image

Mogen websites Firefox AdBlocker verbieden?

dinsdag 25 mei 2010, 16:04 door Redactie, 21 reacties

Kunnen websites het gebruik van Firefox plugins zoals AdBlocker en NoScript verbieden? Die vraag kreeg ICT-jurist Arnoud Engelfriet voorgeschoteld. Nog altijd zijn er websites die het gebruik van deze plugins detecteren en bezoekers vervolgens geen toegang tot de website bieden. Zo probeerde onlangs Ars Technica een test met het weghouden van content voor dit soort internetgebruikers. Ook zou het gebruik van banner blockers immoreel zijn. Vanuit beveiligingsredenen kan het soms zinvol zijn om dit soort content te weren. Er wordt nog altijd veel malware via kwaadaardige advertenties, beter bekend als "malvertizing", verspreid.

Verboden
Volgens Engelfriet is het gebruik van dit soort software niet verboden, maar mag een website daar op zijn eigen manier mee omgaan. "Je manipuleert de presentatie van een webpagina alleen voor je eigen gebruik. Daar kan auteursrechtelijk weinig mis mee zijn, en een ander absoluut recht ken ik niet." Ook is niet verboden om het bekijken van advertenties te weigeren. "Net zo goed als ik mag wegzappen als ik commercials op televisie zie, mag ik advertenties wegfilteren op websites."

Aan de andere kant mogen webmasters wel regels stgellen aan wat er wel en niet op hun site mag. "Een absoluut recht is daarvoor niet nodig. Als ik niet wil dat in reacties het woord “bloemkool” wordt gebruikt, dan mag ik dat verbieden en dan hebben jullie je daaraan te houden. Het zou een raar verbod zijn, en waarschijnlijk verlies ik dan een hoop reageerders, maar als ik rare dingen wil op mijn blog dan is er niemand die me tegenhoudt."

Toegang
Engelfriet merkt op dat het blokkeren van banners de inkomstenbron va websites aantast. "Waarom zouden ze dat aantasten niet langs technische weg mogen verhinderen? Ik denk dus dat het wel toegestaan is als een site detecteert of je adblocking-software gebruikt, en zo ja je de toegang ontzegt tot de site. Het staat bezoekers vervolgens vrij om dan die site niet te gebruiken. Dat is dus de afweging die de site moet maken."

Reacties (21)
25-05-2010, 16:18 door Anoniem
Ik heb nog nooit gemerkt dat een site ad-blocking software detectie gebruikt. En zie toch al vele jaren geen ads meer.
25-05-2010, 16:18 door SirDice
Ik heb opzich geen problemen met reclame. Hier en daar een bannertje vind ik niet vervelend. En als dat wat inkomsten genereert voor die website die ik bezoek des te beter (hosting is nu eenmaal niet gratis).

Wel erg irritant vind ik reclame banners die geluid maken of die floating dingen die overal overheen "drijven". Wat mij betreft worden die zo snel mogelijk de nek om gedraait.
25-05-2010, 16:31 door [Account Verwijderd]
zojuist adblock geinstalleerd ! heeeerlijk !
25-05-2010, 16:43 door Preddie
Ik erger me dood aan al die reclame of het nu op de TV is of op het internet, het loopt de spuigaten uit.

Vroeger had je nog organisaties die website hadden zonder dat daar reclame op stond, tegenwoordig zie je ook daar reclame verschijnen ....... ik vind het plaatsen van reclame op een profit website een zielige vertoning .....
25-05-2010, 16:50 door Anoniem
Ik heb adblock al een tijdje. Op zich heb ik geen last van de reclames, maar zoals bijvoorbeeld een reclamefilmpje voor een filmpje aan (dumpert.nl bijvoorbeeld) kost mij gewoon zo een halve minuut extra en ik heb al een k**verbinding van 170kb/s down dus dan ga ik niet ook nog eens die reclamefilmpjes downloaden. En als ik daardoor geblokt wordt op een site vind ik dat absoluut niet onterecht.
25-05-2010, 17:00 door Rubbertje
Ik ben inderdaad al regelmatig op websites gekomen die konden detecteren dat ik Adblock Plus had geinstalleerd. Als ik toegang wilde krijgen tot de content moest ik ABP uitschakelen. Nou, als ik het zo belangrijk vind dan is het toch een kleine handeling om ABP tijdelijk uit te vinken.
25-05-2010, 18:58 door Anoniem
Het is geen probleem, heb nog nooit last gehad van websites die mij verbieden wanneer ABP aanstaat.

