image

TJX-hacker krijgt 20 jaar cel

vrijdag 26 maart 2010, 09:22 door Redactie, 1 reacties

TJX-hacker Albert Gonzalez is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar wegens hacking en creditcarddiefstal. Gonzalez wist op het netwerk van verschillende winkelketens in te breken en installeerde daar een sniffer. Zodoende kon hij tientallen miljoenen creditcardgegevens stelen, die hij vervolgens naar een Oekraïense handelaar doorstuurde. Pikant details is dat Gonzalez de bedrijven hackte toen hij nog undercover voor de Amerikaanse Secret Service werkte.

In totaal moet de hacker, die zijn operatie "Get Rich or Die Trying" noemde, voor drie zaken terechtstaan. Gisteren kreeg hij twee keer twintig jaar cel wegens aanvallen op TJX, Office Max, DSW en restaurantketen Dave and Buster's. Voor zijn aandeel in de aanvallen op Heartland Payment Systems, Hannaford en 7-Eleven supermarktketens, wordt hij vandaag veroordeeld. Dankzij een met justitie gesloten overeenkomst, mag Gonzalez de drie gevangenisstraffen tegelijkertijd uitzitten. De federale aanklager had 25 jaar geëist, terwijl de advocaat van Gonzalez 15 jaar vroeg.

Nalatig
Volgens de advocaat werd Gonzalez door nieuwsgierigheid gedreven en heeft hij het syndroom van Asperger. Onderzoek wees uit dat dit niet zo is. Daarnaast beschikte de aanklager over chatlogs waaruit blijkt dat de hacker 15 miljoen dollar wilde verdienen, een jacht wilde kopen om vervolgens met pensioen te gaan. Een deel van de door TJX gerapporteerde schade mocht volgens de advocaat niet voor rekening van Gonzalez komen. Het ging in dit geval om nieuwe beveiligingsmaatregelen die het pas na de aanval implementeerde. Maatregelen die als ze van tevoren waren aangebracht, de aanval mogelijk hadden kunnen voorkomen. TJX merkte bijvoorbeeld niet dat er 80GB aan gegevens van het netwerk werd gestolen.

Verder zou uit een audit blijken dat er zeer ernstige tekortkomingen in het beveiligingsbeleid van het bedrijf zaten. Ongeacht welke straf de rechter vandaag uitspreekt, heeft Gonzalez één van de zwaarste straffen voor een financieel misdrijf gekregen en is het de langste straf voor hacking.

Reacties (1)
26-03-2010, 11:26 door Anoniem
daar gaat zen leven, hopelijk voor hem was het allemaal de moeite waard om de rest van zen dagen achter slot en grendel te zitten. en te kunnen genieten van het zonnetje dat schijnt op de binnenkoer :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.