image

Zieke Nederlanders vaker tegen EPD

dinsdag 27 juli 2010, 14:10 door Redactie, 13 reacties

Mensen met een slechte of matige gezondheid maken vaker bezwaar tegen opname in het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat blijkt uit onderzoek onder 1558 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Van de mensen die de eigen gezondheid als matig of slecht beoordelen, heeft 16,8% officieel bezwaar tegen het EPD gemaakt. Bij mensen met een goede gezondheid is dit 10,7%, terwijl 6,7% van de respondenten met een uitstekende gezondheid zich liet uitschrijven.

Volgens Nivel is dit een zorgwekkende bevinding, omdat juist grote afnemers van medische zorg baat van het landelijk EPD zouden hebben. Verder blijkt dat de helft van de respondenten weinig vertrouwen in de veiligheid van het landelijke EPD heeft. Toch hebben de meeste respondenten geen enkel bezwaar tegen het EPD. (Medisch Contact)

Reacties (13)
27-07-2010, 14:25 door Anoniem
Stuitend hoeveel mensen hun gegevens zomaar op straat gooien. Keer op keer blijkt de beveiliging brak te zijn. De risico's zijn enorm, de te behalen winst minimaal.
27-07-2010, 14:33 door Anoniem
"Volgens Nivel is dit een zorgwekkende bevinding, omdat juist grote afnemers van medische zorg baat van het landelijk EPD zouden hebben."

Waarom hebben deze mensen hier zoveel baat bij ? Gaan er op het moment zaken mis bij de medische zorg m.b.t. deze patienten, en worden deze problemen verholpen door het EPD ? Of neemt men voor het gemak maar aan dat ze baat hebben bij het EPD ? Nivel roept wel wat, maar geeft geen enkele inhoudelijke onderbouwing voor hun stelling.
27-07-2010, 14:53 door Anoniem
Zoals gewoonlijk met nutteloze projekten:

Eerst ontwikkelt men een product of dienst die niemand nodig heeft (zonder gaat alles ook gewoon door) of wil.
En nadat iedereen er verplicht / gedwongen gebruik van maakt, wordt er vervolgens verkondigd dat we nooit zonder hebben gekund.
Het bewijs: iedereen gebruikt het toch.
(Voorbeelden: EPD, ov-chipkaart, antiterrorisme bestrijding, vingerafdrukregistratie, registratie van (internet-)verkeersgegevens.)
27-07-2010, 16:39 door Anoniem
Ik ken in mijn familie wel een paar "groot verbruikers" en die moet je eens horen als er dingen misgaan.

"Belachelijk dat het niet geregeld is" en dat soort zaken...zoals bv geen recept kunnen krijgen als de huisarts op vakantie is, zelfs al zit die in een huisarts post met andere artsen. Die kunnen/mogen echter niet in zijn systeem.

En hoeveel mensen gooien hun gegevens zelf niet op straat als ze met een kraskaartje mogelijk wat zouden kunnen winnen via een website ? Maar ohwee dat je het geeft aan iemand die vervolgens zijn werk veel efficienter zou kunnen doen...stel je voor zeg.
27-07-2010, 17:12 door Anoniem
Is de conclusie niet fout ?!

uitschrijven liet zich met gezondheid;
- matig of slecht , 16,8% 2 groepen
- goede is dit 10,7% 1 groep
- uitstekende gezondheid 6,7% 1 groep

Dus 16,8% met matig tot slechte liet zich uitschrijven
en 17,4% met een goed en uitstekende gez. liet zich uitschrijven

Dus "GEZONDE Nederlanders zijn vaker tegen EPD"
27-07-2010, 17:13 door Anoniem
Mensen die in gezondheidszorg werken zijn vaak ook tegen. Dus er zijn meer groepen dan slechts de titel doet suggereren. Maar wat heeft dit artikel met beveiliging te maken?
27-07-2010, 23:39 door Anoniem
Ik ben zo iemand met een matige gezondheid. Ik heb ook bezwaar gemaakt tegen het EPD. Dat komt omdat ik de zorg van binnenuit ken. Ik weet dat in een zorginstelling overal kamers open staan, waar je kunt binnenlopen en waar de computer aan staat, met programma's open op het scherm. Wat ook meespeelt, is dat het EPD iets "van daarboven" is, waar niemand echt verantwoordelijk voor is. Daarom heb ik geen bezwaar tegen het huisartsendossier. Dat is "van de huisarts" en deze waakt heus wel over zijn dossiers. Maar in ziekenhuizen is niks van niemand, en zeker niet een landelijk computerprogramma.
28-07-2010, 07:31 door Silver
Welke idioot waardeert bovenstaande comments nou allemaal naar beneden? Mankeert toch niets aan? Hop. Allemaal weer 1 omhoog.
28-07-2010, 09:06 door Anoniem
Door Silver: Welke idioot waardeert bovenstaande comments nou allemaal naar beneden? Mankeert toch niets aan? Hop. Allemaal weer 1 omhoog.

Dat is de laatste tijd wel vaker. Het lijkt erop dat de gevestigde de orde hier een aantal accounts heeft aangemaakt voor stemmingmakerij of nog erger er zijn mensen die in de propaganda trappen en vervolgens vrijwillig aan het verdedigen gaan. Triestig vind ik het.
28-07-2010, 09:27 door Anoniem
Geef de patienten een kopie van een dossier op cd-rom, kunnen ze zelf bepalen met wie ze het delen en zijn ze ook zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van huh kopie.

Grappig eigenlijk vroegâh, had je als patient zelf niet eens inzage in je dossier en nu moet de hele wereld er toegang toe hebben.
28-07-2010, 10:49 door Anoniem
Dit soort projecten als het EPD, Scanpoorten op Schiphol en de OV-chipkaart maar ook andere projecten (het steeds maar koppelen van gegevens van burgers aan andere bestanden om zo meer inzage te krijgen in wat ons beweegt, ons koopgedrag, etc.) worden -ZELFS ALS BURGERS TEGEN ZIJN - doorgedrukt op politiek en/of bedrijfsmatig niveau.

Simpelweg omdat er hele berg geld mee wordt verdient!!!

Vanaf de aanschaf tot het onderhoud en alles wat er tussen zit levert geld op, helemaal als het project fout loopt.

Dan heb je verder nog de beveiliging die zooo slecht is, dat het wachten is op de eerste "fuck-up". En wat als landelijk de stroom 1 keer uitvalt? Het is wachten op ....

Succes vandaag, iedereen
28-07-2010, 12:45 door Anoniem
Is wel begrijpelijk. Als straks alle zorgverzekeraars gemakkelijk inzage door een onveilig systeem hebben in patientgegevens, kunnen chronisch zieken nergens meer zich aanvullend verzekeren.
15-08-2010, 10:44 door Anoniem
Degene die het EPD invoeren, hoeven het zelf niet te betalen.
Uiteindelijk is centrale dossiervorming voor iedereen nadelig.
Er staan vaak veel fouten in en wordt door artsen echt niet de hele dag geraadpleegd (teveel werk, dat lezen is saaaaai).
Nee, dit soort dossiers wordt alleen gelezen door lieden die gericht op zoek zijn naar info waar ze wat van willen, e.g. verzekeraars, arbodiensten, werkgevers, jaloerse buren etc etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.