Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Laptop controle op vliegvelden

10-08-2011, 23:20 door Pandit, 34 reacties
Gisteren teruggekomen van vakantie, het was weer 2 jaar geleden dat ik had gevlogen, Ze blijken weer wat nieuws te hebben gevonden om de reiziger te frustreren. Zowel op Schiphol als de transfer vliegveld moesten de laptops uit de handbagage. Toen ik op Schiphol vroeg of mijn geavanceerde digitale camera (in feite ook een computer) eruit moest werd ik gerust gesteld. Op 1 vliegveld moesten we zelfs de schoenen uit doen.

Ik heb niets van deze nieuwe maatregel gehoord. Kan iemand me vertellen wat de achterliggende gedachte van deze maatregel is.

ps: Waar is de tijd gebleven dat je (bijna) alles in je handbagage kon meenemen?
Reacties (34)
10-08-2011, 23:25 door Harbert
Als ik me niet vergis heeft dit te maken met smokkelwaar in laptops. De hoeveelheid straling is te laag om goed door zowel de tas as de laptop heen te kijken.

Of dat enigszins ergens op slaat kan ik je niet vertellen, dit is zoasl ik het begrepen heb...
11-08-2011, 07:24 door SirDice
Door Pandit: Zowel op Schiphol als de transfer vliegveld moesten de laptops uit de handbagage.
Dat is al ruim 2 jaar het geval.
11-08-2011, 08:35 door Harbert
Door SirDice:
Door Pandit: Zowel op Schiphol als de transfer vliegveld moesten de laptops uit de handbagage.
Dat is al ruim 2 jaar het geval.
het is mij in 2005 in Geneve al eens gebeurd, dus ook wel langer...
11-08-2011, 09:08 door Anoniem
Joh - heb jij liggen slapen de afgelopen 10 jaar?!?

Sinds kapers vliegtuigen overnamen in 2001 zijn de beveiligingsmaatregelen voor de luchtvaart enorm aangescherpt. De man met de schoenbom en de gedachte dat je met vloeistoffen tijdens de vlucht een bom in elkaar zou kunnen knutselen maakte het alleen maar erger.

Laptops hebben batterijen, en die geven op de x-ray een zwart beeld. Als je C4 neemt, dan is dat ook zwart. De laptop moet dus uit de tas - en soms zelfs aangezet worden - om aan te tonen dat het een echte laptop is, en niet een bom... Daarom moeten ook je schoenen uit of moet je je schoenzolen laten zien.
11-08-2011, 09:53 door SirDice
Door Harbert:
Door SirDice:
Door Pandit: Zowel op Schiphol als de transfer vliegveld moesten de laptops uit de handbagage.
Dat is al ruim 2 jaar het geval.
het is mij in 2005 in Geneve al eens gebeurd, dus ook wel langer...
Inderdaad, nu je het zegt.

Je moet voor de gein eens proberen een flight-case met VJ apparatuur in te checken...
11-08-2011, 12:21 door Riviera
Oftewel, in het kort:

De regels zijn er om je een vals gevoel van veiligheid te geven...
11-08-2011, 12:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-08-2011, 13:39 door quikfit
Ik vlieg regelmatig en laptops gaan altijd(overal)apart door de bagagescanner.
11-08-2011, 14:16 door Anoniem
Wat dacht je van het verzoek om alle electornische apparatuur met accu of batterij uit te schakelen voor het landen en opstijgen?
Hoeveel mensen hebben wel niet een horloge omdie ze niet uit kunnen zetten?
11-08-2011, 16:23 door Niby
Bij de douane mogen ze veel dan heb je minder rechten dan normaal.
Ze mogen zelfs een kopie van je harddisk maken. ( Ook je Telefoon, Fotocamera, etc.. )

Als ze je ergens van verdachten mogen ze zelfs je laptop/tel/fotocamera in beslag nemen.

Dus:
Je data online veilig opslaan zodat je die later kunt downloaden en met een 'schone installatie' laptop de grens overgaan.

Andere tips:
-Bios wachtwoord + Data Encryptie gebruiken.
-Nooit je wachtwoord ergens op papier opschrijven.
11-08-2011, 17:14 door Anoniem
Maar hoezo neem je een laptop mee op vakantie, nergens voor nodig lijkt me? Voor een zakenreis en een conferentie of iets dergelijks kan ik het me nog wel voorstellen dat je laptop meeneemt. Maar voor gewoon een vakantie lijkt me juist dat je geen laptop nodig hebt.

