image

FBI controleert Facebook op verdachte woorden

vrijdag 18 juni 2010, 06:15 door Redactie, 20 reacties

De FBI controleert Facebookprofielen op verdachte woordcombinaties, zo blijkt uit een politieoperatie in het Amerikaanse Newton-le-Willows. De opsporingsdienst had via "internet scanning software" een verdachte combinatie van woorden op Facebook aangetroffen, waaruit zou blijken dat iemand een aanslag op een school voorbereidde. De FBI sloeg alarm en een school met meer dan duizend leerlingen werd hermetisch afgesloten.

Het profiel in kwestie bevatte een foto van een pistool boven een kladje, met daarop de tekst "morgen - laatste dag op school" en ging vervolgens over pestkoppen en het verlaten van deze wereld. Uiteindelijk werd de verdachte ver buiten de school opgepakt.

Reacties (20)
18-06-2010, 08:22 door Anoniem
Und jetst? Was hij nou schuldig?
18-06-2010, 08:29 door Anoniem
Goed dat men een drama heeft kunnen voorkomen. Ik vraag mij bij dit verhaal wel af wat de privacy settings van de gebruiker waren. Kon iedereen dit zien, of heeft de FBI ook toegang tot afgeschermde profielen ?
18-06-2010, 09:44 door KwukDuck
Ik meen mij te herinneren dat in nederland ook al enkele malen mensen aangehouden zijn door berichten op social networks en fora...?

Dit zal in de toekomst alleen nog maar erger worden, alle communicatie en handelingen(zoekmachines, IM, email, webgeschiedenis, reisgedrag, cursusen en opleidingen, sociale contacten (netwerken), werk historie) van mensen worden geprofileerd, valt jouw gedrag onder 'verdacht' wordt je gewoon even opgepakt om de maatschappij of jezelf tegen jezelf te beschermen.

Maarja als je op dit systeem al wat aan te merken hebt is dat natuurlijk ook verdacht, "wat heb je te verbergen?!", dus iedereen in nederland houdt braafjes zn waffel over deze ontwikkeling.

Slaap zacht verder Nederland...

btw, Ik herinner me net een aankondiging van school een week of twee geleden, dat vanaf heden elke student gescreend wordt voor en tijdens de opleiding op dringend verzoek van justitie... Dit in relatie tot de middelen die binnen de opleiding beschikbaar zijn, technieken, chemicalien, biologisch materiaal etc...
18-06-2010, 10:36 door Anoniem
@KwuckDuck
Op wat voor een school zit je dan?
18-06-2010, 10:47 door Anoniem
Ach, de echte foute mensen sporen ze toch niet op. Alleen de scheikunde leraar die naast iemand woont die op vakantie is geweest naar Saudi Arabie, en die aan de andere een buurman heeft die kunstmest voor zijn tuin heeft gekocht.

De man die twee huizen verderop drie kinderen heeft in de martelkelder of de man die 80 vuurwapens heeft en twee dagen later de mcdonalds grasmaait, die blijven buiten schot.
18-06-2010, 11:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-06-2010, 11:56 door Anoniem
@ KwukDuck :

"Maarja als je op dit systeem al wat aan te merken hebt is dat natuurlijk ook verdacht, "wat heb je te verbergen?!", dus iedereen in nederland houdt braafjes zn waffel over deze ontwikkeling. Slaap zacht verder Nederland..."

