image

Zeus malware vlucht naar FastFlux botnet

dinsdag 6 april 2010, 14:31 door Redactie, 2 reacties

Door de aanpak van criminele internetproviders, zoeken cybercriminelen achter de Zeus malware hun toevlucht tot FastFlux botnets. Ongeveer een maand geleden werd de beruchte "bulletproof" ISP Troyak van het internet afgesloten. De provider probeerde wel weer online te komen, maar de zaak kreeg zoveel aandacht in de media, dat dit geen succes werd. Veel cybercriminelen hadden hun Command & Control (C&C) server voor het bedienen van met Zeus besmette computers, bij Troyak ondergebracht. Zeus is de populairste malware van dit moment voor het plunderen van online bankrekeningen.

Zelfs na het verdwijnen van Troyak nam het aantal Zeus C&C servers af. Ook andere criminele ISP's voelden de druk van hun upstream providers, die geen cybercriminelen meer in hun netwerk tolereren. Het aantal Zeus C&C servers is nog altijd zeer laag en zodra een server online komt, gaat die weer offline.

FastFlux
De Zeus Tracker monitort de bewegingen van de Zeus botnets en ontdekte de afgelopen dagen steeds meer Zeus C&C servers die op FastFlux botnets worden gehost. FastFlux is een DNS techniek die botnets gebruiken om één domeinnaam aan meerdere, snel wisselende IP-adressen te koppelen. Het gebruik ervan door botnets voor het hosten van malware gebeurt al langer, maar het gebruik voor Command & Control servers is wel nieuw.

Reden voor de Zeus Tracker om ook deze activiteit in de gaten te houden. Op dit moment worden negen domeinen op een FastFlux botnet gehost, maar dat kan de komende maanden gaan veranderen, aldus de Zeus Tracker.

Reacties (2)
06-04-2010, 15:16 door Anoniem
Weet iemand hoe die zeus tracker dan precies werkt?
13-04-2010, 09:36 door Anoniem
Simpel: je laat een honeypot 'besmetten' met een zeus trojan, en kijkt naar welke CC servers hij probeert te connecten voor zijn zijn 'march orders'. Of als ie een algorithme gebruikt voor het connecten naar nog niet bestaande domeinnamen, dan de-assemble je doodgewoon de trojan. Vroeger werden meer p2p systemen hiervoor gebruikt, maar dit heeft als nadeel dat je concurrenten je botnetje overnemen (waarom moeite doen om zelf systemen te besmetten als je simpelweg het botnet van een concurrent kan overnemen?).

Meerdere mensen checken welke CC servers gebruikt worden, en submitten dat :
https://zeustracker.abuse.ch/submit.php
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.