image

Hoofdofficieren prijzen aanpak cybercrime

vrijdag 30 juli 2010, 11:51 door Redactie, 3 reacties

De intensiveringsprogramma’s tegen cybercrime hebben effect, ook al zal deze tak van misdaad de komende jaren verder opzetten, aldus drie Nederlandse hoofdofficieren. In de Opportuun van juli, het relatiemagazine van het Openbaar Ministerie, spreken Albert van Wijk, (hoofdofficier Functioneel Parket en programmaleider Aanpak financieel-economische criminaliteit, Finec), Wilbert Tomesen (hoofdofficier Zwolle, aanpak georganiseerde misdaad) en Bernard Streefland (landelijk coördinator georganiseerde en financieel-economische criminaliteit, programmaleider Cybercrime) over de aanpak van onder andere cybercrime.

Holleeder
De intensievere aanpak zou namelijk vruchten afwerpen. ‘Ja, de “boeven” hebben daar last van. Ze zijn nog niet bij ons komen klagen, maar ze merken het. Ze zien een gesloten front van overheden en anderen tegenover zich. OM, politie, bestuur, fiscus, banken, verzekeraars, RieC’s. het aantal witwaszaken is explosief gestegen. in “proeftuinen” tegen mensenhandel is er nu controle bij de vliegtuigtrap. Zwacri, cyber en witwas zijn geen gescheiden werelden.'

Volgens de hoofdofficieren zit achter cybercrime vaak echte georganiseerde criminaliteit. "En als je bij, pak ‘m beet Holleeder niet óók zijn geld afpakt, heb je het niet optimaal gedaan. Die cyberboef, witwasser en drughandelaar heeft er last van als je gezamenlijk barrières opwerpt, hem aanpakt en hem zijn criminele geld ontneemt. Dat is effectief.'

Skimming
De maatschappij zou de effecten ook al merken. Zo worden de straffen voor fraude, skimming en hennep de laatste tijd steeds hoger. Verder vindt er ook meer samenwerking tussen verschillende partijen plaats.

"Programmatisch werken, anderen betrekken omdat in veel zaken, onderzoeken die je projectmatig oppakt vooral, duidelijk is dat strafrecht zeker niet de enige remedie is. Fraude op internet of skimmen zijn aansprekende voorbeelden. banken en bijvoorbeeld Marktplaats willen heel graag samen met ons barrières opwerpen. en dat lukt ook. De maatschappij als context dus."

Reacties (3)
30-07-2010, 12:23 door Anoniem
niet gehinderd door enige kennis van zaken.......
30-07-2010, 13:22 door Anoniem
Wat een warrig verhaal. Wat heeft de zaak Holleeder van doen met cybercrime ? En wat is de link tussen cybercrime en hennepteelt ?
31-07-2010, 21:11 door Anoniem
"Volgens de hoofdofficieren zit achter cybercrime vaak echte georganiseerde criminaliteit" dat klinkt alsof ze er net zijn achter gekomen.
Zo van jeetje mina wat is dit nu #@#!%, het lijkt wel echte criminaliteit en kijk er is sprake van samenwerking tussen criminelen, nou dat is georganiseerde criminaliteit en dat is toch onze hobby.
Wat doen die andere partijen er dan mee zoals de banken die het ons nooit hebben verteld?
Oh een heel goed idee laten we samenwerken met al die partijen die het voor ons verzwegen hebben, zoals marktplaats en de banken, ja die zijn te vertrouwen, dat zijn nog eens betrouwbare partijen waar je gezamenlijke doelen mee kunt bereiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.