Privacy - Wat niemand over je mag weten

Diefstal identiteit?

27-08-2010, 10:28 door Anoniem, 19 reacties
Hi allemaal,

Ik zet al jaren advertenties op marktplaats. Het valt me op dat er de laatste tijd steeds meer mailtjes binnenkomen die enkel en alleen tot doel hebben mijn adres en bankrekeningnummer te achterhalen (' ik wil uw product kopen voor mijn dochter in het buitenland...').
Ik reageer daar natuurlijk niet op, en ik besef, paranoid als ik ben, donders goed wat je met een echte valse identitiet allemaal kunt doen. Toch vraag ik me een beetje af wat je hier nou mee moet. Wat heeft iemand nou aan mijn bankrekeningnummer? Er zijn zoveel mensen die mijn rekeningnummer hebben, en weten waar ik woon. So what? Of ben ik toch nog te naief?

Peter
Reacties (19)
27-08-2010, 11:35 door Mysterio
Alleen maar je naam, adres, woonplaats en bankrekeningnummer? Voor een heuse identiteit heb je meer nodig, maar het is een goed begin.
27-08-2010, 18:04 door ej__
Door Mysterio: Alleen maar je naam, adres, woonplaats en bankrekeningnummer? Voor een heuse identiteit heb je meer nodig, maar het is een goed begin.
Het maakt je in ieder geval goed vindbaar op het Internet. En misschien heb je wel ergens je BSN staan, of heeft een ander dat op een niet goed afgeschermde website staan. Dan ben je ineens het haasje. Het is beter om inderdaad oplettend te zijn.

Mooi voorbeeld is Jeremy Clarkson die dacht dat het geen kwaad kon om wat persoonlijke data bekend te maken, hij plaatste daarom een uitdaging: http://www.guardian.co.uk/money/2008/jan/07/personalfinancenews.scamsandfraud etc. Het spreekt voor zich dat hij zijn woorden heeft ingeslikt nadat er 500 pond van zijn rekening was afgeschreven zonder zijn toestemming.
27-08-2010, 19:09 door spatieman
engelstalige meuk altijd verdacht...
27-08-2010, 20:53 door ej__
Door spatieman: engelstalige meuk altijd verdacht...
?
28-08-2010, 00:02 door Anoniem
Helemaal je identiteit hebben ze niet met alleen de bovengenoemde gegevens. Maar aan iedereen vertellen is onnodig. Gewoon niet geven dus als het een raar mailtje is.
28-08-2010, 15:52 door TD-er
Waarschijnlijk willen ze echt geld op je rekening laten verschijnen en jouw dan doen geloven dat dat er ook blijft staan, zodat je de spullen gaat opsturen.
Dan ben je dus en je spullen kwijt en na een paar dagen het geld wat je dacht te hebben. Dit omdat de bank (meestal Western Union) erachter komt dat die cheque toch niet zo goed gedekt was als ze dachten.

Andere mogelijkheid is dat ze je rekening willen koppelen aan iets als PayPal. Dan schrijft PayPal een bepaald bedrag over op je rekening en dan moet je aangeven wat de omschrijving was dan wel wat het bedrag is en dan weet PayPal dat ze de juist voor zich hebben en dan kan het plunderen beginnen. (even aangenomen dat meneer/mevrouw de crimineel die gegevens van je kan krijgen).

Ook kunnen je gegevens gebruikt worden als legitiem ogende zakenpartner, waarna er allerlei zaken gedaan worden via jouw rekening en dan mag jij ineens dingen gaan uitleggen aan allerlei lui.

Mooiste komt nog...
Stel dat jouw gegevens bekend zijn, dan kan men vaak online dingen bestellen waarbij voor jouw rekening een machtiging gegeven wordt. Banken controleren dat veel te weinig, dus glipt het er vaak tussendoor en krijg jij de ellende om die boel weer te laten storneren en de winkelier kan naar zijn spullen en geld fluiten. Als dit te vaak met jouw rekening gedaan wordt, zal men je vanzelf ook niet echt meer vertrouwen en mag je weer dingen gaan uitleggen.

Kortom, blijf die mailtjes met zielige zoons/dochters in het buitenland maar gewoon deleten.

Neemt niet weg dat dat soort acties heel irritant zijn en eigenlijk handel op internet vrijwel onmogelijk maken.
28-08-2010, 20:37 door Anoniem
Beste Peter, echt raar vind ik het niet. Als ik iets wil kopen van iemand via marktplaats of ebay, dan zal ik toch
zijn adres + rekening moeten hebben om het geld naar over te maken. Zo werkt het normaal of niet soms?