De uitlatingen van deze jongen wezen erop dat er een zeer aanzienlijke kans was dat hij inderdaad van plan was om geweld te gaan gebruiken, en vervolgens zelfmoord te plegen. Wat heeft jouw voorkeur; uit voorzorg aktie ondernemen, of afwachten om te zien of de jongen inderdaad een aantal medeleerlingen en docenten om zeep helpt, om vervolgens een eind aan zijn eigen leven te maken ? Je reactie lijkt volledig voorbij te gaan aan de mogelijke consequenties van het negeren van zijn uitlatingen.
18-06-2010, 13:14 door SirDice
Door Dhr. Klok: Ofwel, je wordt wakker met vijf 7.62 mm doorsnee loopjes op je hoofd ;-)
Volgens mij gebruikt de BBE MP5's. En die zijn 9mm.
18-06-2010, 15:11 door SirDice
Door Anoniem: Kon iedereen dit zien, of heeft de FBI ook toegang tot afgeschermde profielen ?
Ja en nee. Ja, iedereen kon het zien. Nee, de FBI heeft geen toegang tot afgeschermde profielen.
18-06-2010, 15:14 door SirDice
Door KwukDuck: Ik meen mij te herinneren dat in nederland ook al enkele malen mensen aangehouden zijn door berichten op social networks en fora...?
Vooral voor haatzaaien en smaad/laster. Dat is nu eenmaal strafbaar. Voor zover mij bekend zijn deze lui allemaal opgepakt omdat het slachtoffer aangifte had gedaan.
18-06-2010, 18:02 door jefdom
Door SirDice:
Door Anoniem: Kon iedereen dit zien, of heeft de FBI ook toegang tot afgeschermde profielen ?
Ja en nee. Ja, iedereen kon het zien. Nee, de FBI heeft geen toegang tot afgeschermde profielen.
ik hoop dat je gelijk heb ,maar ik heb ergens toch eens een ander lichtje opgevangen,en dat was niet zo hoopgevend(nsa)
en in belgie gebruiken ze de P90 voor het geval je met een kogelvrije vest slaapt hahaha.
en laster+haatzaaiende mensen mogen ze met hun pestgedrag levenslang van internet afdonderen en nog een straf erboven op als het effe kan.groetjes jefd
18-06-2010, 19:35 door Anoniem
In de US of Arse word alles op grote 'knooppunten' geanalyseerd door de NSA, dus dan heb je geen toegang tot afgeschermde profielen nodig..
18-06-2010, 20:07 door Anoniem
"De man die 80 vuurwapens heeft en twee dagen later de mcdonalds grasmaait, die blijven buiten schot."

Wat is het verschil met deze zaak, behalve dat de jongen waarschijnlijk geen 80 wapens had, en het hier gaat om een school in plaats van een mcdonalds ? Jouw voorbeeld lijkt juist heel erg op wat hier gebeurd is.
19-06-2010, 03:46 door Anoniem
"In de US of Arse word alles op grote 'knooppunten' geanalyseerd door de NSA, dus dan heb je geen toegang tot afgeschermde profielen nodig.."

Dat is niet "de" manier waarop men dat doet, maar slechts een voorbeeld van een van de vele manieren waarop de NSA (/Cybercom), de FBI, de CIA en het Department of Homeland Security het internet monitoren. Voor social networks gebruikt men onder andere Visible van het bedrijf Visible Technologies, dat mede wordt gefinancierd door In-Q-Tel, een financieringsbedrijf van de CIA. Hieronder wat informatie met betrekking tot 'Visible' :

"Visible crawls over half a million web 2.0 sites a day, scraping more than a million posts and conversations taking place on blogs, online forums, Flickr, YouTube, Twitter and Amazon. (It doesn't touch closed social networks, like Facebook, at the moment.) Customers get customized, real-time feeds of what's being said on these sites, based on a series of keywords. "
(Noah Shachtman, Exclusive: U.S. Spies Buy Stake in Firm that Monitors Blogs, Tweets," Wired, October 19, 2009)

U.S. Spies Buy Stake in Firm That Monitors Blogs, Tweets (Visible Technologies)
http://www.wired.com/dangerroom/2009/10/exclusive-us-spies-buy-stake-in-twitter-blog-monitoring-firm#ixzz0rG6zRyGf
http://www.visibletechnologies.com/

Wat ik mij dus afvraag is of men dit doet met of zonder hulp van bedrijven als Facebook. Indien men hulp heeft van Facebook, dan kan men ook afgeschermde profielen scannen op content. Het zou niet verbazingwekkend zijn indien men dat kan om redenen van nationale veiligheid, men heeft bijvoorbeeld met Google ook een samenwerkingsverband.
19-06-2010, 04:03 door Anoniem
Wat informatie m.b.t. Facebook, In-Q-Tel en de Central Intelligence Agency :

With friends like these: The politics of the people behind Facebook
http://www.guardian.co.uk/technology/2008/jan/14/facebook

Facebook - the CIA conspiracy
http://www.nzherald.co.nz/technology/news/article.cfm?c_id=5&objectid=10456534&pnum=2

What Does the CIA Have to do With Facebook?
http://www.cmswire.com/cms/enterprise-20/cia-invests-in-open-source-lucene-solr-search-004830.php