Nog een toevoeging op de tips die Niby geeft (mocht je dan toch een laptop nodig hebben):
-Zorg dat de laptop geseald is; op die manier kan je veronderstellen dat er onderweg niks met de laptop gebeurd is.

-En neem inderdaad zo min mogelijk data mee op je laptop wat je toch niet nodig hebt; Je laptop kan op het vakantie adres gestolen worden en ben je misschien die gegevens kwijt. (liefst schone installatie/benodigde patches/software en dan nog de gegevens die je echt nodig hebt om je werk of wat je wilt doen - kunt doen - liefst zo min mogelijk data)

-Data online wat Niby zegt ben ik persoonlijk dan niet echt een fan van; in een encrypte-contrainer online plaatsen (waarbij je zelf de sleutel etc. hebt bepaald) kan nog wel.
11-08-2011, 17:15 door Anoniem
@ Anoniem op 14:16

Telefoons en laptops moeten worden uitgeschakeld omdat deze radio signalen uit kunnen zenden. In het geval van een laptop kun je denken aan wifi/bluetooth en eventueel een dongel.
11-08-2011, 17:17 door Anoniem
Nou ik hoef dat soort dingen nooit bij de douane hoor althans het zo niet meegemaakt.
Het enige wat ik toen moest is door een detectiepoortje heen,en alles was ok.
11-08-2011, 19:32 door Anoniem
"Ik reis namelijk met enige regelmaat naar Ierland en ondervindt hiervan eigenlijk nooit enige hinder in de vorm van laptop controles."

Vreemd, volgens mij moet iedere reiziger bij iedere vlucht de laptop uit de bagage halen en openen bij de security check.
11-08-2011, 20:36 door Anoniem
Gewoon anti-terrorisme maatregelen, vlieg eens naar Amerika en je blijft met je schoenen en je laptop in de weer
11-08-2011, 20:37 door Anoniem
Andere tips:
-Bios wachtwoord + Data Encryptie gebruiken.
-Nooit je wachtwoord ergens op papier opschrijven.

Moet je proberen ... dan weet je zeker dat je je spullen nooit meer terugkrijgt
11-08-2011, 20:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-08-2011, 09:00 door Anoniem
Door Niby:
Andere tips:
-Bios wachtwoord + Data Encryptie gebruiken.

Pas op, sommige douaneleden vinden dat verdacht en gaan er voor zorgen dat je nog meer vertraagd wordt of confisceren zelfs je laptop.

http://boingboing.net/2008/02/07/tsa-confiscating-lap.html
12-08-2011, 09:20 door Anoniem
Door Peter V:
Op 1 vliegveld moesten we zelfs de schoenen uit doen. Ik heb niets van deze nieuwe maatregel gehoord. Kan iemand me vertellen wat de achterliggende gedachte van deze maatregel is.
Schoenen moet uit, omdat de terrorist Richard Reid zijn schoenen had gebruikt om explosieven aan boord te smokkelen..

Ik hoefde afgelopen weekend mijn schoenen op de ene vlucht helemaal niet uit te doen en op de terugvlucht pas toen de handpieper afging bij het fouileren.

En ja, laptops moeten uit de tas en bijvoorkeur opengeklapt, is mijn ervaring. En op de vlucht waar mijn schoenen aan bleven, moest na de initiele scan de laptop tas half leeg gemaakt worden. Ik had nogal wat kabeltjes en adapters bij me en die wilden ze apart zien.

