image

BSA wil downloaders van internet afsluiten

donderdag 12 mei 2011, 10:19 door Redactie, 19 reacties

De Business Software Alliance vindt het afsluiten van consumenten die illegale software downloaden een goed plan. De organisatie, die belangen van bedrijven zoals Microsoft, Adobe en Symantec vertegenwoordigt, is dan ook blij met het voorgestelde downloadverbod door staatssecretaris Teeven. "Nederland heeft enorm veel computers en een heel hoge penetratie van breedband. Daardoor kunnen consumenten gemakkelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden", aldus Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Comité, tegenover NU.nl.

Brand ziet een three-strikes-out aanpak, zoals die in Frankrijk bestaat, wel zitten. Daar worden consumenten na drie waarschuwingen voor illegaal downloaden van het internet afgesloten.

Veilig
In een nieuw onderzoeksrapport over softwarepiraterij in 2010, blijkt dat in Nederland 28% van alle software illegaal is. Wereldwijd gaat het om zelfs 42%.

Opmerkelijk genoeg heeft 81% van de ondervraagde computergebruikers een voorkeur voor legale software, omdat het betrouwbaarder en een betere bescherming tegen virussen en hackers biedt, zo stelt de BSA in het rapport.

Reacties (19)
12-05-2011, 10:23 door Anoniem
Door Redactie: "Nederland heeft enorm veel computers en een heel hoge penetratie breedband. Daardoor kunnen consumenten gemakkelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden"

Nederland heeft enorm veel wagens en een heel hoge penetratie autosnelwegen. Daardoor kunnen autobestuurders gemakkelijk illegale goederen transporteren.
12-05-2011, 10:27 door SirDice
De Business Software Alliance vindt het afsluiten van consumenten die illegale software downloaden een goed plan. De organisatie, die belangen van bedrijven zoals Microsoft, Adobe en Symantec vertegenwoordigt, is dan ook blij met het voorgestelde downloadverbod door staatssecretaris Teeven.
Dat is complete onzin want het downloaden van "illegale" software was en is al verboden met de huidige wetgeving. Alleen het downloaden van boeken, muziek en films (voor eigen gebruik) niet en daar heeft de BSA geen zak mee te maken.
12-05-2011, 10:29 door Loserenzo
"blijkt dat in Nederland 28% van alle software illegaal is. Wereldwijd gaat het om zelfs 42%"

M.a.w.: In Nederland lijkt het nogal mee te vallen!

Jammerlijk dat deze industrie geld blijft pompen in het willen aantonen dat het probleem bij de gebruiker ligt en weigert haar businessmodel aan te passen aan modernere tijden.

Ongelooflijk dat een bedrijfstak op deze manier in staat gesteld wordt haar klanten op deze manier te terroriseren en dat onze overheid, die de belasting betalende burger hiertegen zou moeten beschermen, het vaandel draagt!
12-05-2011, 10:40 door Anoniem
Betere titel: BSA wil de mensheid van internet afsluiten.
12-05-2011, 10:54 door Anoniem
Gaan ze hiermee uit eindelijk niet het tegenover gestelde bereiken?
Mensen gaan eerder over naar freeware varianten en zullen eerder geneigd zijn dat ook in het bedrijfsleven te gaan gebruiken.
Volgens mij is in veel gevallen illegale software een "hulpmiddel" in de naamsbekendheid/gebruiks grote van een product.

vbtje: Sony Playstation 1, spellen waren enorm makelijk te kopieren, gevolg een hele grote userbase.
Nog eentje: Windows. Zou Win nu net ze groot zijn als win95/98 totaal niet te kopieren was...!?
12-05-2011, 10:54 door Anoniem
"De Business Software Alliance vindt het afsluiten van consumenten die illegale software downloaden een goed plan."

Het afsluiten van consumenten die illegale software downloaden maakt helemaal geen deel uit van het plan van Teeven.

"De organisatie, die belangen van bedrijven zoals Microsoft, Adobe en Symantec vertegenwoordigt, is dan ook blij met het voorgestelde downloadverbod door staatssecretaris Teeven."

Het downloadverbod gaat over films- en muziek.
12-05-2011, 11:44 door Anoniem
Ik dacht dat er expliciet was gesteld dat er in Nederland geen three-strike beleid zou komen. En dat er dus niemand afgesloten gaat worden.

Peter
12-05-2011, 12:31 door Anoniem
Ik hou het wel op mijn Linux bakkie. Alle software die ik wil slechts een commando van me verwijderd, allemaal gratis en voor niets, en 100% legaal. Voor vrijwel elk duur pakket dat er bestaat is er wel een open source alternatief.

Maar om eerlijk te zijn vind ik afsluiten een wel erg radicale oplossing. Waarom zoveel tijd en moeite steken in het pakken van personen die af en toe een film of spelletje downloaden. Laat ze alleen de illegale handel aanpakken en de kleine thuisgebruiker met rust laten. En zoals hierboven gezegd; wellicht moet de industrie eens de moeite nemen de 21ste eeuw binnen te stappen in plaats van vast te houden aan het distributie- en omzet-model van de vorige eeuw.
12-05-2011, 12:47 door Above
Zijn die lui nou zo dom?????
Als we geen films en dergelijke meer mogen downloaden wat heb je dan nog aan een breedbandverbinding?
Dat wordt dan een downgrade van abonnement en heel veel inkomsten welke misgelopen worden door providers.
Met andere woorden zullen providers zich hiermee zelf in de vingers snijden.
12-05-2011, 13:18 door Skizmo
Opmerkelijk genoeg heeft 81% van de ondervraagde computergebruikers een voorkeur voor legale software, omdat het betrouwbaarder en een betere bescherming tegen virussen en hackers biedt
Oftewel 81% weet dus helemaal niet waar ze het over hebben.
12-05-2011, 16:26 door Anoniem
Is het voorstel van Teeven en welke in dit artikel vermeld staat wel juridisch houdbaar?

