image

Paniekzaaiers herkenbaar aan het woord cyber

maandag 29 maart 2010, 14:20 door Redactie, 7 reacties

Bedrijven proberen beleidsmakers te manipuleren door het gebruik van woorden als cyberoorlog, cyberspionage en cyberspace, zegt Ryan Singel van Wired. Met name in de Verenigde Staten verschijnen regelmatig rapporten over de veiligheid van het internet. Wie het kaf van het koren wil scheiden hoeft alleen maar het aantal keer te tellen dat het woord "cyber" voorkomt, aldus Singel. Bedrijven beweren dat er een groot probleem is, maar willen in werkelijkheid lucratieve overheidscontracten in de wacht slepen.

Online
Als iets op het internet gebeurt, spreken de meesten over "online". "Maar als het gaat om het bang maken van senatoren, presidenten en burgers dat de Chinezen, Russen of Al Qaeda onze geheimen stelen of het elektriciteitsnet uitschakelen, dan verandert het internet plots in 'cyberspace'", merkt Singel op. Hij wijst naar een recente blogposting op Forbes. Daarin verdedigt voormalig "cybertsaar" Amit Yoran het concept van "cyberoorlog". Zijn bedrijf levert beveiligingsproducten aan de overheid.

Volgens Yoran is het gevaar van het niet onderkennen van een cyberoorlog veel gevaarlijker dan het niet zien van de risico's van de sub-prime markt, waardoor uiteindelijk de wereld in een financiële crisis werd gestort. In het artikel dat Yoran naar Forbes stuurde, gebruikt hij uiteindelijk 42 keer het woord cyber.

Sensatiepers
Met name sensatiepers als The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post en the National Journal krijgen er langs van Singel. Die het woord cyber gelijkstelt aan paniekzaaierij. "En het is nog beter als dit tot walgens toe voor het congres en beveiligingsconferenties wordt herhaald, door voormalige en huidige overheidsfunctionarissen, die niet eens de MAC-filtering van hun eigen draadloze router kunnen inschakelen."

Reacties (7)
29-03-2010, 14:31 door Anoniem
kunnen we het aantal titels met hacker erin hier eens tellen?
29-03-2010, 15:11 door Mazzaroth
Door Anoniem: kunnen we het aantal titels met hacker erin hier eens tellen?

Die zit
29-03-2010, 16:08 door [Account Verwijderd]
Gezwollen taal heeft de, manipulerende, eigenschap mensen zelf te laten fantaseren over de definities. Wanneer er in dit geval een negatieve associatie bij wordt opgebouwd speel je snel en simpel in op een van de meest sterke en irreele emoties die wij kennen, namelijk angst.

Zodra je een one-liner hoort zouden er meteen waarschuwingsbellen moeten gaan rinkelen.
29-03-2010, 17:20 door monica8
Lachen zeg de amateur journalisten van "Wired" (zelf benoemde experts met een hoog blog-gehalte) noemen de The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post sensatiepers, ongelooflijk wat de tijden veranderen, zo gaan we nog geloven wat er in de comments op Wired of security.nl staat vermeld.
29-03-2010, 21:06 door Anoniem
Stel voor dat security.nl ook minimaal 1 maal per artikel Cyber gebruikt.
29-03-2010, 21:36 door Anoniem
"In het artikel dat Yoran naar Forbes stuurde, gebruikt hij uiteindelijk 42 keer het woord cyber"

hmm.... 42 keer? Daar is waarschijnlijk over nagedacht :o)
01-04-2010, 11:55 door spatieman
dus een cyberhoer is eng ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.