image

Online fraude met ESTA-formulieren voor VS

woensdag 18 augustus 2010, 11:38 door Redactie, 7 reacties

Online criminelen maken op allerlei manieren misbruik van het ESTA-formulier dat reizigers naar de Verenigde Staten voor hun reis moeten invullen, zo waarschuwt McAfee. Het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming via het Internet is sinds vorig jaar van kracht en vanaf september zullen reizigers hier veertien dollar voor moeten betalen. De betaling verloopt via creditcard, wat fraude met ESTA-formulieren aantrekkelijk maakt, aldus Peter Meyer van McAfee.

Wie op 'ESTA' of 'ESTA form' zoekt krijgt tal van frauduleuze websites als resultaat, zelfs als de zoekopdracht niet in het Engels is. Ook de gesponsorde zoekopdrachten en advertenties leiden naar deze frauduleuze websites, waarvan er drie varianten zijn. De eerste variant helpt reizigers bij het invullen van het formulier, maar rekent hiervoor bedragen tussen de 30 en 250 dollar. "Het grootste risico hier is het verlies van persoonlijke informatie aan een derde partij", merkt Meyer op. In het ergste geval kunnen de reisgegevens worden misbruikt door inbrekers, die weten wanneer iemand op vakantie is.

Fraude
De tweede variant betreft websites die het op persoonlijke informatie hebben voorzien, bijvoorbeeld voor het plegen van identiteitsdiefstal of creditcardfraude. De laatste vorm van fraude waar het anti-virusbedrijf voor waarschuwt zijn websites die de formulieren als download aanbieden. "Deze downloads zijn niets meer dan malware", zegt Meyer. Alle websites hebben volgens hem gemeen dat ze op officiële overheidssites lijken. Sommige zijn zelfs in meerdere talen beschikbaar.

Reizigers doen er daarom verstandig aan om naar de website van Homeland Security te gaan. "Er is geen noodzaak voor diensten van derden voor dit immigratieformulier. Elke andere andere website die dit soort diensten aanbiedt is een scam, ze rekenen extra kosten, stelen persoonlijke gegevens of verspreiden gewoon malware."

Reacties (7)
18-08-2010, 13:49 door Anoniem
Dit was te verwachten. Het bevat veel persoonlijke informatie en je moet je creditcard gegevens invullen. Ik snap trouwens niet waarom ik moet betalen voor het "recht" om aan Homeland Security informatie te verstrekken. De EU zou iets soortgelijks moeten invoeren voor staatsburgers van de VS die naar de EU willen. De kans dat hier dubieuze figuren tussen zitten, die de EU schade kunnen of willen berokkenen is niet ondenkbeeldig.

Valt bovendien onder het gelijkheidsbeginsel en "wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet"
18-08-2010, 15:16 door Anoniem
Als ze nou eens een normale/fatsoenlijke URL zouden kiezen, die iedereen (internationaal) vrij gemakkelijk zou kunnen onthouden, dan was er niks aan de hand. Alleen al het feit dat Google moeite heeft 'de originele' pagina te vinden, geeft al aan dat ze die site niet goed ontworpen hebben (site ziet er overigens uit alsof deze in 1996 is gemaakt). Daarbij vraag ik me nog af of en hoe ze de ingevulde gegevens controleren, want dit lijkt me niet makkelijk. Het is sowieso een duf systeem; iedereen die kwaad wil liegt gewoon, klaar. Ambtenaren...
18-08-2010, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: Dit was te verwachten. Het bevat veel persoonlijke informatie en je moet je creditcard gegevens invullen. Ik snap trouwens niet waarom ik moet betalen voor het "recht" om aan Homeland Security informatie te verstrekken.

Waar heb je het over? Het aanvragen van een visum (want daar gaat het hier om) is geheel gratis. Dit is de vervanging van het groene formulier wat men vroeger in het vliegtuig moest invullen.

Door Anoniem: Daarbij vraag ik me nog af of en hoe ze de ingevulde gegevens controleren, want dit lijkt me niet makkelijk. Het is sowieso een duf systeem; iedereen die kwaad wil liegt gewoon, klaar. Ambtenaren...

Ticketgegevens worden vergeleken en bij de grens controleert Immigratie opnieuw de gegevens met je paspoort. Als het goed is, valt degene die kwaad wil dus bij de grens door de mand.
19-08-2010, 10:55 door Anoniem
Ik snap niet wat nou het hele probleem is, als je Googelt op ESTA zijn de 1e twee resultaten van een tijdschrift en staat daaronder al de in het artikel genoemde website.
http://www.google.nl/#hl=nl&source=hp&q=ESTA&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=8637268cbe536c3e
20-08-2010, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit was te verwachten. Het bevat veel persoonlijke informatie en je moet je creditcard gegevens invullen. Ik snap trouwens niet waarom ik moet betalen voor het "recht" om aan Homeland Security informatie te verstrekken.

Waar heb je het over? Het aanvragen van een visum (want daar gaat het hier om) is geheel gratis. Dit is de vervanging van het groene formulier wat men vroeger in het vliegtuig moest invullen.

Dat was oorspronkelijk de bedoeling, maar de invoering van het ETSA formulier heeft geen gevolgen gehad voor de verplichting van het invullen van het groene formulier. Dit dient nog steeds te gebeuren!

Het is een extra, verplichte, handeling welke NIET bij heeft gedragen aan de administratieve lastenverlichting. Integendeel...
10-07-2012, 08:03 door Anoniem
Ik denk dat ik inderdaad bedrogen ben. Ik moest een vermogen betalen maar pas later vroeg ik me af of dat wel klopte helaas! Is daar nog iets aan te doen?
02-09-2012, 21:52 door Anoniem
Op google stond er dit als adres www.usa-esta-visa-be.com/ nadien eens op de website werd het: http://usaestavisa19-px.rtrk.co.uk/


te laat gezien, jammer genoeg. Er stond ook geen https dus sowieso al dubieus.


Ik heb er mijn gegevens bijgeschreven, nr van visa kaart, naam van houder en securticode (niet pincode). Kunnen zij hiermee iets doen?


Het is hier effe stresse
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.