image

"Doe aangifte van gehackte accounts bij politie"

woensdag 3 augustus 2011, 13:49 door Redactie, 8 reacties

Internetgebruikers van wie het account gehackt is, moeten aangifte bij de politie doen, zo adviseert overheidsinstantie Govcert.nl. In een nieuwe factsheet over gelekte gegevens op internet, gaat de organisatie in op recente aanvallen, en geeft het advies wat gebruikers kunnen doen. "Indien het een datalek betreft dat ontstaan is door een hack kunt u aangifte hiervan doen. Het is zeker aan te bevelen om dit te doen als blijkt dat er misbruik van uw gegevens en/of u financiële schade heeft geleden."

Strafbaar
Slachtoffers kunnen op het lokale politiebureau terecht. Daarbij krijgt men wel het advies om van tevoren een afspraak te maken, "zodat iemand met kennis van zaken uw aangifte op kan nemen."

Als het datalek per ongeluk is veroorzaakt, bijvoorbeeld door verlies van een USB-stick, kan men geen aangifte doen, aangezien het hier niet om een strafbaar feit gaat. "U kunt wel een civielrechtelijke procedure aanspannen tegen de organisatie waar het datalek heeft plaatsgevonden", aldus Govcert.nl.

Reacties (8)
03-08-2011, 13:56 door Anoniem
De politie heeft het toch veel te druk met bonnen schrijven. Quotum moet gehaald worden he?
03-08-2011, 13:59 door SirDice
Slachtoffers kunnen op het lokale politiebureau terecht. Daarbij krijgt men wel het advies om van tevoren een afspraak te maken, "zodat iemand met kennis van zaken uw aangifte op kan nemen."
Het politiebureau bij mij in de straat kun je niet anders. Je moet een afspraak maken om aangifte te mogen doen (ongeacht waar de aangifte over gaat). Geen afspraak? Dan word je door die gezellige kenau aan de balie weggebonjourd. Gewoon even het politiebureau inlopen voor het een of ander is er tegenwoordig niet meer bij.
03-08-2011, 14:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2011, 14:56 door Patio
Geen van beide hoofdrolspelers van Hogo's verhaal hebben dit stukje niet (goed) gelezen.

Een verloren USB-stick kun je nog aan onzorgvuldigheid wijten, maar als deze nu gestolen is uit een bureaulade of tas zal het anders liggen, lijkt me.
03-08-2011, 15:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2011, 16:12 door Anoniem
Tja, en dan doen ze er niks mee, want het is te druk met iets anders, zoals fietslampjes controleren of dronken wandelaars of zo.

Het gaat iig niet helpen met het percentage opgeloste zaken...
03-08-2011, 16:23 door -ItsMe-
Misschien zou de politie ook wat actiever moeten zijn in het werven van goed personeel voor dit werk, of anders expertise inhuren. Maar;.... pay peanuts, get monkeys......
03-08-2011, 17:34 door Night
Onze eigen onvolprezen Arnould Engelfriet heeft in een blog geschreven dat accountdiefstal op zich niet strafbaar is.
Pas als je er iets mee gaat doen zijn er mogelijkheden maar ook dan is het niet simpel.

http://blog.iusmentis.com/tag/diefstal

Aangifte? Ik zeg: kansloos.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.