Voor diegene die zo juist AdBlock Plus heeft geinstallereerd. Welcome to the club!
25-05-2010, 19:34 door cyberpunk
Als ze me blokkeren enkel en alleen omdat ik Adblock Plus en NoScript gebruik, dan is het heel simpel: dan bekijk ik die sites gewoon niet. Ha! :-)
25-05-2010, 19:50 door Dev_Null
Ik denk dus dat het wel toegestaan is als een site detecteert of je adblocking-software gebruikt, en zo ja je de toegang ontzegt tot de site. Het staat bezoekers vervolgens vrij om dan die site niet te gebruiken. Dat is dus de afweging die de site moet maken."
1. Technisch is veel mogelijk...dus gaat het ook wel gebeuren volgens de wet van Murphy

2. Daarnaast kun je ook een "full browser emulatie proxy" gaan ontwikkelen, die
- een hele webpagina compleet MET ads binnenhaalt gelijk een gewone browser
- dan de ads er lokaal uitknipt / filters
- vervolgens je lokale browser de uitgeklede webpagina presenteert.


"Voor ieder nadeel is wel een voordeel + oplossing te programmeren :-P"
25-05-2010, 20:24 door Thasaidon
Ik heb zelf nog niet gemerkt dat een site niet (goed) werkte omdat ik Adblock Plus of FlashBlock gebruik.
Mocht ik zo'n site tegen komen, dan kom ik daar dus gewoon niet meer.
Ik bepaal namelijk zelf wel wat ik wel of niet toe staat en wat ik in mijn scherm aan meuk wil zien.

Ik weet wel dat er sites zijn die niet goed werken omdat ik de Ghostery plugin gebruik.
Deze blocked bepaalde scripts op sites waardoor deze niet goed zouden kunnen werken.
De ABNAMRO site is er daar 1 van.
En dat neem ik de ABN zeer kwalijk. het mag natuurlijk nooit zo zijn dat als een klant een bepaald script niet mee wil laten draaien terwijl hij/zij zijn/haar bankzaken doet, de ABN je dwingt dit script wel mee te laten draaien omdat de site anders niet werkt.
25-05-2010, 20:48 door spatieman
goed, daar komt die...
bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool bloemkool
25-05-2010, 20:50 door spatieman
vroeger was reclame niet zo'n probleem.
maar nu..
de uiteindelijk website is mischien 4x5 cm, de rest van mijn scherm (1600x1200) was alleen reclame, vooral als ik die met IE deed laden.
horror puur.
25-05-2010, 21:22 door Anoniem
Op zich heb ik geen problemen met reclame op sites zolang het maar gewoon een plaatje is en geen andere rotzooi, gewoon text is natuurlijk ook geen probleem :-)
Banners die het te gek maken blokkeer ik dmv een DNS aanpassing.

Heeft iemand eigenlijk een idee hoe de adblock detectie werkt ?
26-05-2010, 08:57 door Anoniem
Heeft iemand eigenlijk een idee hoe de adblock detectie werkt ?
Dmv regular expressions, een beetje zoals dit:
http://www.fanboy.co.nz/adblock/fanboy-adblocklist-current-expanded.txt
26-05-2010, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: Op zich heb ik geen problemen met reclame op sites zolang het maar gewoon een plaatje is en geen andere rotzooi, gewoon text is natuurlijk ook geen probleem :-)
Banners die het te gek maken blokkeer ik dmv een DNS aanpassing.

