Privacy - Wat niemand over je mag weten

Auto Google Street View registreert je WiFi verbinding

25-04-2010, 16:16 door djondjeems, 21 reacties
Ik kwam het volgende bericht tegen op de site www.Mobilecowboys.nl:

ZDNet in Belgie komt met bijzondere feiten naar buiten over Google en dan met name over de fameuze Google auto, welke door het land heen crosst om beelden voor Google Street View te maken. Volgens de auteur blijft het niet alleen bij beelden maar zou Google tegelijkertijd alle wifi-netwerken die hij tegenkomt op de route eveneens opslaan.

ZDNet : "Google heeft de unieke identificatienummers van alle draadloze routers (Mac-adressen) geregistreerd en hun geografische locatie opgeslagen, ook bij die van privépersonen. Als je dan via je thuisrouter naar Google surft, weet Google via welke router je dat doet en kent het ook meteen je geografische locatie"

Google zou geen geen aanvraag hebben gedaan bij de privacycommissie voor de inzameling van die gegevens. Alistair Verney van Google zegt er het volgende over: "We registreren wifi-netwerkinformatie in België en elders, de informatie over wifi-locaties is van nature openbaar".

In Duitsland is men not-amused bij deze actie van Google en heeft De Duitse federale commissaris voor gegevensbescherming Peter Schaar aangegeven Google te verzoeken de verzamelde gegevens onmiddellijk te verwijderen en de ritten met Street View-wagens meteen te staken. Over deze feiten is in Nederland verder nog nauwelijks iets bekend, nog wat het juridische standpunt is vanuit de overheid en of het hier wettelijk is toegestaan.

Bron: Mobilecowboys.com


Dat Google een van de grootste verzamelaars ter wereld is wist ik, maar stiekem je wifi gegevens en locatie noteren om er later weer gebruik van te maken voelt toch niet erg prettig.
Iemand meer nieuws hierover?
Reacties (21)
25-04-2010, 18:30 door Anoniem

Google heeft de unieke identificatienummers van alle draadloze routers (Mac-adressen) geregistreerd en hun geografische locatie opgeslagen, ook bij die van privépersonen. Als je dan via je thuisrouter naar Google surft, weet Google via welke router je dat doet en kent het ook meteen je geografische locatie

Hoe dan? Het is niet mogelijk om aan het MAC-adres van mijn router te geraken over het internet. Ze kunnen hier nooit een extern IP aan koppelen tenzij ze zich aanmelden op het netwerk.
25-04-2010, 18:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-04-2010, 01:42 door Anoniem
dit is geen nieuws, is al jaren bekend
26-04-2010, 08:08 door Dev_Null
Google = CAI.. snap je nu het doel waarom?
26-04-2010, 10:11 door SirDice
Door djondjeems: ZDNet : "Google heeft de unieke identificatienummers van alle draadloze routers (Mac-adressen) geregistreerd en hun geografische locatie opgeslagen, ook bij die van priv?personen. Als je dan via je thuisrouter naar Google surft, weet Google via welke router je dat doet en kent het ook meteen je geografische locatie"
Laag 2 informatie (MAC adres) is niet beschikbaar op internet. Deze koppeling is dan ook niet te maken.

Google zou geen geen aanvraag hebben gedaan bij de privacycommissie voor de inzameling van die gegevens. Alistair Verney van Google zegt er het volgende over: "We registreren wifi-netwerkinformatie in Belgi? en elders, de informatie over wifi-locaties is van nature openbaar".
Waarom zou er een privacy issue zijn als deze data (SSID en MAC adressen) gewoon openbaar de ether in geslingert wordt?

Over deze feiten is in Nederland verder nog nauwelijks iets bekend, nog wat het juridische standpunt is vanuit de overheid en of het hier wettelijk is toegestaan.
Het is wettelijk toegestaan om radio signalen te ontvangen.

