image

'Kabinet hakt in op open internet'

woensdag 21 april 2010, 10:43 door Redactie, 26 reacties

Door een concept-wetsvoorstel dat het demissionaire Kabinet gisteren publiceerde, mogen internetproviders zelf bepalen welke websites en diensten ze voor klanten blokkeren. De enige voorwaarde is dat klanten worden geïnformeerd. Volgens burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zet dit deur open naar een internet waar je meer moet betalen als je meer websites wil bezoeken.

Als het voorstel wordt aangenomen mogen providers straks naar eigen inzicht diensten afknijpen of blokkeren, bijvoorbeeld bij een te zware belasting van het netwerk. Providers mogen dit ook doen als ze hun concurrent dwars willen zitten, door bijvoorbeeld internettelefonie te blokkeren – of als ze extra geld willen vragen voor sites zoals YouTube.

Concept
"Het kabinet maakt daarmee een gevaarlijke fout. Providers mag geen gelegenheid gegeven worden innovatieve diensten zoals internettelefonie of websites zoals YouTube te blokkeren, zo stelt Bits of Freedom. Volgens de organisatie zullen commerciële ondernemingen er altijd naar neigen hun concurrenten te dwarsbomen en zijn er talloze andere prikkels om met het internetverkeer van klanten aan de haal te gaan.

Aangezien het om een concept-wetsvoorstel gaat, moet het volgende Kabinet hier samen met de Kamer over beslissen. Op dit moment hebben zowel D66 als GroenLinks in hun verkiezingsprogramma's opgenomen dat providers internetverkeer niet mogen blokkeren.

Reacties (26)
21-04-2010, 10:46 door Preddie
Weer zoon typisch voorbeeld van mensen die beslissingen maken en zelf totaal geen inzicht hebben in de situatie. Maarja dat zijn we inmiddels wel gewend van de overheid......
21-04-2010, 10:59 door Anoniem
Kunnen we al ergens protesteren ?

Sorry dit is weer de volgende steek inzake burgerrechten. Het internet moet gewoon open blijven. Inmiddels kun je niet zonder meer, net als electra. Dadelijk ook per MB betalen zeker ? Internetbelasting. Ik walg hiervan, dik belasting betalen voor incompetente figuren, je krijgt er bijna niets meer voor terug, NL is zinkende.

Verder denk ik dat het provider gezien niet zo'n vaart zal lopen. Denk dat veel gebruikers snel zullen switchen van provider indien er teveel geblokkeerd wordt of extra geld moet worden betaald. Het is alleen de volgende stap van de (r)overheid om internet onder controle te krijgen.
21-04-2010, 11:03 door Anoniem
Niets mis mee, ISP's die te veel gaan verbieden of voor dingen zoals youtube extra geld verdienen werken zichzelf uit de markt. Je zou van een partij als D'66 (die zich voordoen als liberale partij) toch wel verwachten dat ze geen overheids bemoeienis
21-04-2010, 11:06 door Anoniem
Helaas blijven Politici achter de feiten aanlopen.
Verder zijn ze "users" nooit "admins" waardoor ze van toeten nog blazen weten.

Ook ben ik van mening dat ze graag met de wind meedraaien als ze daardoor langer op de bankjes kunnen blijven zitten.
21-04-2010, 11:49 door Above
Ziekelijk. Waar gaat dit heen met de mensheid vraag ik me iedere dag steeds meer af. Van het internet moeten ze met hun poten vanaf blijven. Vind je het gek dat er steeds meer weerstand komt tegen het kabinet.

Wat heeft de bevolking hierover te zeggen?
Oh wacht, ze nemen beslissingen zonder het volk. De nieuwe manier van democratie en de bevolking zodanig manipuleren en verdelen dat ze het nog geloven ook.
21-04-2010, 12:04 door Anoniem
ISP's die zaken gaan blokkeren werken zich alleen maar uit de markt als er sprake is van marktwerking. Als de grote ISP's straks allemaal hetzelfde grapje uithalen heeft het grootste deel van de bevolking geen keus meer. (vergelijk bijvoorbeeld wat er bij onze zuiderburen met datalimieten uitgehaald wordt).
21-04-2010, 12:13 door Korakies
Controle en toezicht is een basisfunctie van de overheid,
Echter, in drang naar controle wordt soms voorbij gegaan aan het inzicht wat nodig is. Zoals al eerder aangegeven ontbreekt het vaak aan kennis van zaken om tot een juist besluit te komen.

