image

CBP waarschuwt voor Kafkaëske maatschappij

donderdag 15 april 2010, 10:52 door Redactie, 16 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) heeft de nieuw te vormen regering en het parlement opgeroepen om de inzet van ‘privacy by design’ te bevorderen. Voorzitter Jacob Kohnstamm deed de oproep tijdens de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder. Kohnstamm waarschuwde dat door de grenzeloze mogelijkheden van de technologie in combinatie met de eveneens grenzeloze mogelijkheden tot opslag, koppeling en verwerking van persoonsgegevens een Kafkaëske situatie ontstaat.

Het is volgens de voorzitter aan de politiek om het gebruik van technologische ontwikkelingen te bevorderen die de kans op inbreuk op de persoonlijke levenssfeer zo klein mogelijk maken. Het sleutelwoord is hierbij ’privacy by design’, al bij het ontwerpen van een nieuw product of dienst rekening houden met de bescherming en beveiliging van persoonsgegevens.

Knappe koppen
"Bedrijven en overheden zullen altijd knappe koppen inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe, efficiënte en winstgevende producten en diensten. Het is echter ook in het belang van het uiteindelijke succes van veel van die producten en diensten om de knapste koppen de opdracht te geven deze producten zó te ontwikkelen dat ze geen of veel minder inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer", stelt Kohnstamm.

Ook benadrukt hij het belang van het geven van informatie aan burgers over de vraag wie, wat, waar, waarom en welke informatie over hen opslaat en verwerkt. De burger heeft het recht te weten wat er met zijn gegevens gebeurt, bij wie deze terechtkomen, hoe en waar welke profielen van hem worden gemaakt en welke - mogelijk bepalende - invloed dat alles heeft op zijn individuele keuzen en ontplooiingsmogelijkheden. Als de burger niet over deze informatie beschikt, kan hij zijn rechten op het gebied van de persoonlijke levenssfeer ook niet uitoefenen, aldus het Cbp.

Reacties (16)
15-04-2010, 11:12 door Anoniem
Laten we eerlijk zijn, het CPB stelt natuurlijk ook niks voor. Elke zinnige privacy organisatie had zich hevig verzet tegen de OV-chipkaart of de mogelijke kilometerheffing. Als je als bedrijf verklaart persoonsgegevens niet aan derden te geven, met uitzondering voor onderzoeksdoeleinden, voldoe je volgens mij al aan de strikste CPB voorwaarden. En dat terwijl deze restrictie zo vaag is dat je er alle kanten mee op kan.
15-04-2010, 13:53 door Anoniem
Helemaal goed, alleen meer dan tien jaar te laat.
15-04-2010, 14:23 door Anoniem
Wat heeft het cBp nou te maken met OV chip en km heffing.
Het CBP ziet toe op de WBP , dus daar zit dan een "fout" in jou ogen...

Helaas is dit idee van CBP beetje mosterd na de maaltijd...
15-04-2010, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: Laten we eerlijk zijn, het CPB stelt natuurlijk ook niks voor. Elke zinnige privacy organisatie had zich hevig verzet tegen ...

Mee eens, het CPB heeft zich tot nu toe altijd als het tandeloze keffertje van Ernst, Guusje en Jan-Peter gedragen. Het is verfrissend dat ze nu met zulke opmerkingen naar buiten komen, maar beetje laat is het wel... en we moeten maar weer afwachten wat ze onder het volgende kabinet Balkenende gaan doen :-)
15-04-2010, 19:57 door Anoniem
Je kunt de regering en het parlement wel goed voorlichten, maar als ze zo hun eigen plannen hebben dan kunnen de experts op het vakgebied het wel vergeten. Mensen kunnen nu eenmaal niet makkelijk van hun eigen plannen afstappen, of willen gewoon weg niet toegeven.

