image

Apple wil kill-switch voor gejailbreakte iPhones

maandag 23 augustus 2010, 11:06 door Redactie, 28 reacties

Apple heeft een patent aangevraagd dat het bedrijf tegen jailbreaking en andere ongeautoriseerde hacks van het toestel moet beschermen. Recentelijk oordeelde een Amerikaanse rechter dat het jailbreaken van iPhones is toegestaan. Het patent voor “Systems and Methods for Identifying Unauthorized Users of an Electronic Device", was in februari aangevraagd en donderdag gepubliceerd, zo meldt The Register.

Het beschrijft met name het identificeren van “hacking, jailbreaking, unlocking of het verwijderen van een SIM-kaart", zodat maatregelen getroffen kunnen worden om dit te voorkomen. Het kan dan gaan om het stiekem activeren van de iPhone camera, het 'geotaggen' van de afbeelding en die vervolgens naar een server sturen en het versturen van gevoelige gegevens naar een server om die vervolgens van het apparaat te verwijderen.

Jailbreaken
Volgens Apple zouden de maatregelen alleen bedoeld zijn om eigenaren van een iPhone tegen ongeautoriseerde gebruikers te beschermen. "Toegang tot gevoelige informatie, zoals creditcardgegevens, social security nummers, bankgegevens, adresgegevens en andere gevoelige informatie kan voorkomen worden", zo is in de patentaanvraag te lezen.

Toch wordt verderop duidelijk dat Apple ook het hacken, jailbreaken en unlocken van het toestel als ongeautoriseerd gebruik omschrijft. "Jailbreaken van een elektronisch apparaat geeft een gebruiker toegang tot digitale middelen die normaal voor de gebruiker verborgen en afgeschermd zijn." Apple overweegt zelfs "voice-printing" van de eigenaar om ongeautoriseerd gebruik tegen te gaan.

Reacties (28)
23-08-2010, 11:11 door Anoniem
Apple - dé definitie van Big Brother

Voiceprinting? Lijkt me grappig, lig je met je vriendin te vozen, en dan gaat de iPhone ineens voiceprinting toepassen.

~JJ
23-08-2010, 11:13 door Anoniem
Ok, dit maakt voor mij de keuze tussen een Iphone of een Adroid telefoon veel simpeler.
Mijn iphone is niet gejailbreaked alhoewel ik geen T-Mobile gebruik maar ik wil zelf bepalen wat ik op mijn telefoon zet en ermee ga doen en als dat niet legaal is (en wat is dat tegenwoordig regeltechnisch gesproken nog....) dan is dat mijn eigen keuze.

Android, here I come! ;-)
23-08-2010, 11:26 door Anoniem
Lijkt mij een vrij eenvoudige keuze. Koop ik gewoon geen Iphone of Ipad.
23-08-2010, 11:35 door Anoniem
Apple zuigt
23-08-2010, 11:49 door Anoniem
"Volgens Apple zouden de maatregelen alleen bedoeld zijn om eigenaren van een iPhone tegen ongeautoriseerde gebruikers te beschermen. "Toegang tot gevoelige informatie, zoals creditcardgegevens, social security nummers, bankgegevens, adresgegevens en andere gevoelige informatie kan voorkomen worden", zo is in de patentaanvraag te lezen. "

Gelul! Het gaat alleen maar om het voorkomen dat gebruikers bezit nemen van iets dat al van hen is, namelijk de telefoon.
Het is toch ongehoord voor woorden dat Apple zelfs nog zeggenschap wil hebben over iets dat niet meer fysiek tot hun eigendom behoord.
Zou wat wezen dat als je bijvoorbeeld een BMW koopt en daar een andere radio, of andere niet BMW zaken, in laat monteren dat BMW je auto uitschakelt omdat je toegang hebt gekregen tot middelen waarvan BMW vindt dat je daar geen toegang toe zou mogen hebben. De wereld zou te klein zijn.
Maar goed Apple is god dus zullen ze er wel mee weg komen.