Heeft iemand eigenlijk een idee hoe de adblock detectie werkt ?
Via een vrij uitgebreide filterset op de hostname (zoiets als wat jij doet met dns dus).
Maar ik zou zeggen, installeer het en bekijk de voorkeuren/settings.
26-05-2010, 10:24 door Anoniem
Adblock kan bepaalde DOM elementen verwijderen of onzichtbaar maken, met JavaScript kan je dat detecteren.
Zo doet FOK! het te minsten.

En andere manier die ik ooit eens heb gezien is het gebruik van Firefox verbieden (ja natuurlijk...)
Maar een site dat zou doen! kan hij van de t****** krijgen en kom ik er gewoon niet meer.

Op Tweakers.net heb ik overigens nog nooit problemen gehad.
26-05-2010, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Op zich heb ik geen problemen met reclame op sites zolang het maar gewoon een plaatje is en geen andere rotzooi, gewoon text is natuurlijk ook geen probleem :-)
Banners die het te gek maken blokkeer ik dmv een DNS aanpassing.

Heeft iemand eigenlijk een idee hoe de adblock detectie werkt ?
Ze kijken met javascript of een bepaald html element aanwezig is. Dat kan een <div> met text links zijn, of een <img> of flash ding. Als die niet te vinden is, moet er dus iets op de pagina aangepast zijn.

Maar dat is ook wel weer te omzeilen.


Ik weiger gewoon om reclame weer te geven. Het is gewoon een principekwestie. Ik accepteer het gewoon niet dat ze mij dwingen om die bagger te zien. Dat agressieve opdringen stoort me. En ik zal er dan ook alles aan doen om die adblocker blokkades te omzeilen.
26-05-2010, 14:48 door Pandit
Om ad's en vervelende sites te blokken gebruik ik al jaren Hostman (http://www.abelhadigital.com). Dit programma zet duizenden "foute" sites in hosts file naar localhost. zodat je systembreed en niet alleen in FF verschoont wordt van ad's etc.
26-05-2010, 14:48 door Pandit
Om ad's en vervelende sites te blokken gebruik ik al jaren Hostman (http://www.abelhadigital.com). Dit programma zet duizenden "foute" sites in hosts file naar localhost. zodat je systembreed en niet alleen in FF verschoont wordt van ad's etc.
26-05-2010, 22:13 door Anoniem
Door Pandit: Om ad's en vervelende sites te blokken gebruik ik al jaren Hostman (http://www.abelhadigital.com). Dit programma zet duizenden "foute" sites in hosts file naar localhost. zodat je systembreed en niet alleen in FF verschoont wordt van ad's etc.

Dat heb ik ook een tijdje gedaan, maar je systeem wordt er toch een stuk langzamer van. Met opstarten vooral, dus dat is ook niet ideaal.
27-05-2010, 19:06 door cyberpunk
Door Anoniem:
Door Pandit: Om ad's en vervelende sites te blokken gebruik ik al jaren Hostman (http://www.abelhadigital.com). Dit programma zet duizenden "foute" sites in hosts file naar localhost. zodat je systembreed en niet alleen in FF verschoont wordt van ad's etc.

Dat heb ik ook een tijdje gedaan, maar je systeem wordt er toch een stuk langzamer van. Met opstarten vooral, dus dat is ook niet ideaal.

Op http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm wordt aangeraden om de DNS Client service op manual of disabled te zetten bij een groot (groter dan 135 KiB) HOSTS bestand. Wellicht heb jij dat nooit gedaan en vandaar je negatieve ervaring qua snelheid van je systeem. (Als die service niet wordt aangepast, dan kan dit leiden tot regelmatige pieken van je CPU, tot 100%, en dat maakt het systeem inderdaad langzamer.)

Verder geen idee of het HOSTS-bestand een significante invloed heeft op de opstarttijd...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.