image

"Google Wallet veiliger dan normale portemonnee"

vrijdag 27 mei 2011, 09:39 door Redactie, 25 reacties

Google heeft een nieuw digitaal betaalsysteem geïntroduceerd dat veiliger dan een traditionele, fysieke portemonnee zou moeten zijn. Google Wallet, zoals de zoekgigant het systeem noemt, is een mobiele app die creditcards, aanbiedingen, klantenkaarten en cadeaubonnen kan opslaan. In de toekomst acht Google zelfs het opslaan van vliegtickets, identiteitsgegevens en sleutels mogelijk, zo laat het in deze blogposting weten.

De grote vraag is hoe veilig het systeem zal zijn. Voor het grootste gedeelte zal dit met andere mobiele bankapplicaties te vergelijken zijn. Wat betekent dat gebruikers er verstandig aan doen om hun Android smartphone met een goed wachtwoord te beveiligen en de telefoon automatisch laten vergrendelen als die niet in gebruik is. Verder is er voor elke transactie een aparte PIN nodig.

Wachtwoord
Volgens Google is de Google Wallet veiliger dan een normale portemonnee. Die bevat ook creditcards en betaalpassen en daar zit geen wachtwoord op. Aanvallers zouden het wallet-account kunnen hacken, maar aan de andere kant verliezen mensen regelmatig hun portemonnee en worden creditcards gestolen.

Daarnaast zijn bankmedewerkers niet geschikt als filter voor gestolen betaalpassen, aldus Dennis Roberts van Kaspersky's ThreatPost. "Een lang verhaal kort gemaakt: we leven al met een onveilige architectuur". Op dit moment werkt de Google Wallet alleen op de Nexus S 4G, maar in de toekomst zal Google ook andere smartphones ondersteunen.

Reacties (25)
27-05-2011, 09:47 door Mysterio
Volgens Google is de Google Wallet veiliger dan een normale portemonnee. Die bevat ook creditcards en betaalpassen en daar zit geen wachtwoord op.
Zou kunnen, maar er zit wel een degelijk beveiligingssysteem aan vast. Iets wat prima in staat is aanvallers af te slaan. ;)
27-05-2011, 10:07 door N4ppy
Ik betwijfel of een nexus bezwijkt bij bedreiging met een vuurwapen :)

Bankpas heeft een pin nodig. CC in de meeste gevallen nog niet (in NL)

Aan de andere kant, als er een chinees in mijn kontzak gaat zitten om mee te kijken als ik mijn pin invoer gaat wel opvallen. Een fout appje in een nexus niet.

gelijk spel zou ik zeggen :D
27-05-2011, 10:11 door Anoniem
Het is maar wat je veilig noemt.
Persoonlijk vind ik mijn portemonnee veiliger. Die slaat niet alles op wat ik doe. Sterker nog... Die houdt geen enkele transactie van me bij.
27-05-2011, 10:39 door SirDice
Google heeft een nieuw digitaal betaalsysteem geïntroduceerd dat veiliger dan een traditionele, fysieke portemonnee zou moeten zijn.
Het belangrijkste verschil is dat ik de enige ben die weet wat er in mijn portemonnee zit.
27-05-2011, 10:49 door spatieman
alles wat van google afkomst kan niet bepaald als veilig worden bestempelt.
dadelijk krijg je nog advertenties op je 10 euro briefje dan.
27-05-2011, 11:02 door quikfit
*Mompelt iets over "koopgedrag" opslaan*
27-05-2011, 11:04 door Anoniem
Veiliger voor wie? Ik ga er vanuit dat hele volkstammen als een blinde kip aan de Google Wallet gaan, de meeste snappen toch niets van privacy of van de gehele wereld om zich heen.
27-05-2011, 12:15 door Anoniem
Als ik ergens in de stad loop, dan moet er maar net een crimineel zijn die het op mij heeft voorzien. Dat betekend één of twee bedreigingen.

Als ik een Google Wallet neem kan elke crimineel met een computer van over de hele wereld zich met het kraken gaan bezig houden (niet dat het veel zou opleveren, maar dat is een ander verhaal). Dus vele malen meer bedreigingen.
De vergelijking van het verliezen of stelen van een fysieke portemonnee/creditcards gaat niet helemaal op.

Het zou me zelfs niet verbazen als de meeste creditcarddiefstallen tegenwoordig afkomstig zijn via een digitale diefstal.
27-05-2011, 12:46 door KwukDuck
Nee bedankt. Geen behoefte om nog meer persoonlijke gegevens aan die ene instantie te leveren in ruil voor deze schijn-veiligheid. Kan prima m'n eigen spullen in de gaten houden.
27-05-2011, 13:21 door Anoniem
@ SirDice...

