image

Google transparant over WiFi-scannen Street View

woensdag 28 april 2010, 18:03 door Redactie, 12 reacties

Volgens Google vormt het in kaart brengen van draadloze netwerken door Street View geen enkel probleem. Vorige week was de Duitse privacywaakhond furieus dat Google ook MAC-adressen verzamelt. In een apart document en blogposting maakt de zoekgigant nu duidelijk welke informatie het opslaat. "We verzamelen de volgende informatie: foto's, lokale WiFi-netwerkgegevens en 3D-beelden", zegt Google privacychef Peter Fleischer.

Met de netwerkgegevens wil Google "locatie-gebaseerde diensten" zoals Google search en Maps verbeteren. Het gaat hier volgens Fleischer om publiek beschikbare informatie, zoals SSID en MAC-adres. "MAC-adressen zijn een eenvoudig hardware ID, toegekend door de fabrikant." Wat betreft SSID's zijn dit vaak de namen van routers of de internetprovider. Hoewel het soms voorkomt dat mensen ze personaliseren, merkt de privacychef op. De zoekgigant verzamelt geen informatie over huishoudens en kan mensen ook niet aan de hand van de door Street View verzamelde gegevens identificeren.

Auto
In tegenstelling tot wat de Duitse privacywaakhond beweerde, is het volgens Google niet strafbaar om dit soort gegevens te verzamelen. "Wij denken niet dat het strafbaar is, dit is publiek uitgezonden informatie die voor iedereen met een WiFi-apparaat toegankelijk is." Ook andere bedrijven verzamelen deze informatie, waaronder het Duitse Fraunhofer Instituut.

Daarom dacht Google dat het niet nodig was om de Duitse privacywaakhond te waarschuwen. "Achteraf gezien was meer transparantie beter geweest", geeft Fleischer toe. In tegenstelling tot wat het Bundesbeauftragte für den Datenschutz und die Informationsfreiheit beweerde, zou Google de Street View auto's wel ter inspectie hebben aangeboden. Een aanbod dat nog steeds staat.

Reacties (12)
28-04-2010, 18:24 door [Account Verwijderd]
De vraag rijst nu of Google Nederlandse/EU wetgeving overtreedt. Een quote van, de door ons allen gewaardeerde, Arnoud Engelfriet:

"Als de verzamelde data niet naar een adres is te herleiden, zou het in principe legaal zijn. Mocht Google echter via driehoeksmetingen het adres waar de hotspots staan, kunnen achterhalen en opslaan, dan kan volgens Engelfriet worden beargumenteerd dat het om persoonsgegevens gaat."
bron: http://tweakers.net/nieuws/66949/google-in-duitsland-onder-vuur-over-in-kaart-brengen-wifi-netwerken.html

Ik vind het nog verdacht stil vanuit officiele Nederlandse hoek.
28-04-2010, 19:25 door Eerde
Het "probleem" is natuurlijk dat ik lopend over straat met mijn N900 dezelfde info binnen krijg dus alle gegevens inclusief straat + range van huisnummers.
Zodra je iets de publieke ether instuurt krijg je dit.
28-04-2010, 21:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-04-2010, 00:52 door Anoniem
Haha, leuk joh de voordelen van wireless internet :')

Failed people!
29-04-2010, 08:54 door SirDice
Door Peter V:
Volgens Google vormt het in kaart brengen van draadloze netwerken door Street View geen enkel probleem
Wardrivers doen dit ook, en lopen niet zelden tegen de Justitie-lamp.
Ze worden opgepakt, verhoord en vervolgens vrij gelaten. Het is immers niet verboden om radio signalen op te vangen. Indien je links hebt naar veroordelingen dan hou ik me aanbevolen. Iemand die puur wardrived is naar mijn idee nog nooit veroordeeld.
29-04-2010, 09:50 door [Account Verwijderd]
Door Eerde: Het "probleem" is natuurlijk dat ik lopend over straat met mijn N900 dezelfde info binnen krijg dus alle gegevens inclusief straat + range van huisnummers.
Zodra je iets de publieke ether instuurt krijg je dit.

Klopt als een bus. Het verschil met ondermeer dit Google verhaal is dat SSID's + Mac's nu in 1 grote database op Amerikaans grondgebied wordt opgeslagen welke wordt gebruikt voor commerciele doeleinden.

Ook vraag ik me af of de familie Modaal die een SSIDtje de wijk in denkt te gooien met "netwerk van familie Modaal" het op prijs stelt dat de hele wereld dadelijk weet waar de familie Modaal woont. Hierop kan natuurlijk makkelijk geantwoord worden: dan moet de familie maar geen persoonlijke informatie in de SSID opnemen, wanneer je dat denkt vraag je dan ook af hoe de doorsnee man dit moet weten en/of we niet een overheid hebben die de burger dient te beschermen.
29-04-2010, 10:03 door Anoniem
"Ze worden opgepakt, verhoord en vervolgens vrij gelaten. Het is immers niet verboden om radio signalen op te vangen. Indien je links hebt naar veroordelingen dan hou ik me aanbevolen. Iemand die puur wardrived is naar mijn idee nog nooit veroordeeld. "

Klopt, zolang er geen verder bewijs is van (pogingen tot) binnendringen in een netwerk, dan kan de politie niets. Anders kan je iedere burger met een wireless kaart oppakken; immers scan je per definitie om vast te stellen welke access-points binnen bereik van je netwerkkaart zijn.
29-04-2010, 11:26 door Anoniem
pfft ff mn free wifi appie opstarten op mn iphone
29-04-2010, 14:33 door Anoniem
Niks nieuws. Nederland is allang in kaart gebracht wat betreft Access Points. Probeer maar eens met je IPod jezelf te localiseren. Dan kom je erachter dat je obv van wifi access points in de buurt bent te traceren.

Bedrijf wat hierachter zit: http://www.skyhookwireless.com/
29-04-2010, 18:16 door Anoniem
In principe zijn MAC adressen uniek en daarmee dus bijna persoonsgebonden. En de overheid vindt het best, die hoeven op deze manier niet te investeren om 'data te graaien' maar profiteren gewoon d.m.v. een 'befehl'.
30-04-2010, 13:42 door Anoniem
Het feit dat iets uitgezonden wordt en door eenieder in de buurt opgevangen kan worden staat volledig los van het rechtmatig zijn van het opslaan van dergelijke gegevens door een ander. Dat is de kern van de Europese privacy-regels dat tegenwicht biedt aan het "het kan, dus het mag"-wijze van redeneren van Google.
15-05-2010, 11:05 door Anoniem
Nobody ask who need the information google is collecting.
Why the money comes from to collect all this data.
Who are behind this story in secret busy to use this information for later use.

Why the government allows that pictures are taken from private property?
Is this use full for the authorities later?

Can we expect now from the government the check from properties and get confronted with fines?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.