Buiten het feit dat het discutabel is of toegang tot het internet een grondrecht zou moeten zijn voor iedere burger, is het voor mij een vraag of het mogelijk is om iemand zonder tussenkomst van de rechter te laten afsluiten van het internet.

Bovendien betekent de implementatie van zo'n maatregel dat er deep-packet inspection moet gaan plaatsvinden; iedere burger is bij voorbaat verdacht! Dit houdt tevens in dat het een kleine stap is om deze data (verplicht?) beschikbaar te stellen voor justitie en zelfs voor langere tijd op te slaan. Je zou haast denken dat dit de achterliggende geheime agenda is van het OM om op sluikse wijze zulke privacy ondermijnende maatregelen door te drukken.

Beschermd de wet ons hierin? Deze draconische maatregel kan toch niet werkelijk gaan landen?

Sander
12-05-2011, 16:56 door Anoniem
"Zijn die lui nou zo dom????? Met andere woorden zullen providers zich hiermee zelf in de vingers snijden."

Alsof providers dit uit eigen vrije wil doen. Mocht zo'n regeling er komen, dan zijn ze gewoon wettelijk verplicht om dit te doen.
12-05-2011, 17:40 door Mazzaroth
Nog meer Deep Packet Inspection dan maar.
12-05-2011, 19:08 door Argot
Je bent toch eigenlijk pas strafbaar zodra je de software illegaal gebruikt? D.w.z. zodra je een onrechtmatig verkregen licentiecode invult? Er bestaat zo veel software waarvan de demoversie gelijk is aan de volledige versie. Bij het invullen van een door jou aangeschafte licentiecode wordt de software geünlockt en mag je de software volledig gebruiken.
Een licentie(code) kun je na downloaden/installeren altijd nog aanschaffen, daarom begrijp ik niet waarom downloaden altijd illegaal is. Of je dat ook daadwerkelijk doet, is een ander verhaal.

Dit geldt overigens niet voor alle software, dat weet ik wel, maar ze moeten toch kunnen bewijzen dat jij een illegaal bestand hebt gedownload en niet de demoversie? Hoe willen ze dat gaan controleren? Gaan ze jouw pakketjes scannen en vervolgens zelf installeren, om te bepalen of het daadwerkelijk om een illegale versie gaat? Iedereen roept DPI, maar aan de buitenkant kun je niet zien wat er gedownload wordt!
12-05-2011, 21:51 door Anoniem
Al weer zitten ze aan hogere bonussen te denken........

Als met al die regeltjes het geld bij de gewone man terecht zou komen dan zou ik er ook achter kunnen staan, integendeel zal het wel weer bij de verkeerde (managers) terechtkomen en niet bij de kunstenaar diet het kunste geflikt heeft met een minimum loontje.

Waarom moeten deze mensen zo'n exorbitante bedragen toucheren: ze eten geld als varkens en hebben nooit genoeg.

De hackers zullen het toch wel in evenwicht houden of deze mensen dan hopenlijk uitkleden.
13-05-2011, 14:05 door Anoniem
Ik denk dat dit een geweldige ontwikkeling is.
De ouderwetste bedrijven zetten hun poten in het zand en de nieuwe opensource en freeware projecten krijgen ruim baan om hun marktaandeel te vergroten.
De vervolging van de individuele gebruikers is natuurlijk maar symboolpolitiek en altijd onhaalbaar.

Wie weet, als we echt ver doordenken dan gaan we weer terug naar de oude scene, dat er 1 persoon met een veilige pijp (bibliotheek) zijn warez binnenhaald en de rest deze zelf distribueerd (Harddiskjes over de post :) )

Hoe dan ook krijgen we een scheiding tussen oude en nieuwe bussinesmodellen, en die zal in het voordeel van de nieuwe creatieve bedrijven uitvallen.
13-05-2011, 15:11 door SirDice
Door Argot: Je bent toch eigenlijk pas strafbaar zodra je de software illegaal gebruikt?
Nee, ook het downloaden, zonder toestemming, is verboden.

http://www.iusmentis.com/auteursrecht/downloaden/

Ik meen me overigens te herinneren dat Microsoft het wel toestaat mits je maar een geldige licentiecode hebt. Ik kan dat bericht alleen niet zo snel meer vinden.
13-05-2011, 15:46 door Anoniem
De enige manier om illigale software ui te bannen is de prijs verlagen. Voorbeeld zijn de dvd's en cd's en zelfs blue rays die in prijs verlaagd zijn en hogere kwaliteit leveren dan de zelfgebrande spullen en de avi's op mediaspelers. De consument is nu meer bereid om echte media aan te schaffen.
Dus dit geld ook voor software lijkt mij.
13-05-2011, 17:13 door Anoniem
BSA is de beste vriend van Open Source Software.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.