Ik koop ook wel eens iets via marktplaats, en als de prijs redelijk is, dan mail ik de verkopen voor zijn adres + rekeningnummer zodat ik dat via acceptgiro kan overmaken. Hoe wil ik het anders doen? Dat hoor ik hier namelijk van
niemand. Dat je op vandaag op moet passen, is een goed iets van je, echter ik zie niet 1.2.3 hoe je anders te koop
over moet gaan.

Tja en er zijn ook mensen die wel eens iets aan hun dochter willen schenken. Buitenland of niet, daar heb je verder toch
geen controle op. Toevallig dat iemand dat je mededeelt, wil niet zeggen dat het fake is.

Beetje raar verhaal, maar ik zou me meer zorgen maken over de beveiliging van de PC dan om zulk soort zaken.
Want cybercriminelen stelen vaak gegevens van de PC, en mensen denken toch altijd dat ze hun PC op orde hebben.

Heb je bijvoorbeeld Secunia geinstalleerd? heb je Adobe (pdf) verwijderd door bijv. Foxit reader? Maak je gebruik van veilige lange wachtwoorden? Doe je telebankieren? Is je router beveiligd ? Surf je draadloos? en zo kan ik nog wel even doorgaan?
01-09-2010, 08:46 door Anoniem
En hoe zit dat dan bij zelfstandigondernemers. Een BTW nummer is je BSN met B01 er achter. Dan heb je dus van iedere ondernemer zomaar alles...
02-09-2010, 09:02 door Anoniem
Gelukkig nog iemand die hier aan denkt.. Moeten we dan maar de BTW-nummer verwijderen van onze website oid?
02-09-2010, 14:21 door Anoniem
"Wat heeft iemand nou aan mijn bankrekeningnummer? Er zijn zoveel mensen die mijn rekeningnummer hebben, en weten waar ik woon. So what? Of ben ik toch nog te naief? "

Ik wil niet zeggen dat de mails waarover je het hebt te goeder trouw waren, maar wat heeft iemand op marktplaats aan je rekening nummer... Misschien dat ze dat nodig hebben om een betaling aan je over te maken ?

"engelstalige meuk altijd verdacht..."

Daar zou ik op marktplaats zeker mee uitkijken. En al helemaal als het gecombineerd gaat met een zogenaamde buitenlandse escrow service (jij betaalt een tussenpersoon, en de betaling wordt na ontvangst van de goederen aan de verkoper overgemaakt). Dergelijke diensten zijn er niet, en dan ben je er zeker van dat je wordt genept.
23-06-2012, 03:11 door Anoniem
Zo'n mailtje dus! zijn naam is Rsmary850.


Hallo, ik ben het heel erg voor de late reactie, heb ik erg druk geweest, maar ik wil dat je weet dat ik ben echt geïnteresseerd en ok met de prijs en conditie, Schiedam is te ver voor mij om te komen voor de pick-up my self omdat ik werken met de marine en mijn station ligt heel ver uit de stad. Ik probeer alleen aan de PC te kopen voor mijn zus zoon, die net klaar zijn middelbare school en ik zal heel blij zijn als je de verzendkosten voor mij zo te behandelen om de behoefte te voldoen als ik bezig ben op het werk en zal niet voldoende tijd voor hebben dat. Ik zal de porto kosten en ik hoop dat 850 moet wel goed voor. Laat het me weten als je een serieuze verkoper en weer terug naar mij met uw rekeningnummer, accountnaam en de bank naam en het adres om het geld aan te sluiten op uw bankrekening als ik online bankieren. hopen terug te lezen van u zo snel mogelijk.

bedankt
20-11-2012, 23:13 door Anoniem
Door Anoniem: "Wat heeft iemand nou aan mijn bankrekeningnummer? Er zijn zoveel mensen die mijn rekeningnummer hebben, en weten waar ik woon. So what? Of ben ik toch nog te naief? "



Nou wat dacht je bv bestellingen doen op jou rekening nr en laten verzenden naar hun eigen adres zo dat jij betaald en hun de spullen krijgen!?
21-11-2012, 11:19 door Anoniem
Je haalt hier twee dingen door mekaar. Als je op MP iets te koop aanbiedt dan kan het voorkomen dat er iemand reageert in het Engels met inderdaad het verzoek iets van je te kopen voor een familielid in het buitenland. Wat men in feite doet is jou zover krijgen dat je het gaat verzenden zonder dat zij betalen. Helaas lukt dit nogal eens, op onze site www.opgeletopinternet.nl zie je legio voorbeelden.