Pak maar eens het komende EPD, niks meer van vernomen van de hele media, maar ze zijn Ooooo zo druk bezig om
diverse dingen aan te passen die niet veilig zijn, of veiliger kunnen, maar het gaat er dan toch straks van komen.
Het probleem naar mijn mening is gewoon dat het een te ingewikkeld iets is, wat je moet oplossen door het helemaal te schrappen, en iets anders te gaan bedenken, of laten zoals het nu is. Ik vergelijk het met een O.S. waar steeds aan gesleuteld moet blijven worden om het veilig te houden, hoe meer code, hoe meer fouten. Kijk maar eens naar de diversen fouten in bijv sommige browsers, ze gaan nog maar hooguit 2 of 4 weken mee, en dan moet je weer updaten naar een
hogere versie i.v.m. veiligheid. Maar goed jullie begrijpen wel wat ik wil zeggen.

Het EPD heeft al een hoop geld gekost, en het gaat ook nog een hoop geld kosten, wat ze natuurlijk niet overboord willen
gooien. En juist daar ligt het hele probleem, het systeem deugd gewoon niet, heeft een hoop gekost, en zijn bang dat mensen straks gaan klagen als blijkt dat ze die hoop geld voor niks hebben uitgegeven, en daardoor borduren ze maar voort op een onveilig iets.

Oplossing is naar mijn inziens voor de toekomst is:

Heb je een idee, laat er dan eerst naar kijken door mensen met verstand op dit gebied.
Laat je adviseren, en steek er geen geld in, eer je met zekerheid weet of het veilig is, en uitvoerbaar.
Hou een landelijke enquete en kijk hoe het publiek hierop reageert.
Informeer de mensen meer over de voortgang van alles. ( gebeurt nu dus niet )
Probeer zo veel mogelijk niet via internet te laten verlopen, en zoek naar alternatieven zoals vroeger.
15-04-2010, 21:11 door Anoniem
Het is humor dat de toezichthouder die zelf zo vaak de bal laat vallen (OV chip kaart, EPD, kilometerheffing, vingerafdruk in paspoort, etc., etc.) nu de komende regering oproept om beter zijn best te doen als het om privacy van de burger gaat.

Waarom heeft het CPB dan niet elke keer stampei gemaakt als de politiek weer met een nieuw plannetje kwam om de privacy van de burger te schenden met hun gegevens-opslag manie?

Too little, too late.
Het schaap is ondertussen als verdronken. Waarom dan de put nog dempen?
15-04-2010, 22:03 door leenvr
Helaas het is al 1984!
15-04-2010, 23:37 door Anoniem
Door Anoniem: Laten we eerlijk zijn, het CPB stelt natuurlijk ook niks voor. Elke zinnige privacy organisatie had zich hevig verzet tegen de OV-chipkaart of de mogelijke kilometerheffing. Als je als bedrijf verklaart persoonsgegevens niet aan derden te geven, met uitzondering voor onderzoeksdoeleinden, voldoe je volgens mij al aan de strikste CPB voorwaarden. En dat terwijl deze restrictie zo vaag is dat je er alle kanten mee op kan.

Feitelijk zouden ze dan ook alle bankrekeningen, alle winkel- en tankpassen, de pinpas, de creditcard, het autokenteken, de antidiefstalchip in auto's en fietsen, en (met stip op één) de mobiele telefoon moeten afkeuren. Maar daarmee leg je het grootste deel van de moderne maatschappij plat. En we willen ook veiligheid.

Maar ze (en we) mogen wel kritischer zijn. De kilometerheffing kun je vervangen door een hogere benzineprijs (graag morgen invoeren). En we kúnnen kiezen voor de anonieme OV-chipkaart, maar doen we dat ook?
16-04-2010, 09:17 door Anoniem
Staat en valt het gewoon niet met "wat is privacy eigenlijk". Privacy wordt m.i. wel héél makkelijk gebruikt om ergens tegen te zijn. We willen niet dat onze adresgegevens bekend worden, maar we staan wel op sociale netwerken en in telefoonboeken etc., men wil niet zijn foto op een gang in een bedrijfspand hebben, maar loopt er wel dagelijks langs...
Misschien eens kijken wat de burger nu echt belangrijk vindt en vooral: als je niets te verbergen hebt, maak je dan ook niet druk.
16-04-2010, 11:45 door Bert de Beveiliger
Door Anoniem: Staat en valt het gewoon niet met "wat is privacy eigenlijk". Privacy wordt m.i. wel h??l makkelijk gebruikt om ergens tegen te zijn. We willen niet dat onze adresgegevens bekend worden, maar we staan wel op sociale netwerken en in telefoonboeken etc., men wil niet zijn foto op een gang in een bedrijfspand hebben, maar loopt er wel dagelijks langs...
Misschien eens kijken wat de burger nu echt belangrijk vindt en vooral: als je niets te verbergen hebt, maak je dan ook niet druk.

