image

Dakloze hacker verraadt Wikileaks klokkenluider

maandag 7 juni 2010, 11:27 door Redactie, 19 reacties

Een bekende hacker heeft een klokkenluider die de "Collateral murder" video en andere documenten over het Amerikaanse leger aan Wikileaks doorspeelde, bij de autoriteiten aangegeven. De 22-jarige legerofficier Bradley Manning dacht in "homeless" hacker Adrian Lamo een gelijkgezinde geest gevonden te hebben, maar kwam bedrogen uit. Manning werkte als analist bij de militaire inlichtingendienst op de legerbasis Hammer, zo'n zestig kilometer ten oosten van Bagdad. Daar werd hij twee weken geleden ook gearresteerd.

Hartaanval
Naast de "Collateral murder" video, waarop te zien is hoe een Apache helikopter een groep mannen uitschakelt, waaronder twee journalisten van persbureau Reuters, verspreidde Manning ook een video over de beruchte Garani luchtaanval in Afghanistan. Verder speelde hij ook het legerdocument door waarin Wikileaks als een beveiligingsdreiging werd genoemd. Als klapper op de vuurpijl zou de legerofficier ook 260.000 geclassificeerde diplomatische berichten hebben doorgestuurd en dat ging Lamo te ver.

“Hillary Clinton, en verschillende duizenden diplomaten rond de wereld krijgen een hartaanval als ze op een dag wakker worden en een complete verzameling vinden van geclassificeerd buitenlands beleid, in doorzoekbaar formaat, dat voor het publiek beschikbaar is", aldus Manning. Het is nog niet bekend of Wikileaks over de 260.000 berichten beschikt.

Nationale veiligheid
Manning kwam in contact met Lamo en vertelde de hacker dat hij de gegevens had gelekt. Het lekken van de diplomatische berichten ging voor Lamo een stap te ver, aangezien dit de nationale veiligheid in gevaar zou brengen. "Ik had dit niet gedaan als er levens in gevaar waren", zo laat hij tegenover Wired weten. De hacker informeerde het leger en de FBI en overhandigde hun de chatlogs van zijn gesprekken met Manning.

Volgens Lamo bevond de legerofficier zich in een oorlogsgebied en probeerde hij zoveel mogelijk geclassificeerde informatie te verzamelen, om vervolgens openbaar te maken. Manning zag dat anders. Hij liet weten dat er "verschrikkelijke dingen" in de documenten staan, die in het publieke domein horen. "En niet opgeslagen op een server in een donkere kamer in Washington DC."

Anarchie
Lamo maakt nogmaals duidelijk dat hij geen keuze had, maar maakt zich toch zorgen over het welzijn van de legerofficier. Manning was van plan om na zijn naderend ontslag terug naar de VS te keren en dan vanaf de zijlijn toe te kijken. "Overal waar een Amerikaanse post is, is er een diplomatiek schandaal dat onthuld wordt. Het is open diplomatie. Wereldwijde anarchie in een CSV formaat. Het is Climategate met een wereldwijde omvang, en een adembenemende diepte. Het is schitterend en schrikwekkend."

Reacties (19)
07-06-2010, 11:49 door jacc0
Jammer dat het niet meer info geeft over het videotje; was het nu wel of niet gecodeerd?
ik heb het vermoeden dat het videotje ongecodeerd aangeleverd is aan wikileaks.

Greetingz,
Jacco
07-06-2010, 12:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-06-2010, 12:03 door Anoniem
Bahbah, wat een walgelijk type die Lamo. De enige militair met moraliteit aangeven, wat een NSB'er zeg.
07-06-2010, 13:04 door Anoniem
Wat een knuppel... Nooit praten, met niemand.
07-06-2010, 14:04 door KwukDuck
Ik had nog wel respect voor die Lamo, maar dit snap ik niet...

Adrian Lamo -1
Bradley Manning +1
07-06-2010, 14:17 door Silver
De reacties hierboven geven aan dat er niet goed gelezen wordt. Lamo was het nog wel eens met het lekken van dat filmpje, maar dus NIET met landverraad. Lijkt mij juist een heel normale opvatting toch? Die Manning lijkt gewoon doorgeslagen te zijn. Er is niets gezegd over wat er in die diplomatieke post stond, misschien ging het wel gewoon over troepenbewegingen of sterkte? Dat wil je als land toch niet op straat hebben?

Ik heb Lamo niet echt in de gaten gehouden - wist niet dat het zo slecht met hem ging. Zonde, hij had wel talent :)
07-06-2010, 14:29 door Anoniem
Ik vind het wel vreemd dat Bradley Manning bij zoveel gevoelige informatie kan. Is dat nodig voor zijn functie?
07-06-2010, 14:45 door Anoniem
Door Peter V: Klokkenluiden moet wel zin hebben. Maar als de bedoeling is om een ernstig diplomatiek incident te gaan veroorzaken, dan vraag ik mij zo langzamerhand af of Wikileaks straks niet zijn hand gaat overspelen.

