image

Rechtspraak krijgt Kenniscentrum Cybercrime

vrijdag 9 april 2010, 13:44 door Redactie, 6 reacties

Sinds enige dagen is er in Nederland een ‘Kenniscentrum Cybercrime’ actief dat rechters, raadsheren en gerechtsambtenaren over cybercrime informeert. De samenleving wordt steeds vaker met cybercrime geconfronteerd, reden voor het kenniscentrum om alle kennis te bundelen en te beheren. Rechters kunnen zo juridische en praktische kennis over cybercrime en basisinformatie over computertechnologie opvragen. Een deel van de informatie, zoals jurisprudentie op het gebied van cybercrime in binnen- en buitenland, wordt op een interne site verzameld.

Ook bestaat er een helpdesk waar medewerkers werkzaam binnen de Rechtspraak met vragen terecht kunnen. Het Kenniscentrum Cybercrime heeft drie vaste functionarissen. Daarnaast is er een begeleidingsgroep van juristen met kennis van cybercrimezaken en informatici. Het kenniscentrum is niet aan commerciële marktpartijen gebonden en maakt geen gebruik van bijvoorbeeld gespecialiseerde politie- of OM-onderdelen. Dit om de onafhankelijkheid van de rechtspraak te borgen.

Reacties (6)
09-04-2010, 18:06 door Anoniem
Beter laat dan nooit

Greetingz,
Jacco
09-04-2010, 20:56 door Anoniem
"Rechters kunnen zo juridische en praktische kennis over cybercrime en basisinformatie over computertechnologie opvragen. "

Het kenniscentrum lijk mij op zich een goed initiatief, maar rechters die basisinformatie over computertechnologie moeten opvragen zouden geen cybercrime zaken moeten behandelen. Welke eisen bestaan er omtrent deskundigheid van rechters m.b.t. de materie waarover zij een oordeel moeten vellen ?
10-04-2010, 16:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-04-2010, 00:48 door Anoniem
Door Jos Visser: Geinig.
En dan zegt men wat van de qualiteit van Anonieme posts.

Maar goed, dit kenniscentrum is eigenlijk een dubbel op de getuigendeskundigen die soms bij een rechtzaak aanwezig zijn. Ik zie niet echt het nut van het kenniscentrum in.
12-04-2010, 21:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2010, 21:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.