Ah, zo horen we ze vaker.... privacy is het recht op zelfbeschikking, zelfcontrole: zijn wie je bent en en zelf bepalen welke gegevens waarheen gaan. Niets te verbergen heb je altijd, he... ANONIEM?
16-04-2010, 17:17 door Anoniem
Door Anoniem: Maar ze (en we) mogen wel kritischer zijn. De kilometerheffing kun je vervangen door een hogere benzineprijs (graag morgen invoeren).

Als er 1 ding is waarbij privacy-by-design een kernpunt is, is dat wel de kilometerheffing. Als je even rondkijkt naar al de clubs die kastjes ontwerpen zie je daar overal dat privacy het uitgangspunt is. Wil je meer, dan kun je besluiten om de gegevens aan derden te verstrekken die dan bijvoorbeeld voor jou betere, goedkopere routes berekenen (met misschien extra reclame).

Of je wilt toch dat de gegevens ieder moment worden doorgestuurd zodat je bij een ongeluk of panne gelijk hulp kunt krijgen.

Zie ook http://www.surfnet.nl/Documents/surf2daagse10.pdf en http://www.surfmedia.nl/medialibrary/item.html?id=FHNccXxs3BV1XzR90R6bxV3R#

Peter
16-04-2010, 22:33 door anoniem lafbekje
Heeft nou niemand door dat persoonsgegevens het 'nieuwe goud' zijn?
18-04-2010, 09:06 door Anoniem
Kennis is macht.
Hoe meer kennis je hebt over gedrag van personen, des te meer je indirectie invloed, of manipulatie, je kunt uitoefenen.
Je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor een " betere " dienstverlening...

Gemak is ook dat je niet alles weer opnieuw hoeft in te vullen.. " maar dat weten ze toch al?"
Voorbeeld brief van belastingdienst, " u kunt over 2008 114 euro terug krijgen, vul daarvoor het aanslagbiljet in."
Kolder... maak het geld dan gewoon meteen over....
Of vraag gewoon om een bankrekening nummer.
Het kan dus echt wel NOG LEUKER!
18-04-2010, 23:34 door Anoniem
Door anoniem lafbekje: Heeft nou niemand door dat persoonsgegevens het 'nieuwe goud' zijn?

Getuige het feit dat iedereen alles over het Internet per mail aan het versturen is, providers (telefoon / internet) blindelings in vertrouwen neemt, van alles aan het bestellen is via de diverse winkels ....

Wel is er een fixatie op de overheid die niet meer heeft dan wat naw gegevens, een fotootje en misschien een paar vingerafdrukken.

Dat die gegevens in het niet vallen bij de eerder genoemde 'rest' heeft echt niemand door.
19-04-2010, 17:36 door Dev_Null
....En dan staan er nog bitter weinig mensen echt stil bij the state-of-the-art techniek

Zie hier het nieuwste online speeltje van de EU: INDECT genaamd
<Youtube filmpjes>
http://www.youtube.com/watch?v=2EtsJrA_BOU
http://www.youtube.com/watch?v=r-9lGmmFrQc
http://www.bigbrotherwatch.org.uk/home/2009/09/in-case-you-missed-itproject-indect.html
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/6210255/EU-funding-Orwellian-artificial-intelligence-plan-to-monitor-public-for-abnormal-behaviour.html
http://singularityhub.com/2009/10/01/project-indect-set-to-monitor-europe-like-its-1984/
http://rawstory.com/08/news/2009/09/20/project-indect-an-ai-to-police-all-of-europe/

Dev_0
19-04-2010, 17:36 door Dev_Null
En als toetje de Officiële INDECT (en related) homepages
http://www.indect-project.eu/
http://www.cs.york.ac.uk/aig/projects/indect/
http://cordis.europa.eu/fetch?CALLER=FP7_PROJ_EN&ACTION=D&DOC=1&CAT=PROJ&RCN=89374

Have fun increasing your survalliance awareness :-)

Dev_0
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.