image

"Vliegtuigcrash niet veroorzaakt door malware"

woensdag 25 augustus 2010, 16:15 door Redactie, 4 reacties

Een geïnfecteerde computer is niet de oorzaak van de vliegtuigcrash in Madrid in 2008, waarbij 154 mensen om het leven kwamen. Dat zegt Ed Bott. De IT-journalist ergerde zich aan de berichtgeving vanwege een artikel in El Pais, waarin een Trojaans paard als mogelijke oorzaak van de ramp werd aangeduid. Het verhaal werd massaal door de media opgepakt en verder opgeblazen.

Bott deed naar eigen zeggen feitenonderzoek, waaruit blijkt dat een Trojaans paard of besmette computer niets met de ramp te maken heeft. "De werkelijke oorzaak van deze crash is uitgebreid in officiële rapporten gedocumenteerd", aldus de IT-journalist. In het meest recente rapport wordt nergens over virussen of malware gesproken. Het missen van een essentieel onderdeel op de checklist door de piloten, waardoor de welvingskleppen (flaps) in de verkeerde positie stonden, zou de werkelijke oorzaak zijn. Volgens onderzoekers was er geen probleem met de computer van het vliegtuig.

Media
In het El Pais artikel wordt gesproken over een besmette computer, waar problemen met de vliegtuigen in worden gezet. Meestal werd dit 24 uur na het ontvangen van de rapporten gedaan. De drie incidenten met het vliegtuig werden pas na de ramp op de besmette computer ingevoerd. "De oorzaak was geen malware op een computer die zich honderden kilometers verderop bevond", stelt Bott.

Twee van de mechanici die het vliegtuig hadden gecontroleerd, werden wegens doodslag aangeklaagd. "Het feit dat een PC voor zulke belangrijke taken kwetsbaar voor infecties was, suggereert dat de gehele onderhoudsoperatie laks en slecht werd uitgevoerd. Anders gesteld, als er al malware was, dan was het een symptoom naast veel grotere managementproblemen bij een verliesgevende luchtvaartmaatschappij." Wat betreft alle media die stelden dat het vliegtuig door malware was gecrasht, moeten die volgens Bott terug naar de School voor Journalistiek.

Reacties (4)
25-08-2010, 18:00 door SirDice
Wat betreft alle media die stelden dat het vliegtuig door malware was gecrasht, moeten die volgens Bott terug naar de School voor Journalistiek.
Inderdaad. Stelletje papegaaien.
25-08-2010, 18:28 door ej__
Het staat zelfs in de google vertaling van het artikel van El Pais. Maar ja, het klinkt zo lekker he.

Had dit overigens al bij het vorige artikel als commentaar vermeld...
26-08-2010, 09:38 door Sokolum
De laatste tijd lijkt of de journalistiek de oortjes heeft hangen voor waar ze het liefst hebben hangen... Ik erger mij daar aan.
26-08-2010, 16:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.