In het verleden is al eerder een 'bok' geschoten als het gaat om regulering van ICT vanuit de politiek. Een platform van experts zou te allen tijde een sterk adviserende rol moeten hebben bij deze voorstellen.
21-04-2010, 12:38 door spatieman
* providers blokkeren verkeer naar en van overheids sites *
* providers blokkeren verkeer naar en van bank sites *
21-04-2010, 12:46 door Anoniem
toch maar op de piratenpartij stemmen dan
21-04-2010, 13:17 door Anoniem
"Overheden schijnen steeds banger te worden voor de mensen die ze zeggen te vertegenwoordigen."
21-04-2010, 13:24 door Anoniem
Zolang er nog steeds sprake is van regionale monopolie is het een goede zaak dat internet internet blijft.
Immers, veel mensen kunnen simpelweg niet van provider veranderen.
In de landelijke gebieden heb je of geen kabel en zit je vast aan een telefoonmodem (en die mensen gaan echt niet 1 TB per dag downloaden) en kunnen niet kiezen.
Of ze hebben wel kabel maar zitten ze vast aan 1 kabelboer. Waar ze ook meteen TV verplicht moeten afnemen, terwijl ze misschien voldoende hebben aan Digitenne met de vork op het dak die dezelfde frequentie ontvangt als de analoge TV van 3 jaar geleden.
En dan hebben we het nog niet gehad over dat de betalende mensen niet perse de gebruikende mensen zijn. Bijvoorbeeld bedrijven of ouders, die het 'goedkopere' afgeknepen internet gebruiken. Voor hen is dat voldoende misschien.
21-04-2010, 14:29 door Anoniem
TPG mag binnen kort zelf bepalen of ze bepaalde post stukken wel of niet zullen af leveren. Zo kan TPG er voor kiezen om paarse en roze enveloppen in de maand februari alleen tegen extra betaling te laten bezorgen. Ansichtkaarten met een paard en wagen zullen helemaal niet meer worden bezorgt.
Klinkt zeker raar maar is een vertaling van de nieuwe wet voor providers.
In China bepaalt de staat wat je wel en niet mag zien. Maar wij laten het liever aan de markt over.
21-04-2010, 14:31 door Anoniem
Het Internet is op dit moment ook niet open. Een compleet open Internet zou onwerkbaar worden; VoIP zou krak zeggen, en een paar massadownloaders zouden het Internet van een hele woonwijk tot stroop reduceren. Anarchie is een leuk concept, maar ISP's verplichten tot technisch anarchisme (wat draconische netneutraliteit in feite is) is gedoemd te mislukken.

UPC is verkeerd bezig (geweest) door traffic shaping, maar dat probleem los je niet op door ISP's te dwingen hun netwerkverkeer helemaal vrij te laten. Pak providers als UPC op reeds bestaande wetgeving; de consument is beter beschermd dan hij vaak denkt. Span een rechtszaak aan wegens contractbreuk. Daar zit namelijk het probleem: klanten krijgen niet waarvoor zij betalen. Traffic shaping is een middel, geen doel. Bestrijding van traffic shaping als technische activiteit is derhalve niet effectief; UPC vindt snel een ander middel om niet aan haar verplichtingen te hoeven voldoen.
21-04-2010, 14:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-04-2010, 15:01 door johanw
Het zal wel voornamelijk tegen p2p downloaders gebruikt gaan worden. En die protocollen worden vaak al aangepast zodat ze nie meer als zodanig herkenbaar zijn zodat het haast onmogelijk wordt om per protocol te gaan knijpen.
21-04-2010, 15:36 door Anoniem
Dit mag echt geen doorgang vinden,we mogen niet betutteld worden met het internet.
Dit wetsvoorstel gaat het niet halen,het is gewoon te misselijk voor woorden dit wetsvoorstel.
21-04-2010, 15:39 door Anoniem
Door Anoniem: Het Internet is op dit moment ook niet open. Een compleet open Internet zou onwerkbaar worden; VoIP zou krak zeggen, en een paar massadownloaders zouden het Internet van een hele woonwijk tot stroop reduceren. Anarchie is een leuk concept, maar ISP's verplichten tot technisch anarchisme (wat draconische netneutraliteit in feite is) is gedoemd te mislukken.

We dwingen niemand tot anarchisme, dat is wat anders. Het regelen van de bandbreedte per protocol of per aansluiting (traffic shaping) heeft niets te maken met de inmenging van de (r)overheid. Wel het blokkeren of beperkt toestaan van internetsites. Vrije meningsuiting of recht op de vrij informatievoorziening is dan in het geding.
21-04-2010, 16:58 door D3NN13L
Als je het mij vraagt doen ze dit wetsvoorstel om zo uiteindelijk toch het (in het verleden) juridisch niet haalbare kinderporno filter weer in leven te roepen. Dan dwingt men ISP's gewoon dat filter te implementeren, want de ISP's mogen dat (met dit wetsvoorstel) vrijwillig doen.
Kwestie van juridische werkelijkheid die niets met de werkelijkheid te maken heeft.
Just mijn 2 centjes.
21-04-2010, 19:32 door Anoniem
Dus als ik klant ben van UPC en op de website van KPN glasvezel eens wil rond kijken naar de pakketten die zij aanbieden, dan kan het zo zijn dat ik niet op de website van KPN kan komen omdat UPC deze heeft geblokkeerd?