Er is niet bekend of de 260.000 diplomatieke berichten zijn doorgespeeld aan Wikileaks. Als dat zo is, en ik hoop van wel, dan hebben ze dus het verstand gehad om deze berichten niet op de site te plaatsen. Was meneer Manning soms bezig met zijn "Mitrohkin Archief"?
07-06-2010, 16:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het wel vreemd dat Bradley Manning bij zoveel gevoelige informatie kan. Is dat nodig voor zijn functie?
Need to know is in een system high security omgeving, zoals ook de VS hanteren, een secundair principe. Dus de maatregelen zijn ook minder stevig. Is in ons land ook net zo.
07-06-2010, 16:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-06-2010, 17:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vind het wel vreemd dat Bradley Manning bij zoveel gevoelige informatie kan. Is dat nodig voor zijn functie?
Need to know is in een system high security omgeving, zoals ook de VS hanteren, een secundair principe. Dus de maatregelen zijn ook minder stevig. Is in ons land ook net zo.
Dan ben ik blij dat ik dat niet hoef te beveiligen :-) Lijkt het EPD wel ;-) Ik begrijp dat hij ook iets met zip en aes encryptie op een cd kon branden van een andere site. Inderdaad handig als je iets van de basis mee wilt nemen.
07-06-2010, 19:46 door jefdom
en wat als er door die mr manning straks doden vallen,ik noem het een landverader ,schandalen ok maar de diplomatieke post waar tenslotte veel militaire operaties van afhangen?,en wie weet wat ie nog uitgespookt heeft.
compleet geschift die man
07-06-2010, 21:00 door Bitwiper
Door jefdom: en wat als er door die mr manning straks doden vallen
Die zijn zeker al gevallen, echter niet door toedoen van Manning; onschuldige burgers zijn neergemaaid door onze hufterig lachende bondgenoot, tevens machthebber, die bezig was "de as van het kwaad te bestrijden".

Die daarmee precies dat deed wat achteraf, na een boel leugens, als enige "rechtvaardiging" overbleef om Irak binnen te vallen (naast het lastig te verkopen en dus verzwegen zwarte-goud-argument), namelijk het land bevrijden van hufterige machthebbers die onschuldige burgers om zeep helpen.

Het zou best kunnen dat de heer Manning doorschiet in z'n klokkenluiderrol, maar om er nu maar meteen van uit te gaan dat de heer Lamo de waarheid spreekt en niet iets vertelt dat de bestrijders van de as van het kwaad hem (met weet ik veel wat voor beloftes, want het komt hen wel heel erg goed uit als de wereld Manning als een landverrader ziet) in de mond hebben gelegd, gaat me veel te ver.

Als machthebbers de kans krijgen lappen ze alle regels aan hun laars. Goed dat er mensen als Manning zijn.
07-06-2010, 21:20 door Anoniem
@Bitwiper: Ik denk dat Lamo ook wel even schrok toen hij steeds meer confidentiële data kreeg toegestuurd. Daar kan hij flink mee in de problemen komen immers. Omdat hij het niet hoort te hebben. Die data is confidentieel voor een reden, er kunnen idd doden door vallen. Schuldig en onschuldig. En Lamo kan dan zeer veel 'aandacht' krijgen van mensen waar hij geen aandacht van wil. Die bronnen willen weten. Dat soort dingen.

Dat de tweede oorlog in Irak op valse gronden begonnen is is algemeen bekend nu mag ik aannemen. Als er eerder een klokkenluider was geweest hadden we die onnodige oorlog misschien niet gehad. En waren er vele mensen nu nog in leven geweest.
07-06-2010, 22:36 door Anoniem
Landverraad? Sorry hoor, maar als mensenrechten worden geschonden krijgt " landverraad" echt geen voorrang (althans, dat zou elk gezond denkende mens moeten denken)
08-06-2010, 01:08 door Anoniem
Tja, never trust anyone if your ass/life might be on the line.

Toch moedig van Manning om de filmpjes te (laten) publiceren. Alleen diplomatische berichten ed. doorgeven is idd. landverraad. Eigen schuld dus.

Wat het wel heeft opgeleverd is het (zoveelste) bewijs dat het altijd mensenwerk blijft. Mensen bedienen de knoppen en hebben te maken met (geïndoctrineerde) vooroordelen. The so called Advancements in military technology are nice, but they forget the destabilizing human factor. So, the USA will lose out eventually because high placed military members can't stand being criticized. Why should they: they are a product of their community and training.

Frans.
08-06-2010, 13:00 door Anoniem
Grappig......


blijkbaar vindt niemand het hier erg dat het filmpje werd gepubliceerd, maar zouden het wel erg vinden als de diplomatieke berichten zouden worden gepubliceerd.. En dat is nou de reden dat er spionnen bestaan. Mensen die geacht worden zich aan de regels te houden gaan zelf hun eigen ethiek loslaten op die regels. Dit mag ik wel delen met de wereld en dit niet. Hetzelfde als te hard rijden met je auto. Bijna iedereen doet het en accepteert de boete, maar bijna niemand rijdt door rood licht want dat is duidelijk gevaarlijk.

Hij had de dakloze hacker (die zijn het gevaarlijkst!!!) nodig om te publiceren. Maar maakte de fout om alles via dezelfde persoon te ventileren. Blijkbaar heeft hij het Need to know principe niet losgelaten op zijn eigen helpers. Ook menselijk van hem......
Het zijn uiteindelijk de menselijke factoren die het veiligheidsbeleid op de tocht zetten.

Oh, en denk maar niet dat wikileaks niet gebruikt wordt door de VS om dwaalsporen de wereld in te helpen..........

Precies hetzelfde als de reactie op Abu G. gevangenis foto's. Elke strijder ging zich na het zien van de beelden wel doodvechten. Probleem permanent opgelost ipv tijdelijk. Denk verder mensen......


Het Orakel
08-06-2010, 15:12 door jali
Door Anoniem: Wat een knuppel... Nooit praten, met niemand.

Nooit ... met niemand ?
is dat zoiets als alles bespreken met iedereen?
09-06-2010, 12:38 door Anoniem
Door jacc0: Jammer dat het niet meer info geeft over het videotje; was het nu wel of niet gecodeerd?
ik heb het vermoeden dat het videotje ongecodeerd aangeleverd is aan wikileaks.

Greetingz,
Jacco

Deze was nog gecodeerd, Wikileaks moest het decoderen voordat ze het publiceerden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.