Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Melden illegale bestandsnaam is openbaarmaking

02-06-2010, 14:15 door Preddie, 14 reacties


Alleen al het vermelden van de naam van een bestand uit illegale bron, zelfs zonder hyperlink, is openbaarmaking van dat bestand, oordeelt de rechtbank. "Een ridicuul vonnis", vindt de jurist van FTD.

Het vermelden van een naam van een bestand (spot) uit illegale bron op het usenet-forum FTD is volgens de rechter feitelijk het aan het publiek ter beschikking stellen van dat bestand. Daarmee wordt inbreuk gemaakt op auteursrechten. De rechter veroordeelt FTD verder tot betaling van ruim 10.000 euro aan proceskosten.

Met het vonnis handhaaft de rechter het verbod dat een paar weken geleden ex parte (eenzijdig, zonder verdediging van de gedaagde) werd uitgesproken. De Haagse rechter oordeelt dat het online noemen van de bestandsnaam, in een zogeheten 'spot' van een upload (die mogelijk is gedaan door derden), inbreuk maakt op het intellectuele eigendomsrecht. Een 'spot' is door de rechter geïnterpreteerd als een openbaarmaking, van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
Ter beschikking stellen

De rechtbank: "Het is niet relevant of FTD op enig moment de bestanden in haar macht heeft. FTD stelt haar gebruikers in staat om auteursrechtelijk beschermde bestanden (eenvoudiger) te downloaden en stelt daarmee de facto de bestanden ter beschikking aan het publiek."

Het gaat om de rechtszaak van tv-producent Eyeworks tegen FTD. De klacht van Eyeworks betreft het noemen van uploads van de film Komt een vrouw bij de dokter. FTD, een community van usenet-gebruikers ligt ook in de clinch met auteursrechtenwaakhond Brein. Eerder is FTD al overgegaan tot het verwijderen van directe links naar indexbestanden (nzb's) voor uploads in de zogeheten nieuwsgroepen op usenet.
Tegen de heersende jurisprudentie

ICT-jurist Arnoud Engelfriet, die FTD bijstaat in deze rechtszaken, noemt het vonnis "ridicuul". "We zijn geschokt door het vonnis, dat mijlenver afstaat van alle jurisprudentie op dit gebied. In eerdere zaken tegen onder andere Mininova, Pirate Bay, MyP2P en ZoekMP3 werd de afgelopen tien jaar juist geoordeeld dat het publiceren van hyperlinks of torrents naar illegaal aanbod géén openbaarmaking is."

"FTD is geschokt door dit vonnis, omdat het zelfs zo is dat zij noch haar gebruikers hyperlinks of torrents aanbieden. Op het FTD platform worden enkel berichtjes geplaatst (in de Nederlandse taal), zonder downloadcodes van welke aard dan ook. Maar die berichtjes worden nu - in tegenstelling tot hyperlinks - juist wel als openbaarmaking aangemerkt."
FTD overweegt sterk om in hoger beroep te gaan.


Bron: www.webwereld.nl


Wat vinden jullie, ik vraag me af of de rechter door heeft wat dit vonnis betekend.

En ik vraag me af wat de definitie is van een "Illegale bestandsnaam"

voor mijn gevoel ga ik hier dus in overtreding, maar waar kan ik zien dan mijn bestandsnaam illegaal is ?

red_hot_chilli_peppers_-under_the_bridge.mp3
Reacties (14)
02-06-2010, 14:54 door SirDice
Ik heb de naam "Komt_een_vrouw_bij_de_dokter.avi" al op facebook gegooid. Eyeworks, kom maar op.
02-06-2010, 17:27 door Anoniem
  NOTICE AND TAKE-DOWN

Wij verzoeken u dringend om bovestaande berichten te verwijderen daar deze inbreuk maken op auteursrechten.
Wanneer u binnen 24 uur geen gehoor geeft aan ons verzoek zullen wij u dagvaarden en via de rechter security.nl op zwart dwingen.

Is getekend,
de Auteursrechten mafia :
RIAA, BREIN em EyeWorks

(sarcasme)
02-06-2010, 18:29 door KwukDuck
Kleine aanpassing:

"Het is niet relevant of UPC op enig moment de bestanden in haar macht heeft. UPC-internet stelt haar gebruikers in staat om auteursrechtelijk beschermde bestanden (eenvoudiger) te downloaden en stelt daarmee de facto de bestanden ter beschikking aan het publiek."

Ik zeg; afschaffen dat internet...
02-06-2010, 23:36 door ej__
Windows!

Nu ben ik schuldig. Sommige rechters hebben niet zo veel van de wereld gesnapt, en al helemaal niet van de digitale wereld. Volkomen vervreemd van de maatschappij, en volkomen in de macht van het geld blijkbaar.
02-06-2010, 23:41 door Anoniem
lol, dus de naam is illegaal maar het bestand niet xD
Een word document met de naam Avatar.720p.Eureka.h264 is illegaal, maar een .mkv file met de naam boodschappenlijstje niet..
Zo kunnen we dus ook gaan sharen, moeten we alleen even kijken hoe dan duidelijk is wat de inhoud is, anders wordt zoeken natuurlijk ook eindeloos :P
03-06-2010, 16:08 door SirDice
Door Anoniem: Zo kunnen we dus ook gaan sharen, moeten we alleen even kijken hoe dan duidelijk is wat de inhoud is, anders wordt zoeken natuurlijk ook eindeloos :P
Die film met die blauwe figuren (nee, niet de smurfen) is te vinden als ikheberschijtaan.mkv ;)
03-06-2010, 17:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-06-2010, 23:25 door spatieman
komt_een_vrouw_bij_de_dokter.avi
Maar_de_vrouw_bij_de_dokter_had_geen_zin.avi
04-06-2010, 07:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-06-2010, 07:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-06-2010, 11:38 door spatieman
maar wat is een illigale bestands naam nu eigenlijk., die rechter heeft makkelijk lullen.
als ik nu zeg, ik heb mein kampf gelezen, ben ik dan opeens een terrorist ?
04-06-2010, 12:35 door Anoniem
Dat was jij ook al zonder die uitspraak ;-)
04-06-2010, 14:10 door Anoniem
wordt tijd dat ik het alfabet en cijfers ga patenteren , dan hebben jullie allemaal te dokken.
geen letters of cijfers zal dan nog gebruikt worden zonder mijn toestemming.

Ontopic , dus kijken naar een boektitel is gelijk strafbaar, was die rechter wel wakker of had ie zijn portie KP nog niet gehad.
wordt tijd dat rechters en justitie weer dat gaan doen waar ze voor zijn, boeven in het gevang zetten, niet hun eigen mening erdoor douwen onder het mom van ik ben rechter,

BTW , hoe willen ze dat gaan doen , wanneer 3/4 van de aangiftes in het ronde archief gaan??


Groet Hot Burmees
04-06-2010, 15:22 door Anoniem
Of je hebt het over 300 .avi bestanden...
Mag dat ook al niet meeR?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.