Peter
12-08-2011, 09:28 door Anoniem
In Instanbul moest ik 5 jaar geleden me laptop zelfs aanzetten. Je zou er een bom van kunnen maken.
12-08-2011, 09:28 door Pandit
De Reis ging van Caïro via Zurich naar Amsterdam. Het was voor mij 2 jaar geleden dat ik voor het laatst gevlogen had. Vandaar dat ik verbaasd was over deze maatregel, Dat van die accu klink plausibel. Maar in mijn dslr zit ook een accu en die hoefde niet op de band. Ik neem de laptop met mijn handbagage mee voor bescherming, niet omdat ik die onderweg gebruik. Als de accu nu in de koffer gaat, zou de laptop dan in de handbagage mogen blijven? (ik denk het niet). Die veiligheidsmaatregelen gaan me allemaal veel te ver. De terroristische aanslagen in vliegtuigen zijn op 1 hand te tellen, terwijl er miljoenen vluchten worden gemaakt.
12-08-2011, 09:44 door jefdom
Door Pandit: De Reis ging van Caïro via Zurich naar Amsterdam. Het was voor mij 2 jaar geleden dat ik voor het laatst gevlogen had. Vandaar dat ik verbaasd was over deze maatregel, Dat van die accu klink plausibel. Maar in mijn dslr zit ook een accu en die hoefde niet op de band. Ik neem de laptop met mijn handbagage mee voor bescherming, niet omdat ik die onderweg gebruik. Als de accu nu in de koffer gaat, zou de laptop dan in de handbagage mogen blijven? (ik denk het niet). Die veiligheidsmaatregelen gaan me allemaal veel te ver. De terroristische aanslagen in vliegtuigen zijn op 1 hand te tellen, terwijl er miljoenen vluchten worden gemaakt.
in de 70 jaren waren die maatregelen er niet en werden er vliegtuigen aan de lopende band gekaapt gegijzeld en opgeblazen door terroristen gelijk de zwarte september etc met de veel slachtoffers als resultaat,wil je die tijden soms terug ?????????
12-08-2011, 10:55 door Niby
Door Anoniem:
Door Niby:
Andere tips:
-Bios wachtwoord + Data Encryptie gebruiken.

Pas op, sommige douaneleden vinden dat verdacht en gaan er voor zorgen dat je nog meer vertraagd wordt of confisceren zelfs je laptop.

http://boingboing.net/2008/02/07/tsa-confiscating-lap.html

Ja, dat is mogelijk. Is ook een rechtzaak over geweest in Amerika.

Mensen die niet veel verstand van encryptie hebben zullen denken dat je iets te verbergen hebt. Mensen met wel verstand ervan zullen hier anders over denken.

Maar ze zullen vaker gewoon een kopie van de harddisk maken en dat je de laptop na 30min/uur weer terug krijgt, dan ze de laptop in beslag nemen.

Als je helemaal geen wachtwoord op de laptop heb staan dan loop je ook nog de kans dat ze daar een trojan op installeren. ( Bij de Amerikaanse douane! )
12-08-2011, 11:04 door Anoniem
Door Niby:
Als je helemaal geen wachtwoord op de laptop heb staan dan loop je ook nog de kans dat ze daar een trojan op installeren. ( Bij de Amerikaanse douane! )
Heb je daar misschien een bron van? Dat vind ik wel interessant namelijk.
12-08-2011, 11:18 door tweaktubbie
In de VS moeten bij vertrek inderdaad schoenen uit en door de scanner. En ja, laptops niet op elkaar maar stuk voor stuk door de scanner. Oja 2: oude laptop in koffer betekende dat douane die open had gemaakt voor controle. Op zich ook logisch. Als je je verdiept in kleine lettertjes bij tickets/boeking, en de TSA-site, dan had eea je niet moeten verrassen?
12-08-2011, 12:43 door Niby
Door Anoniem:
Door Niby:
Als je helemaal geen wachtwoord op de laptop heb staan dan loop je ook nog de kans dat ze daar een trojan op installeren. ( Bij de Amerikaanse douane! )
Heb je daar misschien een bron van? Dat vind ik wel interessant namelijk.

http://news.cnet.com/8301-13578_3-9892897-38.html

Verder is dit videofragment zeer interessant http://www.youtube.com/watch?v=ibQGWXfWc7c

Door tweaktubbie: In de VS moeten bij vertrek inderdaad schoenen uit en door de scanner. En ja, laptops niet op elkaar maar stuk voor stuk door de scanner. Oja 2: oude laptop in koffer betekende dat douane die open had gemaakt voor controle. Op zich ook logisch. Als je je verdiept in kleine lettertjes bij tickets/boeking, en de TSA-site, dan had eea je niet moeten verrassen?