Volstrekt non-issue.
26-04-2010, 12:16 door Anoniem
Inderdaad, vrijwel geen enkele impact op de privacy. En als je het toch wilt voorkomen, zet dan SSID Broadcasting uit en zet je AP uit als je hem niet gebruikt (scheelt nog stroom ook).
26-04-2010, 13:27 door SirDice
Door Anoniem: Inderdaad, vrijwel geen enkele impact op de privacy. En als je het toch wilt voorkomen, zet dan SSID Broadcasting uit
Wat niet echt helpt. Zodra er data wordt verzonden gaat het SSID ook over de 'lijn'.

en zet je AP uit als je hem niet gebruikt (scheelt nog stroom ook).
Dat is het enige wat helpt.
26-04-2010, 17:33 door Anoniem
Wat is dan uberhaupt de reden dat google het opslaat?
26-04-2010, 20:09 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Wat is dan uberhaupt de reden dat google het opslaat?

Voor navigatie applicaties. Momenteel heb je bijvoorbeeld http://www.skyhookwireless.com/ , wat nog niet echt van de grond lijkt te komen maar wel potentieel heeft. Mogelijk heeft Google bedacht dat wanneer ze toch proberen elke straat ter wereld in kaart te tegelijkertijd maar een wifi-ap database op te bouwen.

Ze slaan daarom je SSID en je Mac op. Iemand wil nog weleens een SSID veranderen maar zo vaak koop je geen nieuwe router, 99% van de Henk en Ingrid's weet ook geen Mac te veranderen.
26-04-2010, 20:44 door SirDice
Het gaat overigens alleen om gegevens van 'echte' hotspots. Dit vooral ter bevordering van A-GPS. Maar ja, om te weten waar je die signalen op kan vangen, vang je automatisch ook de gegevens van de router van tante Toos op.

En laten we eerlijk wezen, zulke kaartjes heb ik ook gemaakt. En zolang ik niet probeer in te breken of gebruik probeer te maken van een netwerk wat niet van mij is (ook al staat het open), is er geen haan die er naar kraait en mag het allemaal ook.
26-04-2010, 21:34 door Hertebeast
Zoals Sirdice hierboven al zegt is deze dienst van google puur om de hotspots te registreren voor mensen die eventueel snel een wifi verbinding nodig hebben, de rest van de netwerken die ze registreren zullen bij hun ongetwijfeld onder de categorie Overig vallen . No need to worry about privacy when your connection is secured =)
26-04-2010, 21:48 door [Account Verwijderd]
Door SirDice: Het gaat overigens alleen om gegevens van 'echte' hotspots

Door http://www.zdnet.be/news/115363/auto-google-street-view-registreert-ook-draadloze-netwerken/
Google bevestigt

“We registreren wifi-netwerkinformatie in België en elders,” bevestigt Google-woordvoerder Alistair Verney aan de redactie van ZDNet.be, “de informatie over wifi-locaties is van nature openbaar uitgezonden.”

Google verdedigt zich ook door te verwijzen naar wardriving. Daarbij rijden vrijwilligers met wifi-apparatuur rond om draadloze netwerken in kaart te brengen.

Ik krijg toch echt de indruk dat Google gericht gebruik maakt van particuliere ap's. Dit zou de dekking ook vergroten. Maar goed, er is voor zover ik weet tot op heden nog geen technische informatie vrijgegeven door Google dus ik moet me beperken met bovenstaande quote.

Waar heb jij je info vandaan trouwens? Meestal ben je altijd wel goed geinformeerd dus "feed us!". ;)
26-04-2010, 22:25 door [Account Verwijderd]
Door Hertebeast: ..., is deze dienst van google puur om de hotspots te registreren voor mensen die eventueel snel een wifi verbinding nodig hebben, ...

Dat is dus niet zo. Google Latitude gebruikt behalve gps en zendmasten ook ap's om dmv 3-points positioning je geografische positie te bepalen.

