image

Spammers vrijuit door onkunde rechters

dinsdag 11 mei 2010, 17:08 door Redactie, 8 reacties

Ondanks de miljarden spamberichten die dagelijks verstuurd worden, belanden er maar weinig spammers achter de tralies. In de Verenigde Staten, Europa en tal van andere landen is het verboden om spam te versturen en is er ook spamwetgeving aanwezig. Mede door de activiteiten van spammers om hun identiteit te verbergen, lijkt wetgeving weinig uit te maken. Toch speelt ook onkunde bij de rechterlijke macht een rol bij het vrijuit gaan van spammers, zegt John Levine. "Rechters zijn over het algemeen redelijk slim, maar slechts weinigen hebben een technische achtergrond", zo merkt hij op.

Experts
Voordat een rechter zich over een zaak kan uitlaten, moet hij of zij zich in de materie verdiepen. Het gaat dan zowel om jurisprudentie als het begrijpen van hoe e-mail werkt. Volgens Levine volgt een rechter in het ideale geval een cursus om zijn kennis bij te spijkeren, maar met name in de VS worden regelmatig experts gehoord.

Experts die door de aanklager of verdediging zijn betaald en in de meeste gevallen hun geldverstrekker niet afvallen. "Elke advocaat wil de rechter op zo'n manier onderwijzen, dat dit de zaak van zijn client ondersteunt." Daardoor kunnen er misvattingen plaatsvinden.

Betoog
Levine geeft als voorbeeld een zaak tegen Virtumundo. Het bedrijf had ervaren advocaten ingehuurd die de rechter lieten geloven dat ontvangers van spam niet onder spamwetgeving vallen, aangezien ze een spamfilter kunnen toepassen. "Een belachelijk argument voor iedereen die weet hoe de technologie werkt", zegt Levine. Toch wisten de advocaten de rechter met hun betoog te overtuigen.

Zolang deze uitspraak niet wordt rechtgezet, worden alleen eenvoudige spamzaken behandeld, waar de spammer de identiteit van zichzelf of zijn partners niet heeft verborgen. Pas als er meer spamzaken voorkomen, is het waarschijnlijk dat een rechter ze zal behandelen die hier ervaring mee heeft. "Zodat de partijen niet hoeven uit te leggen wat een IP-adres of partnerlink is, maar tot dan is het een lastig parcours."

Reacties (8)
11-05-2010, 17:27 door super smurf
Ik krijg het idee dat de rechters bij veel strafzaken te kort schieten.
Lees de courant of internet maar dagelijks.je broek zou er van afzakken
als je de straffen leest die worden opgelegd.
11-05-2010, 20:39 door cowboysec
En het zou toch zo gemakkeijk kunnen / moeten zijn....

SPAM is meestal bedoeld om commerciele producten (geneesmiddelen, hulpmiddelen etc.) massaal aan de man / vrouw te brengen. Door miljoenen -gratis- reclame-mails te sturen ('anonym'/valse afzender) waarop maar een klein gedeelte reageert (toch nog steeds kennelijk goed voor voldoende omzet) blijft deze 'dienst' in stand gehouden. Het maakt eigenlijk niet uit dat dit via..via besmette PC's gebeurt.

De overheden zouden dit fenomeen bij de BRON aan moeten pakken en niet via het distributiemechanisme want dat lukt nooit. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden!

Dus de fabrikanten/leveranciers, welke via dubieuze afzetkanalen, hun producten en dienst verkopen (op welke manier dan ook) boetes en/of bedrijfssluiting opleggen vanwege de externe economische schade. Dan is dat meteen de wereld uit en heeft SPAM geen (commercieel) bestaansrecht meer.

Echter de overheidsdienaren/verantwoordelijken hebben wellicht commerciele relaties met de bronnen waaruit de revenuen van de SPAM terecht komen en wie slaat er nu zijn eigen ruiten in?
11-05-2010, 22:36 door spatieman
voor spammers geld maar een ding.
doodstraf, en uit te voeren binnen 5 minuten.
liefst ter plekken een kogel door de kop jagen.
11-05-2010, 23:39 door Anoniem
spatieman heeft wel een puntje maar het enige nadeel daar aan is dat je aan dat soort figuren dan nog een hele kogel verkwist...
maar goed, je bakt dan ook geen omelet zonder eieren te breken.
11-05-2010, 23:42 door cowboysec
Door spatieman: voor spammers geld maar een ding.
doodstraf, en uit te voeren binnen 5 minuten.
liefst ter plekken een kogel door de kop jagen.

Helaas zijn veel SPAMMER's onwetend doordat hun PC onvoldoende beveiligd is tegen deze 'professionele' bedriegers. De opdrachtgevers moeten hard aangepakt worden, zijnde bijv. farmaceutische bedrijven die dit spul via dit kanaal verkopen.

Als we de SPAMMER veroordelen dan lopen we het grote risico dat we zelf aan de schandpaal komen voor een misdaad waar we zelf geen enkel weet van hebben en dat kan en mag de bedoeling niet zijn. We kunnen de Internet-gebruiker (nog) niet dwingen afdoende maatregelen hiervoor te treffen met sancties op het niet navolgen.

De Internet- markt zal bepalen.
12-05-2010, 00:25 door lythus
Door spatieman: voor spammers geld maar een ding.
doodstraf, en uit te voeren binnen 5 minuten.
liefst ter plekken een kogel door de kop jagen.

Uh... Ja, laten we alle eindgebruikers preventief gaan ruimen met die gedachtengang...
12-05-2010, 11:02 door Anoniem
En dat is de 35e keer dat spatieman een paar seconden van mijn leven vult met onzin. Het is tijd dat ik je eens bedank. Dankzij jou kom ik hier minder!

Super van je!

Arno
13-05-2010, 01:21 door monica8
Er word van uit de raad van Europa, die zich inzet om cyber wetgeving in alle landen in te voeren nu ook aan een bijbehorende cursus voor rechters en OvJ's gewerkt. Zal waarschijnlijk voor het einde van dit jaar ter beschikking komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.