;-) Niet helemaal waar... beetje hetzelfde als dat verhaal met geheime telefoonnummers.
De bank weet exact wat u in uw (fysieke) portemonnee heeft zitten als het plastic geld betreft. Dat is dus prima vergelijkbaar met de Google Wallet. Daarvan weet uzelf en waarschijnlijk uw bank/CC verstrekker wat daar inzit/opstaat. Verder niemand, totdat u hem eventueel verliest, en dan is een telefoon met sterk wachtwoord stukken veiliger dan een fysieke knip met cash geld en passen. Met als groot bijkomend voordeel dat als de telefoon uit uw zak valt hij waarschijnlijk (als het een smartphone betreft) meteen kapot is ;-) Dubbel veilig, kan niemand meer wat mee :)

Dat beetje cash dat daar nog bijzit in uw fysieke portemonnee heeft u ook ooit gepind, dus zal ongeveer ook wel bekend zijn. Of u doet natuurlijk nooit pinnen en alles contant afrekenen zonder bonnen & facturen... / of wellicht leeft u zelfs compleet van zwart geld, maar eerlijk gezegd acht ik u niet tot dat zulk personen :)
27-05-2011, 13:23 door Anoniem
@ Spatieman... heel sterk!! Gesponsord geld klinkt mij eigenlijk zo gek nog niet! Als met een Google advertentie mijn tientje bijvoorbeeld €20,- waard is vin ik dat de vondst van de eeuw! :P
27-05-2011, 13:26 door Anoniem
Om over de veiligheid van Google nog even wat te vragen... Wie van de gebruikers hier is ooit al eens (financieel) benadeeld door een Google service/security issue ? Ik ken eerlijk gezegd niemand.... Vanwaar toch die paniek? Hypotheses te over, maar concrete voorbeelden heb ik nog nooit echt ge zien/hoord...

Heeft er iemand wellicht goede bronnen omtrent deze feiten?
27-05-2011, 13:59 door Securitate
behalve dat ze je interesses weten weten ze nu ook waar je het feitelijk aan uitgeeft.
cirkel is rond.
we own you!
27-05-2011, 17:55 door Anoniem
Door spatieman: dadelijk krijg je nog advertenties op je 10 euro briefje dan.

Nou en? Ik zie het probleem niet. Die advertenties zullen er alleen maar voor zorgen dat dat briefje van € 10,- meer waard wordt.
27-05-2011, 20:57 door Anoniem
Door quikfit: *Mompelt iets over "koopgedrag" opslaan*

En wat is daar erg aan?

Sorry dat ik zo reageer maar is zo'n nieuw betaalsysteem niet een teken van digitale vooruitgang? We moeten niet al te negatief zijn, het kan ook grote voordelen hebben, zeker als het gratis is. En als google wat van mij wil weten, mijn best zolang ik er maar zelf geen problemen van ondervind.

Ik denk dat Google betrouwbaarder is dan de lokale bankmedewerker.

Waar is iedereen bang voor?
27-05-2011, 23:21 door staubsauger
Dat Google is gewoon een mega sterk merk.
De meeste mensen vertrouwen een sterk merk blindelings.
Niet geheel onterecht overigens, het afbreukrisico voor Google is erg groot.
Google zal er alles aan doen om het vertrouwen van de consument niet te schenden.
28-05-2011, 09:51 door johanw
Veiliger dan een creditcard misschien, maar veel onveiliger dan dat kan het ook haast niet. Veiliger dan cash kan haast niet, dat is tenminste ook anoniem.
28-05-2011, 16:36 door Anoniem
Door Securitate: behalve dat ze je interesses weten weten ze nu ook waar je het feitelijk aan uitgeeft.
cirkel is rond.
we own you!

Wat is er erg aan als mensen je interesses weten? En waarom ZOU alles anoniem moeten? Alsof je bij een reguliere bank of paypal anoniem bent, verwelkom ik Google Wallet van harte.

Anoniem geld, is slecht geld.

Ik ben niet pro big brother maar we moeten wel realistisch blijven, we leven immers niet in een anarchie of in de middeleeuwen.
28-05-2011, 17:35 door cjkos
Leuk idee voor een SMS dienst:

'Wilt u weten welk bedrag er in de wallet van de persoon tegenover u zit, sms dan uw huidige locatie naar ???? en ontvang wat hij ECHT waard is'
29-05-2011, 08:44 door Anoniem
Ik geloof daar niets van, dat Google Wallet gedoe zeker daar Google en ook de sociale netwerken niets anders zijn dan oneindige gegevensverzamelaars.
Ik begin daar alvast niet mee.
Google is misschien wel de beste zoekmachine maar Google Wallet...No Way!
Big Brother Is Watching U!
29-05-2011, 09:27 door peanuty
Veilig? Google?

Tsja, ..misschien dat mijn buurman er niet van Google aan mag komen. Maar ondertussen weet Google zelf wél wat iedereen heeft en bewaard.

Nee, dank je!
29-05-2011, 16:29 door cyberpunk
Google = EVIL
29-05-2011, 16:33 door Anoniem
Leuk voor op Google Maps. Wie loopt rond met het meeste geld. Real-time te volgen.
30-05-2011, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem: Ik geloof daar niets van, dat Google Wallet gedoe zeker daar Google en ook de sociale netwerken niets anders zijn dan oneindige gegevensverzamelaars.
Ik begin daar alvast niet mee.
Google is misschien wel de beste zoekmachine maar Google Wallet...No Way!
Big Brother Is Watching U!

Ook deze "beste zoekmachine" verzamelt informatie: IP-adres gekoppeld aan zoekcriteria => interesses bekend => reclame in zoekmachine wordt op maat geleverd.
Maar zo zijn er nog meer; AH met zijn Bonus-kaart, de Airmiles-kaart.

Fijne dag
30-05-2011, 16:23 door Anoniem
Situatie schets: Google weet wat je zoekt in je vrije tijd, heeft je zoekverleden (wat standaard aanstaat), al je contacten, je telefoon gegevens en realtime je locatie data, met hun nieuwe USB host in het Android system zitten ze in je huis qua home automation, ze weten welke films en muziek je luistert, en nu dus ook al je financiele data. Wat blijft er nog over van privacy?

"Maar het is Google met een vriendelijk gekleurd logo dus zo evil kunnen ze het niet zijn".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.