image

Bits of Freedom: Verhagen hypocriet over censuur

vrijdag 23 juli 2010, 15:11 door Redactie, 9 reacties

Demissionair minister Verhagen liet tijdens een conferentie in Parijs weten dat Nederland censuur en controle in autoritaire regimes wil verbieden, maar de situatie is hier niet veel beter. "De speech is inspirerend maar ook hypocriet", zegt Ot van Daalen, directeur van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Verhagen is volgens hem een voorstander van internetvrijheid. "Maar één passage geeft duidelijk aan waar de schoen wringt."

In die passage staat hoe informatie wordt gecensureerd, burgers digitaal worden misleid en de sporen die zij op het internet achterlaten worden onderzocht en misbruikt. "Ook in Nederland wordt gewerkt aan een zwarte lijst met verboden websites, maar die wordt op "vrijwillige basis" geïmplementeerd. Daarmee wordt het parlement omzeild. We weten dus niet wat precies wordt afgesproken. We weten niet hoe je op de zwarte lijst komt. We weten niet hoe je er weer afkomt. We weten niet of die zwarte lijst wel werkt", stelt Van Daalen.

Voetsporen
De burgerrechtenbeweging merkt op dat ook in Nederland onze digitale voetsporen worden opgeslagen. "De Wet bewaarplicht verplicht aanbieders van telecomdiensten om een jaar lang van iedere Nederlander bij te houden wanneer je op het internet gaat, met wie je mailt, waar je bent geweest met je mobiele telefoon. En het blijkt dat opsporingsdiensten met dit soort informatie onzorgvuldig omgaan."

Geloofwaardig
In tegenstelling tot autoritaire regimes wordt de Wet bewaarplicht niet gebruikt om dissidenten op te sporen. "Maar de mensenrechtelijke analyse is precies dezelfde. Een zwarte lijst van verboden website is een vorm van censuur, en moet – als deze al wordt ingevoerd - met de strengst mogelijke waarborgen worden omkleed. En de Wet bewaarplicht is in strijd met de persoonlijke levenssfeer, zoals blijkt uit de beoordeling door constitutionele hoven in andere landen van deze wetten", schrijft Van Daalen.

Hij vindt dat Verhagen zich ook moeten ontfermen over de internetvrijheid in Nederland. "Dat maakt dit initiatief voor internetvrijheid in landen als Iran stukken geloofwaardiger."

Reacties (9)
23-07-2010, 15:56 door Anoniem
Met alle Nederlandse inperkingen van de vrijheid hoeven ze geen dissidenten meer op te sporen, want je gaat vanzelf meer op je tellen passen wat je wel en niet op het net zet...
23-07-2010, 16:11 door Anoniem
Dat vraag ik me af. Iemand die in de IT zit of een minister die wordt bijgestan door eenmediatea mischien. Piet en Truus op de hoek denken echt niet na over wat ze op hyves en/of facebook zetten
23-07-2010, 16:38 door Anoniem
je bedoelt Henk en Ingrid? Die hebben toch niks te verbergen...
23-07-2010, 16:54 door johanw
Een ITer als minister... met een beetje pech is dat net zo'n controlfreak als veel systeembeheerders en komt hij met censuurvoorstellen die beter werken dan wanneer een nitwit ze zou bedenken. Dus pas op wat je vraagt.
23-07-2010, 17:12 door Eerde
Nederland is een naargeestige controlemaatschappij aan het worden. De meeste teltaps van ieder democratisch land, interventieteams die zomaar je huis kunnen binnenvallen enkel op anonieme tip van de buren, internetplisie, een lek EPD, DNA databanken, uitleveringen aan de USA enkel op een verdachtmaking, etc. etc.

Tijd voor revolutie !
Laten we het bovenstaande vooral eens doen bij de *kuch* nette pluchezitters, dan vallen ze stuk voor stuk door de mand.
Richelieu zei ooi: "Laat iemand drie zinnen schrijven en ik vind er een reden in om die persoon aan te klagen".
23-07-2010, 17:25 door Anoniem
De providers zijn wettelijk verplicht de privacy van hun klanten te waarborgen. Nu blijkt dat de informatie die zij aan de CIOT verstrekken onrechtmatig (illegaal?) wordt gebruikt, zijn zij dan niet gehouden om de CIOT de gegevens te onthouden om aan de Wet op de Persoonsgegevens te voldoen?

Peter
23-07-2010, 18:51 door Anoniem
met een beetje pech is dat net zo'n controlfreak als veel systeembeheerders en komt hij met censuurvoorstellen die beter werken dan wanneer een nitwit ze zou bedenken.

control != censure

Ik zou zelfs verder gaan, de meeste admins kan het niet schelen wat jij op het web doet, zolang je maar zijn netwerk niet bedreigd ....
Als jij veilig! porn wilt gapen op het werk, ga je gang, daar is het web voor (:p), maar de baas zal het mss niet zo graag hebben.
Maar als jij mij uren / dagen werkt gaat bezorgen omdat je toch nodig op het werk onnodige zaak X wilt doen .. dan is het een andere zaak ..
23-07-2010, 21:23 door Anoniem
CDA en ICT gaan sowieso niet samen. CDA heeft een broertje dood aan privacy. CDA wil de Noord Korea koers varen als het om internet gaat.

De overheid wantrouwd de burger. Maar snapt zelf niet dat de burger de overheid niet vertrouwd. Politie probeert de bewijslast om te draaien, u bent schuldig totdat u het tegendeel kan bewijzen. De overheid doet dit ook van nature. En dit gaat verder dan menig persoon denkt.

Nee de overheid is er niet voor u. Het luistert naar zichzelf en doet wat ze zelf wil. U bent niemand maar we monitoren u wel.
24-07-2010, 16:02 door Anoniem
Niet alleen Verhagen maar het hele CDA is een schijnheilige club. Dat kan ook niet anders; deze mensen leren nou eenmaal van jongs af aan dat alles niet mag, omdat een of andere sprookjesfiguur dat zo zou willen. Het lijkt mij overigens zeer onwaarschijnlijk dat een eventuele god die een heel universum in elkaar knutselt, zich druk zou maken om wat een paar mensen op aarde wel en niet doen. Als er een schepper is, heeft hij de mensen uitgerust met intelligentie niet om dingen te geloven maar om er zelf over na te denken. Zodat men het lekker zelf uit kan zoeken. Anders had hijh mensen wel geschapen als mieren.

Het CDA heeft geen enkele boodschap aan uw privacy, zoals blijkt uit www.digitalevrijheidswijzer.nl/ en www.privacybarometer.nl/partij.php?p=3. Daarmee heeft het CDA impliciet geen enkele boodschap aan uw vrijheid. Een totaal disrespect jegens alle burgers.

En daarmee blijkt de CDA een volkomen ondemocratische partij die daarom geen enkel bestaansrecht heeft. Sowieso is het volkomen belachelijk dat er partijen als CDA, CU en SGP bestaan in een land dat kerk en staat gescheiden houdt (officieel dan).

De schijnheiligheid blijkt maar weer eens extra uit de subsidiebelangenverstrengelingen die nu boven water komen: www.telegraaf.nl/binnenland/7244655/__Subsidiebelangen_CDA_ers__.html?p=20,1.
Het is volkomen schandalig dat het CDA nog bestaat en dat de CDA-toppers nog niet achter de tralies zitten. Van de schade van 8 jaar Balkendende is nog maar het topje zichtbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.