Inderdaad! Als je de ticket al koopt dan staat er in de voorwaarden/kleine lettertjes dat je veel van je privacy rechten opgeeft voor bij de douane controle.
12-08-2011, 12:51 door Anoniem
Laptop checks zulen vooral plaatsvinden bij vluchten uit landen waarvan bekend staat dat ze in trek zijn bij pedofielen,dus bijv. Thailand,Brazilie,etc (vanwege de kinderporno), en bij vluchten van en naar Arabische landen en vluchten naar de VS en Israel (vanwege dreiging terreuraanslagen).Ik denk dat de gemiddelde vakantieganger naar laten we zeggen Spanje of Griekenland weinig tot geen last zal hebben van laptopcontroles.Alleen bij verhoogde alarmcode of concrete aanwijzingen voor een evt. terreuraanslag zal men overgaan tot meer laptopcontroles.En als je een bekende of vermeende pedofiel bent kunnen ze je bij de douane vragen om je laptop te mogen onderzoeken.
12-08-2011, 13:38 door SirDice
Door Anoniem: Laptop checks zulen vooral plaatsvinden bij vluchten uit landen waarvan bekend staat dat ze in trek zijn bij pedofielen,dus bijv. Thailand,Brazilie,etc (vanwege de kinderporno), en bij vluchten van en naar Arabische landen en vluchten naar de VS en Israel (vanwege dreiging terreuraanslagen).Ik denk dat de gemiddelde vakantieganger naar laten we zeggen Spanje of Griekenland weinig tot geen last zal hebben van laptopcontroles.
Een laptop controle (dat ze de data bekijken dan wel kopiëren) niet nee. Maar van/naar Spanje zal je laptop toch echt los uit de handbagage door de scanner moeten. Ik ben veelvuldig heen en weer naar Ibiza gevlogen voor optredens en iedere keer moest de laptop uit m'n tas, zowel op Schiphol, op het vliegveld van Keulen en op Ibiza.
12-08-2011, 16:13 door Anoniem
Was een keer vergeten de laptop uit de tas te halen op London City airport. Gevolg was dat de hele laptop met een kwastje werd ingesmeerd met een soort vloeistof en daarna opnieuw gescand. Gelukkig deed ie het nog daarna :-)
12-08-2011, 21:58 door Anoniem
Door Anoniem: In Instanbul moest ik 5 jaar geleden me laptop zelfs aanzetten. Je zou er een bom van kunnen maken.



Ik zou als controleur niet graag willen dat ik mensen (eventuele terroristen) zou moeten dwingen om de laptop aan te zetten.
Stel dat het wel een bom is .... en afgaat.
15-08-2011, 08:57 door SirDice
Door Anoniem: Was een keer vergeten de laptop uit de tas te halen op London City airport. Gevolg was dat de hele laptop met een kwastje werd ingesmeerd met een soort vloeistof en daarna opnieuw gescand. Gelukkig deed ie het nog daarna :-)
Dat ze je laptop hebben ingesmeert met een 'vloeistof' lijkt me sterk. Wat wel mogelijk is is dat ze een detectie strip langs je laptop hebben gehaald. Die wordt gebruikt om te meten of er (chemische) sporen van explosieven op zitten. Dat is mij al diverse keren overkomen.
15-08-2011, 17:35 door Anoniem
Gaan ze werkelijk elke laptop controleren? Dus de laptop moet altijd uit de handbagage en apart langs de scanner, detectie strip word ook vaak toegepast volgens SirDice, en wordt je dan ook nog vaak gedwongen om je laptop aan te zetten?
16-08-2011, 11:13 door SirDice
Door Anoniem: Gaan ze werkelijk elke laptop controleren? Dus de laptop moet altijd uit de handbagage en apart langs de scanner,
Laptop moet altijd uit de tas. Detectie strip is me een enkele keer overkomen (van de 20 keer vliegen is het misschien 2 keer voorgekomen). Aanzetten moest soms maar meestal hoefde het niet.

Schoenen uit is afhankelijk van wat ik aan heb. Mijn kisten moeten eigenlijk altijd uit, gympen nooit (dus draag ik meestal gympen als ik ga vliegen).
16-08-2011, 14:53 door Anoniem
Door SirDice:
Door Anoniem: Gaan ze werkelijk elke laptop controleren? Dus de laptop moet altijd uit de handbagage en apart langs de scanner,
Laptop moet altijd uit de tas. Detectie strip is me een enkele keer overkomen (van de 20 keer vliegen is het misschien 2 keer voorgekomen). Aanzetten moest soms maar meestal hoefde het niet.

Schoenen uit is afhankelijk van wat ik aan heb. Mijn kisten moeten eigenlijk altijd uit, gympen nooit (dus draag ik meestal gympen als ik ga vliegen).

Klopt, stalen neuzen in je schoenen en een laptop staat al jaren garant voor verhoogde belangstelling van security. Met name als je stalen neuzen hebt in schoenen die er niet uitzien als werkschoenen. Die kun je inderdaad beter thuislaten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.