Google is using technology that's similar to that of Skyhook Wireless in its Latitude service. Like Skyhook, it is a software-only location solution that allows any mobile device with Wi-Fi, GPS or a cellular radio to determine its position with an accuracy of 10 to 20 meters. What sets XPS apart is that it uses land-based Wi-Fi access points, GPS satellites and cellular towers to determine location information.

http://www.computerworld.com/s/article/9127462/FAQ_How_Google_Latitude_locates_you_

De vraag is nu of Google ook particuliere ap's hiervoor gebruikt en wanneer zij dat doen in hoeverre dat legaal is. Volgens het Verdrag van Rome (1957) mag informatie vrij vergaard worden maar niet voor commerciele doeleinden worden gebruikt zonder toestemming. Dit is wel in de context van copyright bescherming, dus ook nog maar de vraag in hoeverre deze regelgeving kan worden doorgetrokken naar je SSID hehe.

Interessante materie.
26-04-2010, 23:22 door Knight Of The Post
Denk dat er wel een slaatje uit te slaan valt voor google ook aan de kant van de reclames etc. Mogelijk ook de profielen die nadien natuurlijk op allerlei wegen te koppelen zijn. En in die richting ga je vast wel privacy issues krijgen. Helemaal als gebruikers de mogelijkheid krijgen om hun eigen MAC op te geven, vergelijkbaar met als nu met de telefoon kan.(ziet toch iedereen aankomen?)

Aan de andere kant, dat ze misschien (hierdoor, omdat ze nu pas weten met hoeveel en hoe verspreid we zijn wereldwijd) iets (gaan) ontwikkelen waardoor we uiteindelijk misschien een vrij globaal wifi netwerk kunnen gebruiken.(beamen! nee, te ver?)

Gr, KOTP
27-04-2010, 09:20 door Anoniem
Denk dat dit binnenkort verboden wordt, echter justitie wil eerst alle gegevens hebben......Snappie
27-04-2010, 12:17 door SirDice
Door Rotsmoel: Ik krijg toch echt de indruk dat Google gericht gebruik maakt van particuliere ap's. Dit zou de dekking ook vergroten. Maar goed, er is voor zover ik weet tot op heden nog geen technische informatie vrijgegeven door Google dus ik moet me beperken met bovenstaande quote.

Waar heb jij je info vandaan trouwens? Meestal ben je altijd wel goed geinformeerd dus "feed us!". ;)
http://www.zdnet.co.uk/news/networking/2007/11/29/google-maps-locates-users-without-gps-39291153/
Bericht is van 29 november 2007.

Wat recenter: http://google-latlong.blogspot.com/2010/04/importance-of-geolocation-services.html
27-04-2010, 17:53 door Dev_Null
Volgens het Verdrag van Rome (1957) mag informatie vrij vergaard worden maar niet voor commerciele doeleinden worden gebruikt zonder toestemming.
Dus we voor militaire doeleinden??? (Google == CIA == US Armed Forces fore-front company)
27-04-2010, 18:25 door SirDice
Door Dev_Null:
Volgens het Verdrag van Rome (1957) mag informatie vrij vergaard worden maar niet voor commerciele doeleinden worden gebruikt zonder toestemming.
Dus we voor militaire doeleinden??? (Google == CIA == US Armed Forces fore-front company)
Is Microsoft -> NSA uit de mode ofzo? Is dit de volgende conspiracy theory?
27-04-2010, 19:04 door [Account Verwijderd]

Sorry vent maar ben niet overtuigt. In dit artikel wordt inderdaad gesproken over Hotspots maar tegelijkertijd ook over wifi-ap's en wordt qua werking een vergelijking gemaakt met Skyhook Wireless wat, 100% bevestigd, gebruik maakt van particuliere ap's.

Geen duidelijke ja of nee, ik hou voor mezelf de optie open. Bedankt iig voor je linkjes.

/cheers
22-08-2011, 15:03 door Anoniem
De MAC-adressen kunnen bij wifi wel degelijk worden opgepikt, bijv. ook mogelijk met inSIDDer. Dus dan kan Google dit ook en koppelen aan de gps-locatie.
22-08-2011, 20:20 door Anoniem
Voor de zekerheid heb ik m`n router toch maar omgeruild met kennissen die in Spanje wonen .

mvg B|T
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.