image

Govcert: ICT-veiligheid Nederland onder druk

woensdag 16 juni 2010, 00:31 door Redactie, 8 reacties

De ICT-veiligheid van Nederland staat onder toenemende druk, zo stelt Govcert in het jaarrapport van 2009. Volgens de instantie, die overheidsorganisaties adviseert, hebben zowel overheid, als bedrijfsleven en burger hun eigen verantwoordelijkheid bij het bestrijden van cybercrime. Nederlanders zouden zich bijvoorbeeld nog te vaak niet bewust zijn van de gevaren die internet met zich meebrengt. "Bijvoorbeeld door het onvoorzichtig omspringen met gegevens via websites of sociale netwerken."

Volgens Govcert waren de veiligheidsproblemen van het internet ook in 2009 weer nadrukkelijk merkbaar. "Het wereldwijde web is niet ontwikkeld met de focus op veiligheid en de gevolgen daarvan worden zoals gezegd steeds zichtbaarder." Doordat maatschappij en overheid steeds afhankelijker van het internet worden, groeien ook de risico's, zo is in het rapport te lezen.

Rapport
De overheidsinstantie ziet dan ook graag dat er in mensen en middelen op het gebied van cybersecurity wordt geïnvesteerd: "Cybercrime neemt hand over hand toe; experts, kennis en middelen moeten dito toenemen, willen we het gevecht winnen en ICT- veiligheid kunnen garanderen."

Om de problematiek beter inzichtelijk te maken komt Govcert dit jaar met een Nationaal Trendrapport. Dat geeft een breder beeld van trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT-security en cybercrime. "In de opzet van een Nationaal Trendrapport zal mede input geleverd worden door de KLPD, AIVD, NCTb en andere partijen, om tot een integraal beeld te komen."

Reacties (8)
16-06-2010, 08:55 door Anoniem
Zelf weten we het kennelijk niet, ook niet na een decennium van toenemende ICT problemen en miljarden verslindende maar niet werkende oplossingen. Dus we verschuiven de verantwoordelijkheid naar andere partijen waarvan we zeker weten dat die niet meer weten dan wij "het bedrijfsleven en de burgers" en "de KLPD, AIVD, NCTb en andere amateurs, Dit doen we dan "om tot een integraal beeld te komen" van wat alle amateurs bij elkaar weten over de ICT problemen in voorgaande jaren.
16-06-2010, 09:43 door Anoniem
"In de opzet van een Nationaal Trendrapport zal mede input geleverd worden door de KLPD, AIVD, NCTb en andere partijen, om tot een integraal beeld te komen."

Haha, wat doet de KLPD in dit rijtje? Is dit een grap? Ze weten niet een hoe ze een aangifte op de computer moeten verwerken...

bl33p
16-06-2010, 10:06 door Anoniem
jadajada, jeckedysmeckedy...

Beveiligingsadvies van de maand:
Zet subsidiekraan dicht.

Dit beveiligingsadvies is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n) en wordt u ter informatie aangeboden.
Indien dit beveiligingsadvies niet voor u is bestemd wijzen wij u erop dat het niet is toegestaan de informatie openbaar te maken, te vermenigvuldigen, te verspreiden, aan derden te verstrekken en/of anderszins actie te ondernemen op basis van deze informatie.
16-06-2010, 10:47 door Dev_Null
Op de homepage van het NCTB staat als loge een kompas.
http://www.nctb.nl/Images/Kompas-homepage_tcm91-177440.gif

Blijkbaar zijn ze - als overheids-orgaan - zelf de richting kompleet kwijt en zoeken nu hulp van buitenaf om hun eigen scheepje weer op de juiste koers terug te brengen :-)
http://www.nctb.nl/Actueel/Nieuwsberichten/2010/nieuwsbericht_100525.aspx?cp=91&cs=25481

En dat clubje moet ons beschermen tegen terroristen?? prrftt wat a waste of time and tax-payers money.
Laat het gewoon over aan mensen die er hun vak van hebben gemaakt, echte security experts. of laat je eigen overheids personeel gedegen opleiden door eperts met inhoudelijk verstand van zaken.

Of zou hier die uitspraak opgaan
"All (cyber) warfare is based on deception? -
(c) Art of War , Sun Tzu.. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_War
16-06-2010, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem: Zelf weten we het kennelijk niet [...]. Dus we verschuiven de verantwoordelijkheid naar andere partijen waarvan we zeker weten dat die niet meer weten dan wij
Door Dev_Null: Blijkbaar zijn ze - als overheids-orgaan - zelf de richting kompleet kwijt en zoeken nu hulp van buitenaf om hun eigen scheepje weer op de juiste koers terug te brengen :-)
Tjonge, jullie lijken te denken dat het een blijk van onvermogen is als je gebruik maakt van wat anderen over een onderwerp weten. Da's nou juist een van de manieren waarop je je eigen kennisniveau bijspijkert en gaten in je eigen kennis aan het licht brengt. Ik heb veel meer vertrouwen in mensen (en organisaties) die daar open voor staan dan in mensen die denken dat ze alles weten en niets van een ander kunnen leren. De eerste groep is tot groei in staat, de tweede stagneert en loopt gegarandeerd achter de feiten aan.
16-06-2010, 23:00 door Anoniem
Door Anoniem: Haha, wat doet de KLPD in dit rijtje? Is dit een grap? Ze weten niet een hoe ze een aangifte op de computer moeten verwerken...
bl33p
Nou bl33p, als jij nu eerst eens gaat leren wat het verschil tussen de KLPD, politie, justitie, AIVD en NCTB is en wat over een kam scheren is val je misschien serieuzer te nemen.
17-06-2010, 19:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Haha, wat doet de KLPD in dit rijtje? Is dit een grap? Ze weten niet een hoe ze een aangifte op de computer moeten verwerken...
bl33p
Nou bl33p, als jij nu eerst eens gaat leren wat het verschil tussen de KLPD, politie, justitie, AIVD en NCTB is en wat over een kam scheren is val je misschien serieuzer te nemen.

Kun jij dan uitleggen wat het verschil is tussen KLPD en politie.....
18-06-2010, 16:46 door cowboysec
Och; niets nieuws onder de zon...........
Onze (nederlandse) managers hebben altijd alles onder controle, ook op ICT-security. De grotere bedrijven hebben een security-certificaat en de thuis computeraars weten al alles van PC's? Ook aan een cybercrime -army hebben we zeker geen behoefte: in NL speelt dat toch niet. Dus we hoeven geen budgetten hiervor te reservren.

En het valt allemaal best mee met die cybercriminaliteit. De banken zeggen zelf dat er op dit gebied nauwelijks geld verdwijnt en ga zo maar door.

Of zijn we struisvogels die de kop in het zand steken. De criminelen kunnen daardoor met het grootste gemak 7x24 uur, anywhere acties uitvoeren zonder ook maar enige kans van sancties te hebben.

De toekomst zal het uitwijzen en ikzelf probeer me voortdurend 'scherp' te houden tegen deze moderne criminaliteit maar dat was, is en volgens mij wordt dit alleen maar moeilijker als we geen front vormen met zijn allen op dit gebied. Er is te veel versnippering in denken, implementeren en coordinatie. Bewustwording is nog veel te laag bij de managers en andere verantwoordelijken.

Nederland word wakker!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.