image

Microsoft patcht Pools browserkeuzescherm

dinsdag 20 april 2010, 17:04 door Redactie, 7 reacties

Microsoft gaat de Poolse versie van het browserkeuzescherm patchen, aangezien die Internet Explorer voortrekt. ODF-architect Rob Weir ontdekte dat het door de Europese Unie verplichte keuzescherm altijd Microsoft's browser als eerste laat zien.

Willekeur
Weir ontdekte begin maart al dat het door Microsoft gebruikte algoritme allesbehalve willekeurig was, maar in het geval van het Poolse keuzescherm spreekt Weir van een echte 'fail'. De volgorde is altijd hetzelfde, waarbij IE als eerste verschijnt, gevolgd door Firefox, Opera, Chrome en Safari. Het probleem van begin maart zorgde ervoor dat Chrome werd voorgetrokken en IE regelmatig op de vijfde plek eindigde.

Volgens Weir veroorzaakt één van de browser omschrijvingen een JavaScript fout, waardoor de routine voor het wisselen van de browsers nooit wordt aangeroepen. Microsoft gaat het probleem oplossen. "We waren al op de hoogte van het probleem, dat alleen de Poolse versie van het browserkeuzescherm treft en we hebben de fix voor volgende week gepland staan", zegt Microsoft's Jesse Verstraete.

Reacties (7)
20-04-2010, 18:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-04-2010, 21:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-04-2010, 08:08 door Anoniem
Kunnen ze dan niet gewoon PHP mt_rand() gebruiken? [url=http://browserchoice.eu]Keuzescherm[/url] is tenslotte niet meer dan een webpagina... Oh nee, dat vindt Microsoft natuurlijk niet goed want die wil dat iedereen naar ASPX omschakelt...
21-04-2010, 09:51 door martein
Door unaniem: NN, volgens mij heeft dat keuze menu er voor gezorgd dat Opera op z'n bek ging. (kon een backup terugzetten :P )

LOL denk je dat?
Na die patch starte de windows XP van mijn moeders laptop niet meer op.
Kreeg alleen blauwe schermen, zelfs in veilige modus.
Het was de enigste patch die toen die dag geinstalleerd was.
21-04-2010, 09:51 door johanw
De "update" met dat browserkeuzescherm heb ik gewoon geweigerd. Ik maak zelf wel uit welke browser ik gebruik en heb MS en de EU niet nodig om dat voor me te laten kiezen.
21-04-2010, 11:39 door Anoniem
Het begrip 'fail' is denk ik een flinke understatement. Dit betekend dus dat Microsoft voor elke land een eigen versie maakt, in plaats van één versie, en met vertaalbestanden werken. Héél erg inefficiënt, en een flinke 'waste of time'.

En Anoniem @ 08:08;

Ik denk dat Microsoft geen PHP gebruikt, aangezien het een concurrent is van ASP, en ASP.net. Dus als ze PHP gebruiken, geven ze (indirect) toe dat ze hun eigen product niet goed vinden. Maar je statement klopt wel, ze hadden gewoon een randomize functie moeten gebruiken, in plaats van 'per ongeluk' een eigen lek algoritme ontwikkelen.

~JJ
23-04-2010, 20:24 door Anoniem
Door Anoniem: Het begrip 'fail' is denk ik een flinke understatement. Dit betekend dus dat Microsoft voor elke land een eigen versie maakt, in plaats van één versie, en met vertaalbestanden werken. Héél erg inefficiënt, en een flinke 'waste of time'.

Een van de omschrijvingen veroorzaakt een fout omdat in een Poolse omschrijving een non-escaped quote voorkomt. Die beëindigt de string voortijdig en dat levert een syntaxfout op. De omschrijvingen staan inline in de pagina in een JavaScript-array gecodeerd. De shuffle-logica is taalonafhankelijk, staat in een externe JavaScript-file, en die verwacht dat de pagina de array levert.

Dat de omschrijvingen eigen taalversies hebben is geen `fail'. Dat ze een taalversie in produktie zetten zonder hem te hebben getest wel. Hoewel de impact lang niet zo dramatisch is lijkt het op het foutje dat McAfee recent heeft gemaakt door niet met een XP-versie te testen.

Wat trouwens nogal knullig is is dat de omschrijvingen zowel in de HTML-code als in de genoemde JavaScript-array staan. Ze hebben een HTML-array gemaakt met een kolom per browser. In de HTML-code zijn dat geen aaneengesloten elementen, per tabelrij komen alle browsers weer langs. Ze hadden beter alle informatie per browser in een div-element kunnen zetten, met CSS is dat allemaal netjes naast elkaar te plaatsen, visueel hoeft het niet anders uit te pakken dan nu. Dan hadden ze vanuit JavaScript gewoon die div-elementen uit de pagina kunnen plukken en in een omgehusselde volgorde weer terug kunnen plaatsen. Niet alleen was de JavaScript-code daardoor simpeler geweest, het hele probleem van de Poolse pagina was dan niet opgetreden (hoewel ze nog steeds de verschillende taalversies moeten testen natuurlijk, ook in de html zelf kunnen fouten worden geïntroduceerd door rare dingen in omschrijvingen). Dit is dus ook een `fail', zeker voor een bedrijf dat graag de indruk wekt alleen maar topontwikkelaars in dienst te hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.