image

Privacywaakhond wil uitrol bodyscanners stoppen

vrijdag 19 maart 2010, 10:48 door Redactie, 4 reacties

De privacywaakhond EPIC heeft het Amerikaanse congres gevraagd om het uitrollen van bodyscanners op Amerikaanse vliegvelden te stoppen. "Gebaseerd op verkregen documenten, de inzichten van experts, de zorgen van Amerikaanse burgers en de buitengewone kosten, moet het congres het programma stoppen", aldus Marc Rotenberg, president van het Electronic Privacy Information Center (EPIC). Onlangs stuurde EPIC samen met Ralph Nader een brief naar president Obama om de gevolgen voor gezondheid, privacy en effectiviteit van de apparaten te laten onderzoeken.

Uitgekleed
Ook tegenover het congres maakte Rotenberg nogmaals duidelijk dat de effectiviteit van bodyscanners niet bewezen is. Zo is het onduidelijk of de machines het PETN explosief hadden kunnen detecteren dat bij het incident van 25 december werd gebruikt. Verder blijkt dat Amerikaanse bodyscanners gemaakte afbeeldingen kunnen opslaan en versturen. Zo beschikken de apparaten over harde schijf en USB-integratie en is er een netwerkaansluiting aanwezig. Iets wat de veiligheid en privacy volgens EPIC in gevaar brengt. Verder is er een "super user" account aanwezig, waarmee medewerkers de filters kunnen uitschakelen en "raw images" kunnen exporteren. Daarnaast zijn ook de gevolgen voor de privacy niet voldoende onderzocht, aldus de privacywaakhond.

"We zijn voorstander van screening technieken die minimaal opdringerig en maximaal effectief zijn. Helaas zijn de bodyscanners die nu worden uitgerold het tegenovergestelde. Ze laten de overheid foto's van uitgeklede passagiers maken, ook al is er geen enkele verdenking."

Reacties (4)
19-03-2010, 11:59 door Anoniem
En wij moeten ze wel gebruiken? Rare jongens, die amerikanen. In ieder geval, de EU moet de uitrol ook stoppen en onze amerikaanse broeders duidelijk maken, dat elke eis die ze voor reizigers vanuit de EU naar de VS stellen, ook omgekeerd geldt. Overigens geldt dit ook voor alle andere wensen/verzoeken/eisen m.b.t. de bestrijding van terrorisme, want op dit moment zijn wij alleen maar de VS aan het beschermen, maar zij hebben omgekeerd dezelfde plicht t.a.v. de EU.
19-03-2010, 16:08 door 44RT
USB-integratie
LOL.

Het is dus wachten tot een of ander incapabel figuur zijn met conficker geïnfecteerde usbstick in een bodyscanner propt?

Oh, anoniem 11:59 hierboven: helemaal gelijk! Het moet eens ophouden met dat éénrichtingsverkeer van de US of A.
20-03-2010, 03:50 door Anoniem
Kwestie van tijd dat je bodyscan terug te vinden is op een website (mits je natuurlijk daar voor in aanmerking komt).
Laten we eerlijk zijn, beveiligingsbeambte zijn laag opgeleide mensen en hun vak is vaak een tweede keus.
Door de bodyscan wordt het personeel alleen maar minder waakzaam.

Wat de computer zegt is de waarheid.
21-03-2010, 10:05 door Anoniem
Door Anoniem: En wij moeten ze wel gebruiken? Rare jongens, die amerikanen. In ieder geval, de EU moet de uitrol ook stoppen en onze amerikaanse broeders duidelijk maken, dat elke eis die ze voor reizigers vanuit de EU naar de VS stellen, ook omgekeerd geldt. Overigens geldt dit ook voor alle andere wensen/verzoeken/eisen m.b.t. de bestrijding van terrorisme, want op dit moment zijn wij alleen maar de VS aan het beschermen, maar zij hebben omgekeerd dezelfde plicht t.a.v. de EU.
Je hebt op zich wel gelijk, maar aan de andere kant, pas als ze besluiten het daar niet gaan gebruiken, kan je pas verwachten dat ze hun eis richting Europa gaan veranderen. Het zou inderdaad belachelijk zijn als zij het niet doen, en ze van ons verwachten dat we het wel doen.
Daarnaast is het zo dat bij hen de privacywetten voor hun eigen inwoners al niet goed zijn, maar voor buitenlanders zijn ze bijna niet-bestaand. Kortom, verwacht niet te veel van hun richting ons. Zolang Europa zelf geen actie onderneemt om die dingen tegen te houden, verwacht ik van de Amerikanen niets...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.