image

Mozilla waarschuwt voor Firefox Fat Plug

maandag 19 april 2010, 12:18 door Redactie, 3 reacties

Mozilla verbood onlangs het aanbieden van Firefox plugins met Fat Plug op addons.mozilla.org (AMO), maar de opensource-ontwikkelaar zal het advertentieplatform niet in z'n geheel verbieden. Fat Plug is een onderdeel dat Firefox uitbreidingen de mogelijkheid geeft om op bijna alle websites nieuwe advertenties toe te voegen en al bestaande te vervangen. De ontwikkelaar van de uitbreiding en Fat Plug delen vervolgens de opbrengsten. Volgens Mozilla hebben de uitbreidingen die Fat Plug gebruiken niets met online adverteren te maken, waardoor het lastig voor gebruikers is om gemaakte aanpassingen aan bezochte websites te herkennen.

Alleen in de gebruikersovereenkomst van de uitbreiding staat kort de aanwezigheid van Fat Plug vermeld. Er ontbreekt echter een duidelijke beschrijving van wat de software doet. Bij zoekmachines plaatst Fat Plug tekstuele advertenties, terwijl op websites bestaande advertenties worden vervangen. Veel gebruikers weten echter niet dat Fat Plug binnen een uitbreiding actief is. Daarnaast is het volgens Mozilla onwaarschijnlijk dat gebruikers een uitbreiding installeren die niets anders doet dan het toevoegen van extra advertenties.

Kwaliteit
"Aangezien deze functionaliteit informatie met een onzichtbare derde partij deelt, is het voor bijna alle gebruikers ongewenst en niet te detecteren, en daarmee een schending van ons 'Geen Verrassingen' beleid", zo laat de opensource ontwikkelaar weten. Uitbreidingen die op addons.mozilla.org verschijnen moeten aan bepaalde eisen voor veiligheid, gebruikerservaring en kwaliteit van code voldoen.

Ondanks dat Fat Plug niet goed genoeg voor AMO is, gaat Mozilla het advertentieplatform niet verbieden. "Add-ons laten gebruikers het web volgens hun eigen behoeften ervaren." Uitbreidingen worden ook buiten AMO aangeboden en dit gebeurt in grote mate. "We geloven dat een gezond add-on ecosysteem het internet in z'n geheel weergeeft, met zowel commerciële als niet-commerciële elementen. Het is vaak de interactie tussen de twee die tot verstorende resultaten leidt."

Reacties (3)
19-04-2010, 12:27 door johanw
Hoe gaat dit werken als je een extensie met Fat Plus combineert met AdBlock Plus? Plugin wars?
19-04-2010, 13:21 door rsterenb
Dan houdt je gewoon je PC goed bezig.. Aan de ene kant zoveel mogelijk ads willen laten zien om ze vervolgens alsnog te blokkeren. Ik zou mijn cpu cycles wel ergens anders aan willen besteden..
19-04-2010, 17:35 door Anoniem
is niet nodig dit te verbieden,als je geen advertenties wil,dan moet je deze plugin gewoon niet installeren.
Wil je wel benaderd worden,deze mensen heb je ook,dan moet je wel deze plugin installeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.