Ik zou er zeker niet op rekenen dat de Amerikaanse overheid geen toegang heeft tot 'afgeschermde' profielen.
19-06-2010, 10:21 door spatieman
Gaat facebook vol plempen met anti USA comentaar en andere anti overheid meuk.
23-06-2010, 01:58 door Anoniem
de fbi moet worden aangepakt ,ze denken dat ze heer en meester zijn ,maar dat zijn ze niet in de zaak joran van der sloot wij zullen bewijzen dat ze niet eerlijk bezig zijn want dat hebben ze nog nooit gedaan ,hun eigen belang staat voorop .
24-06-2010, 12:40 door Anoniem
uit het origineel atrikel:
The school said it was the FBI who raised the alarm after internet scanning software picked up a suspicious combination of words.

It picked up a posting showing a picture of a gun being held above a scrawled note, which read "tomorrow - last day of school" and went on to mention bullies and "leaving this world".


Dus hun internet scanning software haalde die woorden uit de tekst in een foto?
Dan passen ze al ocr toe op alle facebook foto's?

lijkt me heel sterk.
zal wel gewoon een aangifte van gedaan zijn..
26-06-2010, 18:52 door Dev_Null
@SirDice:
Nee, de FBI heeft geen toegang tot afgeschermde profielen.
Afgeschermde profielen is een utidrukking voor "(onbewuste) eindgebruikers". Als security.nl bezoeker mag ik toch wel hopen dat je snapt dat de FBI (NSA, CIA) gewoon rechtstreeks in Facebook datebase servers kunnen rondneuzen?

Zo heeft - dichter bijhuis - het hollandse Hyvesl.nl ook een Hyves-API!.
Deze "externe-programma-aansluit-stekker" (API) geeft ontwikkelaars toegang tot (bepaalde gedeeltes) van de Hyves database servers.. Denk je eens in wat je hiermee zou kunnen doen? Ik ben ook heel benieuwd welke nederlandse overheids instaties hiervan gebruik maken om "alle hollandse hyvers in kaart te brengen"...

1. Belastingdienst checkt Hyves (en Linkedin) profiel
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article508021.ece/Belastingdienst_struint_rond_op_Hyves
http://www.bright.nl/belastingdienst-checkt-je-hyves-en-linkedin

Dit is een zeer interessante download link naar een slideshow over de Hyves-API.
Let op slide nr 14... die geeft exact aan wat er door externe applicatiesbouwers uit hyves in OP TE VRAGEN!
http://www.phpfreakz.nl/documenten/20080927/Hyves_API_workshop.pdf

Meer achtergrond info over Hyves API:
http://hyves-api.hyves.nl/
http://hyves.doyourthing.nl/

Nieuwsbericht op tweakers.nl over de Hypes Api mogelijkheden
http://tweakers.net/nieuws/52118/hyves-leunt-met-nieuwe-api-zwaar-op-open-standaarden.html


Zit jij nog op Hyves? :-P
27-06-2010, 02:21 door Anoniem
"de fbi moet worden aangepakt ,ze denken dat ze heer en meester zijn ,maar dat zijn ze niet in de zaak joran van der sloot wij zullen bewijzen dat ze niet eerlijk bezig zijn want dat hebben ze nog nooit gedaan ,hun eigen belang staat voorop ."

Wow, de FBI had hun zaak niet op tijd rond, waardoor de FBI Joran niet tijdig op kon pakken voordat hij naar Peru ging. Vrij logisch indien men nog niet genoeg materiaal had om hem te kunnen veroordelen of indien de formaliteiten rondom een verzoek tot arrestatie door de Arubaanse politie niet op tijd waren afgewikkeld (de FBI kon hem zelf immers hoe dan ook niet arresteren); ook zijn de mensen bij de FBI niet helderziend, dus men wist niet dat het feit dat men hem voor hij naar Peru ging niet zou arresteren zou gaan leiden tot nog een dodelijk slachtoffer. Wat dat betreft was er geen reden om aan te nemen dat zijn vlucht naar Peru zulke grote consequenties zou gaan hebben.

Wat dat met oneerlijkheid of eigenbelang te maken heeft maak je op geen enkele wijze duidelijk, en verder heeft deze zaak niks met dit topic over toegang tot Facebookprofielen te maken.... ??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.