image

Hacker onthult gapend gat in geldautomaten

donderdag 29 juli 2010, 10:28 door Redactie, 8 reacties

Een gapend gat in het authenticatiemechanisme om de firmware van geldautomaten te updaten, zorgt ervoor dat hackers op afstand de machines geld kunnen laten uitspugen. Tijdens tijdens de Black Hat conferentie demonstreerde beveiligingsonderzoeker Barnaby Jack hoe hij met een zelfgemaakt programma genaamd “Dillinger”, vernoemd naar de bekende bankovervaller, het interne besturingssysteem kan overschrijven en zo volledige controle over de geldautomaat krijgt.

Jack liet twee manieren zien om op Windows CE-gebaseerde geldautomaten over te nemen. De eerste is een fysieke aanval met een op het web gekochte 'master key' en een USB-stick om de firmware te overschrijven. De tweede manier betrof een aanval op afstand, waarbij de onderzoeker een lek misbruikt in de manier waarop de geldautomaten van Triton en Tranax firmware upgrades authenticeren. Jack gaf geen details vrij, maar liet wetten dat een ervaren hacker de gedemonstreerde technieken ook zou kunnen toepassen als fabrikanten van geldautomaten dit soort lekke software blijven leveren. Daarnaast zou de aanval niet alleen op de automaten van Triton en Tranax zijn toe te passen, maar ook op andere merken.

Jackpot
"Er zijn aanvalsvectoren in al deze losstaande en gat-in-de-muur geldautomaten", waarschuwde Jack. Veel van de geldautomaten zijn beveiligd via een master key die voor zo'n tien dollar op het web is te kopen. Daarmee kan een aanvaller toegang tot de USB en SD/CF poorten krijgen. "In sommige gevallen was het openen en het inpluggen van mijn USB-stick sneller dan het installeren van een skimmingapparaat."

De "Dillinger" tool gaf Jack volledige controle over de automaat, waarna er een rootkit geïnstalleerd wordt. Via de optie "Jackpot!" kon hij op afstand de machine vervolgens geld laten uitspugen, maar ook het kopiëren van ingevoerde pinpassen behoort tot de mogelijkheden. Vorig jaar werd de lezing van Jack onder druk van zijn toenmalige werkgever Juniper Networks geannuleerd.

Reacties (8)
29-07-2010, 11:08 door Anoniem
Windows op een 'mission critical' iets... Hoe verzin je het??
Kun je trouwens wel leuk mee cashen - doorgaans 'kleine' biljetten, dus controle op nummers is er (in de winkel) niet. Wellicht als een biljet een keer terug komt bij een bank, maar met kleine biljetten kan dat wel eens lang duren, waardoor ook de locatie waar het ding uitgegeven is nauwelijks nog te achterhalen is.
29-07-2010, 11:21 door Anoniem
Dit is dus al een jaar bekend !!
29-07-2010, 12:12 door Anoniem
Wanneer kunnen we 'Dillinger' aanschaffen zodat we ons zelf wat de roverheid betreft kunnen compenseren?
29-07-2010, 12:38 door Above
Het zou je pa maar zijn :-)
Pa, ik heb geld nodig.
Spugen maar!
29-07-2010, 14:04 door Anoniem
Windows CE has a ten-year history. It took "two or three years" for Microsoft to get the specs right, Nadamuni said, but today Windows CE enjoys widespread use in smart phones, bar-code scanners, PDAs, and other industrial and consumer applications. Lacking security classifications, it's not used in mission-critical applications, she noted.
29-07-2010, 16:11 door Anoniem
welke mafkees verzint het om windows op iets belangrijks als een geld automaat te zetten?!
29-07-2010, 18:54 door tuxick
Zulke mafkezen noemen ze 'managers'
01-08-2010, 15:16 door Dev_Null
Ik zie het scenario van "The Net" weer helemaal oplichten
met dit soort te gek voor woorden berichten :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.