image

Overheid vraagt Google 67 keer om gegevens

woensdag 21 april 2010, 10:16 door Redactie, 4 reacties

De Nederlandse overheid heeft Google in de tweede helft van vorig jaar 67 keer om gegevens van gebruikers gevraagd en minder dan tien keer moest de zoekgigant content verwijderen, waar het in 80% van de gevallen mee akkoord ging. Brazilië is koploper met 3663 verzoeken, gevolgd door de VS (3580), Groot-Brittannië (1166) en India (1060). In artikel 19 van de Verklaring van de Mensenrechten staat dat een ieder het recht heeft op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.

Volgens Google vindt er steeds meer censuur op het web door overheden plaats, van het blokkeren en filteren van websites, tot het verbieden van toegang tot informatie en wetgeving die bedrijven verplicht zichzelf te censureren. "Het is dus geen verrassing dat Google en andere telecombedrijven, regelmatig verzoeken van overheidsinstanties ontvangen om content van onze diensten te verwijderen", zegt juridisch adviseur David Drummond.

Transparantie
In veel gevallen gaat het om legitieme verzoeken, zoals het verwijderen van kinderporno. Ook wordt Google regelmatig gevraagd om persoonsgegevens van gebruikers te verstrekken aan opsporingsdiensten. Volgens Drummond zijn ook in deze gevallen de meeste verzoeken gerechtvaardigd en nodig voor het opsporen van criminelen. Gegevens over deze activiteiten was tot nu toe niet voor het publiek beschikbaar. Op een nieuwe pagina houdt Google het aantal verzoeken van overheden bij en iedereen kan die inzien. "We geloven dat meer transparantie tot minder censuur leidt."

De Government Requests tool bevat nu alleen de informatie van de laatste zes maanden van 2009, maar Google wil het overzicht elk half jaar bijwerken. Daarnaast hoopt de zoekgigant dat andere IT- en telecombedrijven het voorbeeld overnemen.

Reacties (4)
21-04-2010, 11:43 door Anoniem
Denk dat het overgrote deel van die NAW verzoeken komt door de zogenaamde gangstertjes uit Amsterdam, Rotterdam etc.. die zichzelf filmen met geld, drank, drugs en verboden wapens en dat vervolgens op youtube zetten met een rap muziekje er onder om hun vriendjes te laten zien hoe stoer ze zijn. Politie wilt dan weten waar die wapens vandaan komen en verzoekt youtube om IP en account gegevens.
21-04-2010, 13:43 door Anoniem
Makkelijk rekenen als Google bij < 10 requests de percentages in tienden van procenten uitdrukt...

Minder dan 10 keer en dan 80%, dat betekent dus 5 verzoeken waarvan er 4 gehonoreerd werden...

China staat er niet bij, omdat dit soort gegeven staatsgeheim zijn...
21-04-2010, 14:44 door Anoniem
"legitieme verzoeken"

In dit verband een nogal misplaatst en pretentieus adjectief. Google bepaalt niet wat legitiem is.
21-04-2010, 21:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.