image

Deloitte: Cybercrime bedreigt nationale veiligheid

zondag 23 mei 2010, 10:47 door Redactie, 6 reacties

Cybercrime brengt de nationale veiligheid in gevaar, dat zegt Deloitte in haar jaarlijkse TMT Global Security onderzoek. Van de ondervraagde technologie-, media- en telecombedrijven (TMT) zegt 37% dat de toegenomen complexiteit van aanvallen op informatiebeveiliging het op één na grootste probleem vormt bij effectieve informatiebeveiliging.

Volgens het consultancybedrijf worden systemen al lang niet meer door onschuldige jongeren als hobby gehackt. "Hacking wordt steeds professioneler; overheden wijzen niet voor niets zogenaamde cybercoördinatoren aan om zich te verdedigen tegen deze geprofessionaliseerde cybercriminaliteit en terreur", zegt Senior Board Advisor Dick Berlijn. Voor het onderzoek werden de security executives van 150 TMT multinationals geïnterviewd.

Softwarerobots
Technologie-, media- en telecombedrijven zijn aan de ene kant een doelwit voor aanvallers, aan de andere kant leveren ze onbedoeld de infrastructuur waar cybercriminelen gebruik van maken. "Telecombedrijven zien bijvoorbeeld dat hun netwerken illegaal gebruikt worden en dat hun klanten doelwit zijn van zogenaamde softwarerobots, die ongemerkt virussen kunnen verspreiden", aldus Deloitte.

"Dit raakt de hele samenleving. Bedenk maar wat er gebeurd als internet of telefonie ineens niet meer beschikbaar zouden zijn. Of als vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen", zegt Jacques Buith, partner en beveiligingsexpert bij Deloitte. Ze merkt op dat nationale veiligheidsdiensten in bijzonder naar TMT bedrijven kijken, aangezien nationale veiligheid steeds afhankelijker wordt van deze industrie. "TMT bedrijven moeten erkennen dat ze onderdeel vormen van de oplossing voor dit probleem en een manier vinden om de bedreigingen het hoofd te bieden."

Reacties (6)
23-05-2010, 13:15 door spatieman
goh, de zoveelste bangmakerij van de overheid.
wat is nieuw?
23-05-2010, 13:18 door Anoniem
Door spatieman: goh, de zoveelste bangmakerij van de overheid.
wat is nieuw?
Overheid? Je moet eens lezen voordat je je onzin elke keer op dit forum uitkotst.
23-05-2010, 15:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-05-2010, 21:31 door Dev_Null
Jammer dat dit soort berichten zelden worden ondersteund door vermelding van de gebruikte onderzoeks methodes en testresultaten...
25-05-2010, 01:11 door Bitwiper
Door Deloitte (http://www.deloitte.com/view/nl_NL/nl/6d00222029ab8210VgnVCM200000bb42f00aRCRD.htm) op 21 mei 2010: dat hun klanten doelwit zijn van zogenaamde softwarerobots, die ongemerkt virussen kunnen verspreiden
Ik meen me te herinneren dat 1 van de belangrijke kenmerken van een computervirus is dat deze zichzelf kan verspreiden (de zogenaamde "reproductive ability" volgens http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_virus). De meeste virussen proberen dit ongemerkt te doen om detectie te verhinderen (in tegenstelling tot fake-AV producten; echter dat zijn over het algemeen geen virussen maar trojans).

Sinds wanneer zijn er "softwarerobots" nodig om ongemerkt virussen te kunnen verspreiden?
Wat zijn softwarerobots eigenlijk in deze context?
Zou Deloitte een softwarerobotscanner hebben ontwikkeld?
25-05-2010, 14:26 door Anoniem
ik denk dat Deloitte haar m ond moet houden als ze niet eens in staat zijn hun eigen website vrij te maken van SQL injectie
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.