Overigens is jailbreaken legaal want het toestel is immers, in Nederland, je eigendom ook al heb je het toestel via een abonnement verkregen.
23-08-2010, 12:01 door Anoniem
Zat nog te dubben tussen de Iphone en de Samsung Galaxy S, de keuze is door Apple héél gemakkelijk gemaakt.
Het wordt dus de Samsung !!
Nog even en dan moet je Apple toestemming vragen om te mogen bellen met je Iphone.
23-08-2010, 12:18 door Anoniem
Hmmm, en hoe gaat het bedrijf dan om met privacy van gebruikers? Lijkt een beetje op de appel van die boom die niet geplukt mocht worden. Wie is hier de slang? We kunnen wel raden wie zich hier god voelt.
23-08-2010, 12:19 door Anoniem
Vroeger was Microsoft de grote schurk maar je hebt altijd baas boven baas .
Ik vind Apple fantastische producten maken maar hun klant onvriendelijk "wij beslissen alles" en kartel gedrag heeft er voor gezorgd dat ik hun ben gaan mijden.
De meeste mensen kopen een Iphone niet om te bellen maar als een status symbool ,kijk mij ik hoor er bij, volg de mode aapjes.
Een Iphone is goed voor alles behalve bellen :)
Het word tijd dat Apple keihard aangepakt word , ik geef ze geen ongelijk zolang alles getolereerd word en er genoeg idioten zijn die toch alles blijven kopen zou ik ook vrolijk de markt uitbuiten.
Nu het nog kan keihard winst maken want er zal er toch na veel geleuter in gegrepen worden is elke boete een lachertje.
23-08-2010, 12:29 door Anoniem
Bla Bla Slecht Bla Bla god Bla Bla evil empire...

De enige zinvolle reacties hier zijn diegene die aangeven dus geen Apple produkten meer te kopen.

Vote with your money.
23-08-2010, 12:29 door Anoniem
Triest. Je doet toch met de iPhone die jezelf gekocht hebt, wat je wil?
Mijne is geunlocked en gejailbreaked omdat ik 1 geen abonn wou en 2 omdat de app's (waar Apple natuurlijk een flinke duit op verdient) te duur zijn en ik ook multitasking wou toepassen. Plus mijn achtergrond enzo zelf kunnen aanpassen.

Ik neem zelf het risico voor het jailbreaken en ben bewust dat ik er geen garantie meer op heb.

Maar soit, IK beslis. Niet Apple. Zou me dan ook verwonderen mocht men dit kunnen doorvoeren wt das tenslotte inbreuk op privacy wetgeving tenzij we bij het kopen van de iPhone een contract moeten onderteken voor gewillig informatie afstaan.
En wat dan met een 2e hands iPhone.

Ik schakel toch binnenkort over op Android. Kan ik tenminste zelf bepalen wat ik wil en wat niet.
23-08-2010, 12:35 door Anoniem
"Apple overweegt zelfs "voice-printing" van de eigenaar om ongeautoriseerd gebruik tegen te gaan."

Da's leuk bij bedrijfsmobieltjes. Die wisselen immers regelmatig van eigenaar. En particulieren laten ook wel eens anderen gebruik maken van hun toestel.

Geeft Apple trouwens een garantie dat ze die voiceprints niet voor andere doeleinden zullen gebruiken, zoals het doorverkopen van dergelijke data aan derde partijen ? Ik vermoed dat opsporings- en inlichtingendiensten bijvoorbeeld best geinteresseerd zijn in dergelijke gegevens ;)
23-08-2010, 13:29 door Rolfwil
Door Anoniem: Apple - dé definitie van Big Brother

Dat was Google volgens mij ;-) Okee Apple op 2e plaats?
23-08-2010, 13:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-08-2010, 14:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-08-2010, 14:10 door Anoniem
Door Ralphwil:
Door Anoniem: Apple - dé definitie van Big Brother

Dat was Google volgens mij ;-) Okee Apple op 2e plaats?
Tja, 't zijn al geen vriendjes meer... Maar dat Apple nu hier de beste in wil zijn? ;-)
Dan pakt Google het toch een stuk beter aan.
23-08-2010, 14:13 door Anoniem
Probleem is dat de meerderheid van de mensen die jailbreakt dit doet om gekraakte (betaalde) apps te draaien (zie bijv. de uitleg bij veel Marktplaats iPhone advertenties), niet om die handige Cydia tools te gebruiken. In dat geval is Apple jou niet aan het tegenwerken, maar alleen het auteursrecht van zijn app-ontwikkelaars aan het enforcen. Want face it, zij zijn degene die de iPhone als platform kunnen maken, dus zij verdienen wel wat bescherming imho.
23-08-2010, 15:12 door Anoniem
Het is een beetje raar. Consumenten recht gaat best ver, en ik vraag me af of het eigenlijk wel toegestaan is om op zo'n manier gedwongen winkelnering tot stand te brengen. Een simlock zou toch overbodig moeten zijn omdat je zo'n telefoon krijgt/koopt in combinatie met een abonement. Wat zou het de provider kunnen schelen dat dat toestel elders gebruikt gaat worden. Maar nu is het niet eens de provider die klaagt, maar de producent. Da's toch helemaal te gek. Als je een apparaat koopt dan is dat ding van jou en mag je er dus mee doen wat je wilt. Vroeger had je ook zoiets, dan zat er een stikkertje op je systeem kast en zou je garantie verlopen als dat stikkertje kapot was. Dit hield geen stand. Zo zou het hier ook moeten. Apple en telecom providers mogen leveren, maar hun controle over de hardware stopt bij hun eigen voordeur.
23-08-2010, 16:34 door Anoniem
Door Ralphwil:
Door Anoniem: Apple - dé definitie van Big Brother

