutel tot succes is patchmanagement in dit geval.

een virusscanner zou kunnen leiden tot een versnelde detectie van de worm, verder is het scheiden van netwerk verstandig maar zal vaak alleen maar vertragend werken omdat veel wormen zich tegenwoordig ook verspreiden via USB sticks en andere media....
18-03-2010, 15:54 door Anoniem
Het azM draaid al jaren ongepatched. Het verbaast me dat dit nu pas doorbreekt.
Reden dat ze binnen het azM niet patchen is dat dan waarschijnlijk sommige medische applicaties niet meer draaien.......
Heb van mijn collega's terplaatse vernomen dat ze waarschijnlijk nog wel een dag of 2 bezig zijn met het opschonen van de diverse systemen.
18-03-2010, 18:55 door spatieman
iemand EPD van balkenende kopen ? xD
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.