image

ABN Amro favoriet doelwit cybercriminelen

vrijdag 14 mei 2010, 10:11 door Redactie, 5 reacties

De ABN Amro banking group behoorde het afgelopen kwartaal tot een geliefd doelwit van cybercriminelen, zo blijkt uit cijfers van Kaspersky Lab. Volgens het Russische anti-virusbedrijf kreeg de bank 2,28% van alle aanvallen te verduren, waarmee het in de top 10 van meest aangevallen banken staat. De Bradesco group (6,65%) en Banco Santander group (4,71%) staan helemaal bovenaan. Het zijn voornamelijk de klanten van Braziliaanse banken die het doelwit zijn. Het land is dan ook rijk aan Banking Trojans, ontwikkeld om inloggegevens van bankklanten te onderscheppen.

Toch is het plunderen van bankrekeningen een wereldwijd fenomeen en zijn inmiddels zo'n duizend banken het doelwit. Ondanks dat steeds meer banken de dupe zijn, is de top 10 van aangevallen banken al jaren hetzelfde, zegt Yury Mashevsky van Kaspersky. Banken hebben wel maatregelen genomen om het tij te keren, maar aanvallers vinden in veel gevallen altijd een oplossing. Een tweede constante is volgens Mashevsky dat de schade van cybercrime blijft groeien.

Virusscanners
De Russische virusbestrijder erkent dat op signatures-gebaseerde virusscanners niet in staat zijn om de huidige generatie Banking Trojans te verslaan. Naast technische oplossingen, zoals het gebruik van de "cloud", pleit hij voor betere samenwerking tussen anti-virusbedrijven en banken. Banken zouden een virusscanner aan de client side van internetbankieren kunnen implementeren. "De introductie van zo'n dienst zou in een security policy zijn te integreren, die de kosten voor compensatie en boetes in de toekomst kan verminderen."

Mashevsky doet ook een beroep op overheden, want als die niet meewerken is de kans om cybercrime te succesvol te bestrijden minimaal. Het gaat dan voornamelijk om het uit de lucht halen van kwaadaardige hosts die malware aanbieden. "Zonder overheidssteun zal er in de strijd tegen cybercrime weinig bereikt worden."

Reacties (5)
14-05-2010, 14:47 door Anoniem
Wow, in Nederland? Lijkt mij heel erg sterk. En een virusscanner client side installeren???? Dat hebben mensen toch al en die blijken behoorlijk te falen. Bovendien kan iedere crimineel die client side scanner ook krijgen en testen of zijn aanval wordt gedetecteerd, Wat een raar verhaal.
14-05-2010, 15:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-05-2010, 17:26 door Eerde
Maar waarom de ABN Amro ?
Ik weet niet hoe die werken, want ik heb Rabo met 'Random Reader'...

Verder... kan iemand mij naar een website sturen waar mensen van Nederlandse banken melding maken van het feit dat hun bankrekening is leeggehaald ?
Ik ben dat nog nooit tegen gekomen.
14-05-2010, 17:59 door super smurf
Hebben forumleden mij kortgeleden van goede raad voorzien,bij het opstarten van internetbankieren bij de ABN Amro,
krijg je dit verhaal te lezen.
15-06-2010, 21:12 door xy22
Door Eerde: Maar waarom de ABN Amro ?
Ik weet niet hoe die werken, want ik heb Rabo met 'Random Reader'...
Praktisch exact hetzelfde als het random reader inlog-systeem. Enige verschil is de lengte van het pasnummer en dat je bij ABN aan moet geven welke versie (er zijn er twee) van hun e.dentifier je gebruikt.
Ook het versturen van opdrachten werkt met een bevestigingscode die je weer aanmaakt met de e.dentifier
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.