image

VS krijgt inzage in Europese bankgegevens

dinsdag 15 juni 2010, 00:34 door Redactie, 12 reacties

De Amerikaanse autoriteiten krijgen inzage in bankgegevens van Europese burgers, zo heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Volgens de VS is het Terrorist Financing Tracking Programme (TFTP) nodig in de strijd tegen terrorisme. Het vorige voorstel werd in in februari nog door het Europees Parlement afgeschoten, omdat de privacy niet gewaarborgd was. EU-commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) laat nu weten dat de bescherming van persoonsgegevens dit keer beter geregeld is. Toch moeten zowel de lidstaten van de Europese Unie als het Europees Parlement het nieuwe voorstel nog goedkeuren.

Een publieke Europese autoriteit moet elk verzoek van de VS verifiëren en ervoor zorgen dat die zo beperkt mogelijk is, om de omvang van de opgevraagde gegevens te beperken. Verder kan Europol elk verzoek controleren en zijn er verschillende partijen om toezicht te houden. "Natuurlijk zijn er altijd mensen die vinden dat we niet genoeg bereikt hebben, maar laten we eerlijk zijn. Ik ben ervan overtuigd dat wat we bereikt hebben voor Europese burgers een grote stap voorwaarts is", aldus Malmström.

Kritiek
Volgens Europarlementariër Jeanine Hennis (VVD) lijkt het nieuwe akkoord een stap in de goede richting, maar is het niet perfect. Judith Sargentini, die voor GroenLinks in het Europees Parlement zit, heeft felle kritiek op het akkoord.

De Amerikanen zouden nog steeds ''ongesorteerd'' gegevens van Europese burgers kunnen opvragen, terwijl er niet is afgesproken over hoe Europeanen in de VS hun recht kunnen halen. Ook is niet vastgesteld dat de EU toegang tot Amerikaanse bankgegevens krijgt. Sargentini is daarom van mening dat ook dit voorstel het niet zal halen.

Reacties (12)
15-06-2010, 03:34 door Bitwiper
De titel is wat misleidend, onderaan de eerste alinea staat
Door Redactie: Toch moeten zowel de lidstaten van de Europese Unie als het Europees Parlement het nieuwe voorstel nog goedkeuren.
Neemt niet weg dat de EC akkoord is, uit http://www.nu.nl/economie/2269515/akkoord-met-vs-inzage-bankgegevens.html:
''We hebben het voorbije weekeinde een akkoord bereikt. We hebben praktisch alles verkregen wat we gevraagd hadden op het vlak van de bescherming van de persoonlijke gegevens van Europese burgers'', aldus Malmstr?m.
Waarschijnlijk vroeg de USA eerst ongelimiteerde toegang tot gegevens van alle Europeanen en heeft dat nu wat afgezwakt (met wat leugens) - waardoor de EC meent een fraai onderhandelingsresultaat te hebben behaald!?! Wat wordt bedoeld met "We hebben praktisch alles verkregen" en m.b.t. "wat we gevraagd hadden": wat was dat? Daarnaast lijkt dit te suggereren dat we op een ander vlak het een en ander zijn kwijtgeraakt met deze "fantastische" deal...

@ej__, mag dit dan wel zomaar van DNB? (dit naar aanleiding van http://www.security.nl/artikel/33571/).
15-06-2010, 10:32 door Anoniem
Het probleem is, los van het aspect van de privacybescherming, dat deze deal volstrekt eenzijdig is; de VS krijgen onze gegevens maar wij niet die van hen. Het probleem ligt daarbij niet bij de VS, die zoals bekend ALLE middelen inzetten om te krijgen wat ze willen hebben, maar in de LANDEN van Europa waar nationaal en kleinburgerlijk denken alsmede incompetentie en corruptie tot regeringsbeleid zijn verheven. Dit heeft geleid tot allerlei afspraken met de VS die de belangen van burgers direct of indirect schaden ( B.v.: de deelname aan de oorlogen in Irak en Afghanistan, de JSF-aanschaf, de houding jegens het Midden-Oosten etc, etc..) Het gegeven dat die deals zelden openlijk maar meestal in achterkamers (Bilderbergconferenties e.d.) worden gesloten maakt het er niet beter op.

