image

Adobe: malware in PDF-bestand is feature

maandag 5 juli 2010, 10:54 door Redactie, 4 reacties

Het inbedden van uitvoerbare bestanden is zo'n belangrijke feature voor Adobe Reader, dat Adobe bewust de functie niet heeft uitgeschakeld. Vorige week verscheen een beveiligingsupdate die onder andere het Launch-lek moest dichten. Via deze kwetsbaarheid is het mogelijk voor aanvallers om malware in PDF-bestanden te stoppen, die bij het openen van de PDF wordt uitgevoerd. Er verschijnt wel een waarschuwingsvenster, maar dat was in eerste instantie nog te manipuleren.

Het werd snel duidelijk dat dit "onpatchtbare" social engineering-lek nog steeds te misbruiken was. Als oplossing had Adobe een blacklist toegevoegd die toegang tot bepaalde bestanden moest blokkeren. Werden er echter quotes om het bestand gezet, dan kon een aanvaller nog steeds aan de gebruiker vragen of die het bestand wilde openen.

Woorden
"We hebben vastgesteld dat het standaard uitschakelen van niet-PDF bijlagen met externe applicaties een negatieve impact op een behoorlijk deel van onze klanten heeft, door bestaande workflows te breken", aldus Adobe beveiligingschef Brad Arkin. Die verwijst naar de blacklist om het openen van uitvoerbare bestanden te blokkeren, maar erkent dat het "geen perfecte oplossing is om tegen mensen met kwade bedoelingen te beschermen." Toch gaat Adobe kijken of er vanwege het nieuw ontdekte probleem aanpassingen aan de blacklist nodig zijn.

Verder is het waarschuwingsvenster aangepast, dat gebruikers via "krachtige bewoording" waarschuwt dat ze het bestand alleen moeten openen als het van een betrouwbare bron afkomstig is. De Belgische PDF-onderzoeker Didier Stevens heeft inmiddels een oplossing van het probleem gevonden, waarbij gebruikers het Register moeten aanpassen.

Reacties (4)
05-07-2010, 13:52 door Anoniem
Morons
05-07-2010, 13:52 door Anoniem
Weer een mooie "marketing" titel van dit artikel.

Uiteraard is "malware" niet de feature, maar het "openen van andere bestanden".

Dat dit voor malware misbruikt kan worden, dat is een feit.

Maar met deze titel lok je weer meer mensen.

Een soort shock-and-awe.

Jammer... Niet nodig.
05-07-2010, 17:32 door Anoniem
Er is een verschil tussen 'Open andere bestanden' en 'Open door de aanvaller gekozen executables met door de aanvaller gekozen argumenten, na het accepteren van een door de aanvaller ingevulde waarschuwing'. Deze 'feature' is gewoon een vervolg van de eindeloze domheid van Adobe wat beveiliging betreft en dat mag iedereen gerust even in zijn neus gewreven worden.

Adobe had deze 'feature' nooit op deze manier mogen bouwen, iedereen met een klein beetje verstand kan zien dat het op allerlei manieren misbruikt kan worden. Verder hoort iedereen die zich met het maken van dit soort programmatuur bezig houdt te weten dat je deze problemen niet op kunt lossen met blacklists.

Kort gezegd, waardeloze reactie van Adobe. Helaas is het geen verrassing voor mensen die al langer met het bedrijf te maken hebben.
06-07-2010, 09:51 door d.lemckert
waarom moet het ene bestand überhaupt in staat zijn om een ander bestand te openen? Laat staan een executable?

Dat is geen feature, dat is design technisch stom.

fork()>exec() en meer niet. Alleen door een proces uit te voeren aub en niet op last van een bestand. Het idee alleen al.

En ik heb nog nergens een organisatie gezien die zó afhankelijk is van deze 'functie' dat uitschakelen echt niet kan. Voorbeelden graag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.