image

Megaboete voor dataverlies bij overheid en bedrijven

donderdag 8 april 2010, 11:48 door Redactie, 2 reacties

Britse bedrijven en overheidsinstanties die klantgegevens verliezen, kunnen voortaan een boete van 570.000 euro krijgen, een verhonderdvoudiging van de vorige strafmaatregel. De Information Commissioner's Office (ICO) kreeg deze week nieuwe mogelijkheden om partijen die de databeschermingswet overtreden harder te straffen. De maatregelen worden als noodzakelijk gezien vanwege de slordigheid bij veel overheidsinstanties en bedrijven als het gaat om de bescherming van gevoelige gegevens.

De boete, die bij veel kleine bedrijven tien procent van de jaarlijkse omzet is, wordt bepaald aan de hand van genomen voorzorgsmaatregelen en de omvang van het dataverlies. "Het regelen van databescherming is nog nooit zo belangrijk geweest. Als er dingen misgaan, kan een datalek echte schade veroorzaken en leed bij vele mensen veroorzaken. Deze straffen moeten als afschrikmiddel dienen en naleving van de databeschermingswet bevorderen", aldus de ICO.

Reacties (2)
08-04-2010, 19:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-04-2010, 09:25 door Silver
Goeie vraag. Wat betreft het EPD - hoewel laatst nog is aangetoond dat het EPD zelf ook niet helemaal veilig is, ligt het veel grotere probleem in mijn optiek bij de instanties zelf, en niet noodzakelijkerwijs in de verbinding die het EPD legt. Wie wel eens gewerkt heeft bij een zorginstantie kan vast ook beamen dat de beveiliging aldaar erg te wensen overlaat. Een mooi voorbeeld is de aflevering van NOVA die dit aan de kaak stelde:

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/6474
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.