Wat betreft je identiteit. Een veel voorkomend probleem. Men wil wel met jou handelen, maar willen zeker weten dat je te vertrouwen bent. Waar het ze eigenlijk om gaat is dat ze een copie van jouw ID-bewijs in handen krijgen. Wat ze daarna doen is een emailadres aanmaken met jouw naam erin en zetten op MP advertenties met courante handel zoals iphones/ipads etc etc. Als men dan interesse toont sturen ze JOUW id-bewijs door onder het mom: "Kijk ik ben te vertrouwen!" Als men niet geleverd krijgt zal politie en justitie al snel bij jou aankloppen.......

http://www.opgeletopinternet.nl/index.php/topic,1515.0.html

Als laatste, MP wordt sinds kort ook geplaagd met phishing. Met name gebruikers die al jaren lid zijn. Er wordt gereageerd op een advertentie die ze geplaatst hebben waarin aangegeven wordt dat ze hetzelfde product elders hebben gezien op MP maar dan goedkoper. Als je op de link klikt kom je op de inlogpagina van MP (Althans, dat lijkt erop) alleen de url is anders. Als je dan probeert in te loggen ben je je account dus kwijt en kunnen de oplichters met jouw account advertenties plaatsen.
21-11-2012, 11:39 door AdVratPatat
Reactie verwijderd.
21-11-2012, 12:18 door Anoniem
Dat voorbeeld stinkt wel naar oplichting, ja. Merk op dat er een heleboel irrelevante informatie in staat, kennelijk bedoeld om sympathie op te wekken. En oh ja, bij de marine werken en ieder derde woord naar het Engels moeten uitwijken? Goh.

Een beetje gezond verstand helpt je hier al een heleboel: Hij koopt de spullen maar zelf en mag ze dan ook zelf naar zijn zus in waarzeookmagzijn opsturen. Veel plezier ermee.

En er is het probleem dat het huidige systeem van een heleboel personalia moeten opgeven om geld op je bankrekening te kunnen krijgen nou niet de handigste is. En dat als er gewiekste personen ergens een zakenbankrekening hebben waarmee ze eenmalige machtigingen kunnen doen, die daar vies misbruik van kunnen maken. Tegen de tijd dat de bank wegens klachten verhaal komt halen zijn ze allang met de poen gevlogen, natuurlijk.

Anekdote: http://www.guardian.co.uk/money/2008/jan/07/personalfinancenews.scamsandfraud

Je zou dus eigenlijk een extra, lege rekening moeten aanhouden voor dit soort gein. Maar ja, dat kost tegenwoordig ook al weer enkele tientjes per jaar--waar ze vroeger meestal gratis waren. Wat zijn de banken toch gedienstig.
21-11-2012, 12:48 door Anoniem
Een BTW nummer is inderdaad wat anders als een BSN, zei het alleen wel dat inderdaad van een kleine zelfstandige het BTW nummer vaak bestaat uit [BSN]-B01 wat mijn inziens een gat is in het systeem.

Dit gegeven is al meer mensen opgevallen en via deze weg kan je dus een groot aantal BSN nummers koppelen aan personen door simpelweg op de website van de betreffende ondernemer te kijken of een en ander aan de gegevens in de KVK te koppelen.

Dit weer in combinatie met NAW + bankrekening kan je al lelijke dingen mee doen...
21-11-2012, 14:14 door Anoniem
Je bedoelt dat op die manier iemands BSN bekend kan worden. Dat is een feit maar het is geen gat in "het systeem".
Je BSN is namelijk niet geheim.
Als het bekend worden van je BSN een probleem is dan is DAT een gat in het systeem.
Situaties waar een bekend BSN een probleem is DIE moeten gefixed worden.
21-11-2012, 15:00 door Anoniem
in cominatie met de speedtouch hack van enkele jaren geleden kan je bankrekeningnr worden gebruikt ( de laatste drie cijfers ) om je kpn wachtwoord te wijzigen verder zou ik geen idee hebben wat iemand met deze gegevens zou moeten.
21-11-2012, 19:32 door cjkos
Ik zou zeggen volg de instructies van Marktplaats.

Niet reageren op buitenlandse mailtjes, verzend alleen naar adressen binnen Nederland.

Dat advies geven ze natuurlijk niet als daar geen aanleiding voor is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.