image

"Google bedriegt gebruikers met Analytics plugin"

donderdag 27 mei 2010, 04:52 door Redactie, 5 reacties

De plugin die Google beschikbaar heeft gesteld om monitoring door Google Analytics te voorkomen, is boerenbedrog, aldus Giorgio Maone, maker van de populaire Firefox plugin NoScript. Volgens de zoekgigant kunnen internetgebruikers via de plugin hun privacy beschermen, maar dat lijkt niet zo te zijn. Wladimir Palant, maker van AdblockPlus, ontdekte dat websites nog steeds ervoor kunnen zorgen dat Google Analytics wordt uitgevoerd, ook al is de plugin bij bezoekers actief.

Daarnaast wordt de globale variabele van de plugin aan elke geladen pagina automatisch meegegeven. Daardoor zijn gebruikers met de plugin zeer eenvoudig te detecteren als ze JavaScript hebben ingeschakeld, merkt Maone op.

Zonde
"De grootste zonde is echter dat het Google Analytics script nog steeds wordt gedownload en uitgevoerd, en als je dit vanuit een security/privacy perspectief twijfelachtig vindt, dan dient Google’s Analytics Opt-Out Browser Add-on geen doel", zegt Maone. In eerste instantie liet Palant weten dat AdblockPlus gebruikers kon beschermen, maar daar kwam hij later op terug. De toepassing van AdblockPlus zorgde dat veel sites niet meer naar behoren functioneerden.

Volgens Maone is dit geen probleem, aangezien NoScript al anderhalf jaar lang over een werkende oplossing beschikt. De Script Surrogates feature emuleert het geblokkeerde script met een dummy. "Dit betekent dat NoScript gebruikers standaard Google Analytics blokkeren, zonder bijwerkingen."

Reacties (5)
27-05-2010, 06:45 door Anoniem
ghostery werkt ook:D
27-05-2010, 09:48 door Dev_Null
"Dit betekent dat NoScript gebruikers standaard Google Analytics blokkeren, zonder bijwerkingen."
Zalig! Goed spul he?...dat NoScript :-)
27-05-2010, 11:12 door Anoniem
Ik geef Noscript, AdBlock en ghostery een dikke knuffel.
Het was heel raar maar gisteren had ik in eens het gevoel dat ik de google plugin niet vertrouwde. Het klonk een beetje als of dat je van de AIVD (KGB, CIA, MI5 6 7 en andere afkortingen) een kasje krijgt waardoor ze je niet meer kunnen afluisteren.
27-05-2010, 18:48 door Anoniem
Noscript vertrouw ik niet meer. Het is ook nog onhandig voor mij, simpel browsen gaat ook niet meer. Met gezonde verstand, anti-virus + firewall en mooie set breinen die hier en daar wat af weten heb ik Noscript niet nodig.

Maar Ghostery blijft een teddybeertje van mij!
31-05-2010, 15:48 door Bert de Beveiliger
Ook hier: Ganalytics is allang geblokkeerd op allerlei lagen, en Ghostery en Adblock zijn mi mattis.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.