Slechts een echte gezamenlijke (Europese) aanpak met respect voor de principes van de rechtsstaat kunnen dit soort foute afspraken verhinderen. Die aanpak moet dan wel worden gebaseerd op ethische vertrekpunten i.p.v. zuiver economische. Maar van die situatie zijn we nog lichtjaren verwijderd.
15-06-2010, 12:55 door grizzler
"Natuurlijk zijn er altijd mensen die vinden dat we niet genoeg bereikt hebben, maar laten we eerlijk zijn. Ik ben ervan overtuigd dat wat we bereikt hebben voor Europese burgers een grote stap voorwaarts is", aldus Malmström.
Is dat mens gek? Elk ander antwoord dan een keihard NEE op elk verzoek om inzage kan per definitie nooit een stap voorwaarts zijn.
Niemand kan mij ervan overtuigen dat welke mate van inzage dan ook ergens goed voor is. Echte criminelen/terroristen zorgen er heus wel voor dat hun transacties niet opvallen.
15-06-2010, 13:21 door Sokolum
Één woord, BELACHELIJK....
Ik zou hier nooit mee akkoord gaan.
15-06-2010, 13:39 door Dev_Null
"Big Bad Brother / Uncle Sam "is eating is way into your bank accounts.

Wederom een bewijs dat je als "burger" totaal aan de politieke ratten bent overgeleverd.
15-06-2010, 16:31 door Anoniem
Ja ik vind dit ook ongeloofelijk dat dit is goedgekeurd door de Europese commisie. Nu zie je dus het bewijs dat er geen echte democratie is in Europa, eerst word de grondwet al via een achterbakse manier door onze strot gedauwd en nu geven ze de Amerikanen doodleuk inzage in onze bankgegevens.
Ik word hier echt woest van wat denken die vuile leugenachtige klootzakken van de Europese commisie wel niet?
En dan is er ook nog het economische aspect wat de Amerikanen ook in hun voordeel zulen gaan gebruiken.
De mensen moeten hier gewoon hard tegen in opstand komen en iedereen hun eigen politieke partij bestoken met vragen wat betreft deze kwestie.
Dit moet echt teruggedraaid worden en wel zo gauw mogelijk!!!
15-06-2010, 17:33 door Anoniem
Wat gaat Amerika het aan wat ik op mijn bankrekening heb?,ik hoop maar niet dat het zover komt.
Mij gaat het toch ook niet aan wat een Amerikaan op zijn bankrekning heeft staan?.
Echt krankzinnig deze wet!!!.
15-06-2010, 18:33 door spatieman
voor zo ver mij bekend is, is het al goedgekeurd.
nu kan Adolf Obama laden zie wie wat uit geeft.
nou Adolf, ik wil ook zien wat jij op je rekening hebt, en hoeveel je uitgeeft.,
15-06-2010, 19:37 door Anoniem
Alles willen weten met als reden "terrorismebestreiding".

En we kunnen er niets tegen doen.
Herinner je je nog dat alle Nederlanders moesten stemmen in verband met dat referendum?

Opfrisser: http://www.elsevier.nl/web/1032039/Dossiers/Referendum-Europese-Grondwet/Crisis-rond-de-begroting/Nederland-stemt-nee-in-peiling-referendum.htm

En ook:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article140463.ece/63_procent_zegt_nee_tegen_grondwet

Nederland stemde massaal tegen.
En wat doet de politiek?
Gewoon negeren en toch akkoord gaan.

Schijn-democratie!
15-06-2010, 21:34 door xy22
Door grizzler: Niemand kan mij ervan overtuigen dat welke mate van inzage dan ook ergens goed voor is. Echte criminelen/terroristen zorgen er heus wel voor dat hun transacties niet opvallen.
als aanvulling: http://www.depers.nl/buitenland/344349/Al-Qaeda-in-financiel-crisis.html
en heb een tijdje terug (ook in "De Pers") over Al-Qaeda gelezen dat zij mogelijk een aantal eigen vliegtuigen bezitten voor vervoer van smokkelwaar/wapens/cash (categorie "vaag" en kan t zogauw niet terugvinden)
16-06-2010, 13:22 door Anoniem
Nou laten we met zijn allen er voor zorgen dat de PiratenPartij in de tweede kamer komt !
11-09-2010, 19:33 door Anoniem
Het Europees parlement is knettergek als ze onze gegegens aan de Amerikanen geven.
Amerika hoeft maar iets te vragen en wij staan klaar.Het wordt tijd dat we dat kut land eens gaan boycotten.
We kunnen altijd na hun pijpen dansen met Bush was dit nog erger dat was de 2de Hitler.
Nog even en Europa is de 53 ste staat van de usa
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.