image

Nederland vraagt Google om meer privacy

dinsdag 20 april 2010, 13:59 door Redactie, 5 reacties

Tien landen, waaronder Nederland, hebben samen Google een brief gestuurd waarin om meer privacy voor gebruikers wordt gevraagd. Het College Bescherming Persoonsgegevens spreekt van een unieke samenwerking. In de brief wordt Google gevraagd om privacy al in de ontwerpfase van producten en diensten te voorzien. De tien privacytoezichthouders willen een aantal concrete maatregelen zien, zoals het zorgen voor duidelijk zichtbare en makkelijk te gebruiken privacyinstellingen.

“Internationale toezichthouders staan pal voor de bescherming van persoonsgegevens, ook bij innovatieve producten en diensten”, aldus Jacob Kohnstamm die de brief als voorzitter van het CBP en de Artikel 29-werkgroep van Europese toezichthouders ondertekende. “Bedrijven moeten hun ‘knappe koppen’ inzetten om de diensten en producten zodanig te ontwikkelen dat ze geen of veel minder inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer.” Naast Nederland werd de brief ook door toezichthouders uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Nieuw-Zeeland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ondertekend.

Buzz
Google werd in de brief ook aangesproken op het schenden van privacyregels en van fundamentele privacybeginselen bij de lancering van de sociale netwerkdienst Google Buzz. Bij de introductie van Google Buzz in februari bleek dat Gmail was omgevormd tot een sociale netwerkdienst. Google had daarbij automatisch en ongevraagd een netwerk van ‘volgers’ aangemaakt op basis van de belangrijkste mail- en chatcontacten zonder gebruikers goed te informeren over hoe de dienst werkte en wat er met hun gegevens gebeurde. De internationale privacytoezichthouders hebben vastgesteld dat Google hiermee het fundamentele principe heeft geschonden dat mensen zelf zeggenschap moeten hebben over het gebruik van hun persoonsgegevens.

De zoekgigant ging na klachten van gebruikers snel tot actie over en vroeg gebruikers op vijf april om de privacyinstellingen nogmaals te controleren en te bevestigen. Iets wat de toezichthouders toejuichen. Toch zijn die niet te spreken over hoe Google Buzz zonder waarborgen voor de privacy werd gelanceerd.

Een woordvoerder van Google wilde tegenover de Wall Street Journal niet op de inhoud van de brief ingaan. "We hebben al deze onderwerpen al meerdere keren in het publiek besproken en hebben niets aan de brief toe te voegen."

Reacties (5)
20-04-2010, 17:33 door spatieman
Nederland (de overheid dus) vraagt Google om meer privacy.
logisch.

Gij zult geen privacy rechten breken.
want de overheid duldt geen concurrentie.
20-04-2010, 22:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-04-2010, 10:00 door Dev_Null
Het is toch te gek voor woorden dat een de REGERING van een LAND een CORPORATION moet VRAGEN om meer privacy??

1. Volgens mij kun je als 'regering' beter het initatief zelf inde hand houden.
Je zou bijv. op de Internationale internet-toegangs-knooppunten d.m.v. firewall al te opdringerige Google diensten, kunnen blokkeren van het Nederlandse gedeelte van het internet. Das pas "cyber-protection".
Zo hoef je - als landsregering - ook niets meer te vragen, maar dan draai je het gehele scenario gewoon om :-)

Echter kan deze stap weer uitgelegd gaan worden als "overheids-censuur" voor mensen die er wel gebruik van willen maken

2. Aan de andere kant werkt voorlichting van de nederlandse internetter het beste.
Dan maak je iedereen eerst bewust en kunnen ze vervolgens zelf beslissen of ze er gebruik van willen van Google of niet.

Dev_0
21-04-2010, 10:51 door Anoniem
Door Dev_Null: Volgens mij kun je als 'regering' beter het initatief zelf inde hand houden.
Je zou bijv. op de Internationale internet-toegangs-knooppunten d.m.v. firewall al te opdringerige Google diensten, kunnen blokkeren van het Nederlandse gedeelte van het internet. Das pas "cyber-protection".
Zo hoef je - als landsregering - ook niets meer te vragen, maar dan draai je het gehele scenario gewoon om :-)

Dev_0: Er zijn landen die zo werken, maar volgens mij wordt daar hard op ge(xxxx). Dat verschijnsel heet nl. ook wel censuur en is als zodanig ook niet toelaatbaar.

Je kun als regering wel "vragen", alleen kan het handig zijn om daar sancties tegenover te zetten die een beetje effect hebben. Dus (hoge) boetes, gevangenisstraf voor de bestuurders van de onderneming enz. Maar alleen in die gevallen waarin een grondrecht wordt geschonden en niet een idee van een politicus.
29-06-2010, 08:38 door Anoniem
Regeringen zouden dat juist als handige tool gaan gebruiken.. Ze kunnen hun schaapjes Herderen... Net als bedrijven.. Ze kunnen de massa beinvloeden, met sublime codetaal die het onderbewuste beinvloed..

Dat soort dingen krijg je in een Commerciele Democratische wereld waar iedereen (of bedrijven..) voor zich... alleen maar winst willen en moeten behalen.. Bedrijven zijn alleen uit op technieken om hun omzet te vergroten.. anders zouden ze er geen nut in zien, en geen behoefte aan hebben.. het niet doen..

Mensen gunnen elkaar niets meer, Koude harten..

Cencuur, bescherming, tool om te sturen en te filteren.. en te identificeren..
In ieder geval minder vrijheid voor en op het internet..

Het ligt bij de oorsprong..

bv. gebruik geen windows maar een ander OS, geen google maar een andere SearchEngine.. etc...

Maar ja.. en dan..

Joop..
Tilburg
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.