Of als ik het nieuws wil lezen op Niburu.nl is er een kans dat deze geblokkeerd is omdat dit vrije (lees ongecontroleerde) nieuwsberichten bevat en ik misschien dingen ga lezen die ik niet mag weten?

En als ik naar de website van Geert Wilders wil, kan het zijn dat deze geblokkeerd is omdat dit potentieel gevaarlijk kan zijn?

Lijkt me geen goed plan.
22-04-2010, 00:34 door Anoniem
De overheid is BANG voor internet!!
22-04-2010, 01:34 door Anoniem
http://www.thepeoplesvoice.org/cgi-bin/blogs/media/internet_destruction.jpg

Dit is al jaren bekend dat dit op stapel staat. Corrupt gecensureerde politiestaat komt er.
22-04-2010, 09:36 door cjkos
Wedden dat 'mogen' uiteindelijk in sommige gevallen 'moeten' zal worden?

De overheid en internet gaan niet samen, dat zouden ze inmiddels moeten weten. Dat riekt al snel naar censuur.

Wat ik erger vind is dat het kennelijk mogelijk is dat een kleine groep (de muziekindustrie) dit kennelijk voor de grotere groep kan doordrukken.

De overheid is er voor de burgers, tuurlijk!
22-04-2010, 10:58 door Anoniem
Lekker he? Die CDA kliek... Het is gods geklaagd (pun intended)
Wie stemt toch op die gasten? Ze zijn van god los!!!!
22-04-2010, 17:46 door xy22
Dat bij tijdelijke drukte een provider bijvoorbeeld torrents wat omlaag schroeft qua prioriteit, wel, daar kan ik persoonlijk nog inkomen. (om iedere abonnee op zo'n moment van internet te blijven voorzien)

wat cjkos zegt over een kleine groep etc, doet me denken dat ACTA en dit combineren best eng kan worden, betalen per download met deep-packet inspection, veel te draconisch allemaal.
Ben benieuwd wat een jurist hier over zou kunnen zeggen
22-04-2010, 20:19 door Anoniem
Ik hoop dan dat alle providers dan de belastingdienst gaan blokkeren zodat dan niemand zijn belasting aangifte meer via het internet kunnen versturen. Op deze manier snijd de overheid zich zelf in de vingers.

Dit noemen ze nu vrij Nederland.
03-05-2010, 19:57 door Dev_Null
Dit soort overheids-kunstjes zijn allemaal voorlopers op totale internet censuur.
- Internet betekent - kennis -> Mogelijkheid tot geestelijke verrijking van "den domgehouden burger"
- Internet betekent - toegang tot ongecensureerd nieuws wat nadelig kan zijn voor een overheid)
- Internet betekent - verbondenheid van mensen over de gehele wereld
- Internet betekent - "in zekere zin Freedom of Information Consumption"
Dit is wat "men" op New World Order, VN, EU, regerings, "machtshebbers "nivo niet (meer) wil. Vrije ongecensureerde uitwisseling van informatie, buiten de overheids en Big Corporation gereguleerde kanalen om.

Tweestrijd tussen commercie en politiek
Er zal in de toekomst ook een tweestrijd. splijting gaan ontstaan tussen enerzijds:
- De commerciele techneuten die de internet infrastructuur beheren en hieraan vet veel geld willen verdienen
- De "politiek", "machtbehebbers", die allerhande informatie transport mogelijkheden aan banden willen leggen.

Het is ook grappig om te zien, hoe INTERNET steeds verder ons leven binnendringt, Hoe steeds meer gedaan kan worden via Internet. Aan de andere kant worden de mogelijkheden van het internet ook weer tegen je gebruikt - als "vrije surfer" - door "Big Brother" die iedere stap van je online controleert en registreert en analyseert.

Inter-Grid - The Next Generation Inter-net
Deze censuur ontwikkeling kan ook gaan zorgen voor een unstopable, cellulair, draadloos internet. (a la tor union network)
Opgedeeld in virtuele cellen , 100% gedistribueerd, informatie relayed van en naar elkaar als een groot levend INTER_GRID. Probeer dat maar eens te controleren en te censureren Big Brother


"Iedere technologisch (internet) voortuitgang kan ook tegen je gebruikt gaan worden ;-P"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.