image

Dwingt Windows 7 hackers naar Mac OS X?

woensdag 9 juni 2010, 11:40 door Redactie, 10 reacties

Windows 7 wordt niet automatisch het nieuwe doelwit van hackers als het aandeel van Windows XP terugvalt, dat zegt Mikko Hyppönen in een interview met Security.nl. Hyppönen is Chief Research Officer van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. Hij laat weten dat het voornaamste doelwit van hackers nog altijd Windows is, maar dan met name Windows XP. "XP is nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem, maar dat zal over twee jaar veranderen, dan is Windows 7 de grootste", aldus de Finse expert. "Online criminelen zijn lui. Windows XP is een zeer eenvoudig doelwit, daarom richten ze zich op XP. Het is een groot en gemakkelijk doelwit."

Daarom doen cybercriminelen geen moeite om de beveiliging van Windows 7 te omzeilen, of nieuwe platformen op te zoeken, zoals Mac OS X, Linux of smartphones. "Zolang ze met XP een eenvoudige prooi hebben en voldoende geld verdienen, gaan ze geen moeite doen om andere systemen aan te vallen."

Geld
Hyppönen vindt het interessant om te zien wat er gebeurt als XP niet meer het dominante besturingssysteem is. "Als Windows 7 de grootste wordt en XP verdwijnt, zullen criminelen zich andere platformen richten." Het ligt in de verwachting dat Windows 7 het volgende doelwit is, maar het kan best dat cybercriminelen om zich heen kijken. "Misschien beseffen ze dat Mac OS X gebruikers meer geld hebben."

Een andere mogelijkheid zijn smartphones. "Er zijn meer smartphones dan computers," merkt de Finse expert op. Smartphones die ook voldoende mogelijkheden bieden om geld te stelen, bijvoorbeeld door besmette apparaten naar dure premium nummers te laten bellen. "Het is dan ook goed mogelijk dat we veranderingen zullen zien."

Reacties (10)
09-06-2010, 12:00 door Preddie
Mikko Hyppönen ..... wordt wakker en ga iets doen waar je goed in bent, dit is duidelijk niet jou ding.

Hackers zijn geen cybercriminelen, hackers hebben geen belang bij het hacken van systemen behalve de kick die je er van krijgt. Cybercriminelen hebben echter een financieel belang, doordat de meeste gebruikers Windows zullen blijven gebruiken zal dit ook het grootste doelwit blijven ongeachte welke versie van de Windows dit ook is. Tenzij morgen iedereen overstapt op Mac OS X (wat ik niet zie gebeuren).

helaas moet ik zeggen dat ik het wel met hem eens ben wat betreft smartphones, dit wordt nog een lucratieve business voor cybercriminelen. Echter wordt het door de vele verschillende OS'en moeilijk om een grote hoeveelheid mensen in
eén keer te pakken te nemen. Tenzij er kritische fouten in gebruikte protocollen of verbindingen worden gevonden waarvan meedere toestellen gebruik maken.
09-06-2010, 12:32 door Anoniem
Waar blijft Duitsland om Windows 7 en Mac OS af te raden? Net als ze een paar maanden geleden deden met IE.
09-06-2010, 13:07 door Anoniem
Pfff.. alsof cybercriminelen lekken moeten ZOEKEN in windows 7... Hebben ze bij alle andere windows versies ook niet hoeven doen. Gewoon wachten op een lek (en die komen er vanzelf met de honderden) en dan afwachten of er iets leuks en makkelijks tussen zit.

De cybercrimineel die de source code van Windows 7 gaat uit spitten moet ik nog zien. Bovendien is waarschijnlijk 90% van de sourcecode van Windows 7 gelijk aan die van Vista, ook geen uitblinker is veiligheid en Vista's code is waarschijnlijk weer 75% hetzelfde als 2000. XP heeft weer een shared code base van pak hem beet 85% met 2000, dus met een beetje statistiek kom je uit op dat 10% van alle lekken in XP ook terug te vinden zijn in Windows 7. Meer dan voldoende voor drive-by en andere simpele snel-geld verdienen opties voor cybercriminelen.

Waarom zou je naar smartphones kijken? Mensen internetbankieren amper via hun smartphone, dus die gegevens vind je toch niet zo snel. Verder worden telefoongesprekken gelogd, en uiteindelijk vinden ze je toch wel en steeds sneller. PC's zijn lekker anoniem hebben verschillende gebruikers (dus meer mogelijkheden) en creditcard toko's geven er toch niet zoveel om.

Zeg nu eerlijk, Apple's OS-X is goed voor 25% van alle online verbindingen op dit moment. En vrijwel allemaal ZONDER virusscanner! Terwijl Windows XP op 67% (van alle windowsen) van 70% (van alle OS-en) zit.

Als er nu nog geen frenzy is voor OS-X zal het de komende jaren ook niet gebeuren. Ongeacht wat MH te vertellen heeft.
09-06-2010, 13:46 door Anoniem
Hoe komt het toch dat Windows 'liefhebbers' dit blijven zeggen. Om aandacht te krijgen?

Vanaf 1985 lees ik dit al bij iedere Windows versie weer. Het is nu 25 jaar (ja, VIJFENTWINTIG JAAR) later en ik lees het nog steeds. En steeds maar weer zijn er van die onnozele kippen (die ze op security.nl "experts" durven te noemen) die vol overgave zeggen dat "het nu 'echt' beter zal gaan".

Zolang Microsoft vast blijft houden aan het verleden en zich blijft behelpen met UAC, DLL's, registry en blijft verwachten dat alleen fatsoenlijk met Windows gewerkt kan worden als 'administrator'. Tot zolang zal het een onbetrouwbaar en onveilig product blijven.
09-06-2010, 14:03 door Anoniem
Mac gebruik is nog niet zo heel hoog. Niemand gebruik linux, dus het hacken zal binnekort wel voorbij zijn.
09-06-2010, 14:14 door KwukDuck
Weer zo'n zelfbenoemde expert...
09-06-2010, 14:16 door r00t
@Predjuh:

Ook jij hebt ze niet helemaal op een rijtje geloof ik dan. Hackers zijn geen crackers. Hackers breken dus niet eens voor de kick in ;-) http://www.ion-box.org/info/hacker.txt
09-06-2010, 15:13 door Skizmo
Door Anoniem: Mac gebruik is nog niet zo heel hoog. Niemand gebruik linux, dus het hacken zal binnekort wel voorbij zijn.

goed zo ... zolang iedereen blijft zeggen dat niemand Linux gebruikt (terwijl Linux veel gebruikers heeft), zullen hackers hun vingers er niet aan branden, en zal ik dus niet veel last van hackers hebben. Zo blijkt maar weer, onwetendheid is echt een zegen (voor andere mensen).
09-06-2010, 18:18 door ej__
@Skizmo: 'ignorance is the choice not to know'. Inderdaad prima dat mensen nog steeds lijken te denken dat linux niet wordt gebruikt. In de server wereld is het absoluut geen gelopen race dat Windows zo groot is als op de pc markt. Goede zaak.
09-06-2010, 18:37 door Anoniem
Ach ja 1.02 % op de desktop. Noem ik niet echt groot. Je kan erover lullen dat ergens in polen men het meer gebruikt maar 1.02% is niet echt veel. Is al wel een paar tiende meer dan 5 jaar geleden. Als dit zo door gaat dan zijn er over 25 jaar 2% Linux gebruikers.

Dus ik zou zeggen geloof erin!! Deze maand zijn het er al weer 2 personen meer..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.