Dat was Google volgens mij ;-) Okee Apple op 2e plaats?
Adroid is toch van Google? ................
Vul zelf maar in.
Als je zo op je eigen privacy en eigen vrije keuze bent neem dan een telefoon met moblin.org
23-08-2010, 17:10 door Anoniem
Goed gedaan Apple.

Die menselijke drang naar het gratis kunnen installeren van software moet eens afgelopen zijn.

Het is een commercieel apparaat, je betaalt er maar voor!!
23-08-2010, 19:39 door Anoniem
Iphone kloon FTW!!!!!!!
23-08-2010, 20:13 door Anoniem
je weet van tevoren wat de condities zijn. Software is intellectueel eigendom.
Vote with your money, inderdaad, of je dat wil respecteren.
23-08-2010, 20:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-08-2010, 00:14 door Bitwiper
Door Anoniem: Als je een apparaat koopt dan is dat ding van jou en mag je er dus mee doen wat je wilt.
Met de hardware wel, met de software niet, want die is met die aanschaf niet jouw eigendom geworden. Je hebt slechts een gebruiksrecht, en zelfs dat heb je formeel alleen nadat je akkoord gegaan bent met de licentievoorwaarden.
24-08-2010, 07:49 door Anoniem
Ik begrijp het niet, het hacken van Playstation, Xbox etc is grotendeels illegaal en iedereen accepteert dat maar een gesloten systeem van Apple is opeens een boosdoener??

Als je dat product niet wilt hebben dan koop je het toch niet? Apple gebruikt de software om hun hardware te verkopen.
Daarom dat je het ook niet op alles en nog wat kan installeren zoals Linux of Windows.

Ik kan goed begrijpen dat Apple hun systeem gesloten wilt houden om hun verkoop te beschermen en de gebruikerservaring dat in het gedrang komt als iedereen eraan begint te prutsen.
24-08-2010, 09:21 door Anoniem
Door Bitwiper:
Door Anoniem: Als je een apparaat koopt dan is dat ding van jou en mag je er dus mee doen wat je wilt.
Met de hardware wel, met de software niet, want die is met die aanschaf niet jouw eigendom geworden. Je hebt slechts een gebruiksrecht, en zelfs dat heb je formeel alleen nadat je akkoord gegaan bent met de licentievoorwaarden.

Onder gebruiksrecht zou ook het recht tot aanpassen moeten vallen. Mits je dan bereid bent om de garantie (voor zover van toepassing bij de aanpassing) te laten vallen en eventueel wat andere bepalingen zoals het niet (commercieel) doorverkopen/verspreiden van aanpassingen. Het product is jou bezit en daar zou je in principe alles mee mogen doen...
24-08-2010, 09:31 door spatieman
dat apple maar eerst alle rotte aps eruit haalt.
24-08-2010, 12:13 door Anoniem
zou...zou... leuk hoor, maar wettelijk is dat dus absoluut niet zo.
De hardware is je eigendom, ga maar lekker lopen solderen/hameren. De software die er op draait
is niet je eigendom, je hebt alleen een gebruiksrecht. Lopen roepen wat je vind dat "zou moeten" heeft weinig zin.

(Niemand is van plan zich aan het soort bepalingen dat je noemt te houden, want dan heeft het hele jailbreaken ook geen enkele zin meer.)
08-09-2010, 22:56 door Anoniem
Door D3nn3:
Door Anoniem: Hmm, dus jij vindt het rechtmatig dat Apple (meer) dan 10% verdient op een dergelijke app. die je koopt, en die door derden is ontwikkeld?

Zeg maar gerust 30%!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.