image

Backdoor in wedstrijdschema WK verstopt

maandag 7 juni 2010, 13:47 door Redactie, 3 reacties

Nog onbekende aanvallers hebben het wedstrijdschema van het WK voetbal gebruikt voor een opmerkelijke gerichte aanval. De e-mail, verstuurd vanaf een gratis maildienst, was gericht aan verschillende gebruikers binnen een grote Amerikaanse onderneming. Volgens de inhoud van het bericht ging het om het wedstrijdschema voor het WK voetbal, waarbij de wedstrijden van het Amerikaanse team waren gemarkeerd. De bijlage in kwestie was een ZIP-bestand, waarin weer een Excel-bestand zat, genaamd ‘2010_FIFA_WORLD_CUP.zip’.

"Het is relatief bijzonder om een gerichte aanval met Excel documenten te zien", zegt Dan Bleaken van Symantec. "Meestal zien we PDF of Word documenten of gewone EXE-bestanden." Van alle onderschepte gerichte aanvallen sinds april, ging het in 41% om PDF-bestanden, gevolgd door EXE (18%) en .DOC-bestanden (14%). Excel-bestanden kwamen in 7% van de gevallen voor. Volgens Bleaken is het ook bijzonder om een kwaadaardig document in een ZIP-bestand te zien. Eenmaal geopend wordt er een backdoor geïnstalleerd waarmee de aanvaller volledige controle over het systeem heeft.

Aanval
Anti-virusbedrijf Symantec zag een andere gerichte aanval tegen twee gebruikers in een intergouvermentele organisatie en een wereldwijde liefdadigheidsinstelling. Wederom werd het WK als lokaas gebruikt en probeerden de aanvallers een backdoor te installeren. De laatste aanval die de virusbestrijder waarnam ging weer over het WK en was weer gericht tegen de twee gebruikers die al zes dagen eerder waren aangevallen. "De aanvallers hadden het duidelijk op deze twee gebruikers voorzien", merkt Bleaken op.

Reacties (3)
07-06-2010, 14:51 door Anoniem
Volgens Vicario is het ook bijzonder om een kwaadaardig document in een ZIP-bestand te zien. Eenmaal geopend wordt er een backdoor geïnstalleerd waarmee de aanvaller volledige controle over het systeem heeft.

Serieus? Ik heb een spambox vol met kwaadaardige content in ZIP-bestanden.
07-06-2010, 15:19 door Anoniem
kan oranje mooi gebruiken om balletjes het doel in te krijgen....
07-06-2010, 19:44 door spatieman
kan je je lekker blauw aan ergeren zou ik zeggen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.