image

Mobiele naaktscanner van luchthaven naar straat

vrijdag 27 augustus 2010, 11:14 door Redactie, 18 reacties

Een Amerikaans bedrijf verkoopt mobiele bodyscanners waarmee overheidsinstanties door straten kunnen rijden. De "backscatter x-ray scanners" van American Science & Engineering (ASE) worden in busjes aangebracht en zijn zowel aan Amerikaanse overheidsinstanties als buitenlandse regeringen verkocht. Met de apparaten is het mogelijk om door muren en kleding heen te kijken. De technologie zou vooral in Irak en Afghanistan zijn ingezet voor het vinden explosieven, maar is ook op Amerikaanse bodem gebruikt.

"Het is geen verrassing dat regeringen en leveranciers zeer positief over de busjes zijn. Maar vanuit een privacy perspectief gezien, is het één van de meeste indringende technologieën denkbaar", zegt Marc Rotenberg, directeur van het Electronic Privacy Information Center (EPIC).

Privacy
Volgens de leveranciers verzamelen de mobiele naaktscanners niet zoveel informatie als de apparaten op het vliegveld. Het gaat voornamelijk om de inhoud van voertuigen te controleren. "Het systeem is niet te gebruiken om een individu of het ras, geslacht of leeftijd van een persoon vast te stellen." De scanner kan wel door kleding heen kijken, maar met veel minder detail dan de naaktscanners op vliegvelden. Het bedrijf begrijpt dan ook niet waar privacy-voorstanders zich zorgen over maken.

Rotenberg merkt op dat de scans waarschijnlijk in strijd met de grondwet zijn. "Zonder gerechtelijk bevel heeft de overheid niet het recht om zonder aanleiding onder je kleren te kijken." Net als de naaktscanners op vliegvelden kunnen de scanners in de busjes ook afbeeldingen opslaan. "Soms willen klanten afbeeldingen als bewijs opslaan. We doen wat onze klanten nodig hebben", aldus Joe Reiss, hoofd marketing van ASE.

Straling
De Amerikaanse Civil Liberties Union laat weten dat het gebruik van de mobiele naaktscanners alleen met een gerechtelijk bevel is toegestaan en dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn. "Als ze op publieke straten worden gebruikt, zou dat een grove schending van de grondwet zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat een adviesraad van welke regering dan ook het gebruik van de busjes op deze manier zou goedkeuren."

Naast de privacy kunnen de scanners ook gevolgen voor de gezondheid hebben. De apparaten gebruiken een kleine dosis straling, waar sommige wetenschappers zich zorgen over maken.

Reacties (18)
27-08-2010, 11:28 door Anoniem
." De scanner kan wel door kleding heen kijken, maar met veel minder detail dan de naaktscanners op vliegvelden."
Kwestie van tijd voordat ze de tattoo van je huis af kunnen lezen...

"alleen met een gerechtelijk bevel is toegestaan en dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn"
Kwestie van tijd voordat "om veiligheids redenen" in het kader van "hou het volk bang voor terroristen" dit wél mag

Het geeft wellicht aan hoeveel een regering zelf is te vertrouwen als ze hun eigen onderdanen niet eens vertrouwen en op deze manier "velighëid" claimen te brengen...

No een paar jaar en het is 1985...
27-08-2010, 12:08 door SirDice
Ik voorzie een markt in loden ondergoed.
27-08-2010, 12:26 door Night
@ SirDice. pas maar op dat is vast obstructie van politie-onderzoek.
27-08-2010, 12:38 door Anoniem
Die dingen staan ook gewoon in de Rotterdamse haven en worden inderdaad gebruikt om de inhoud van containers te controleren op verboden goederen zonder 't ding helemaal uit te hoeven pakken. De naam (backscatter x-ray scanners) doet vermoeden dat het gewoon om röntgenstraling gaat: niet fancy, niet nieuw...
27-08-2010, 12:48 door Anoniem
Big Brother en dat gecombineerd met de mentaliteit van Brazil ("sorry mrs. Buttle, uw man is geëxecuteerd vanwege een insect in het systeem"). Helaas bieden beide films geen superheld die het allemaal even oplost. Wat dat betreft is de Matrix een stuk optimistischer (en dat wil wat zeggen).

About life imitating art...
27-08-2010, 12:55 door Mysterio
Ja, hoe zat dat ook alweer met het aanbrengen van normale huis tuin en keuken middelen waardoor die arme oom agent zijn werk niet kon doen?

Ik ben wel zwaar benieuwd waar de naaktscanner dan nu terecht gaan komen. Wie weet wel in dat wifi-hackende drone ding :D
27-08-2010, 13:35 door Anoniem
Ik denk dat ik maar naar Duitsland ga verhuizen. Daar zijn ze wat meer gesteld op de brugerrechten en privacy.
27-08-2010, 14:03 door Anoniem
... daar schiet je niets mee op
http://de.wikipedia.org/wiki/Stasi_2.0
27-08-2010, 14:12 door Anoniem
"De naam (backscatter x-ray scanners) doet vermoeden dat het gewoon om röntgenstraling gaat: niet fancy, niet nieuw..."

Indien je een container met rontgen mag bekijken, dan kan je de burger op straat er ook mee bekijken ? Niet fancy, niets nieuws, en niet iets om je zorgen over te maken ? Of heeft een mens misschien meer recht op privacy dan een container, en zou straling op een mens andere gevolgen hebben dan op een container ? Ik maak mij niet zo snel druk om de privacy of de gezondheid van een container.

Daarnaast is het ook nog een andere vraag of je een mens of een container bij de grens mag controleren, waarbij je je onderwerpt aan een controle omdat je de grens over wilt, of dat je dit op iedere willekeurige plek op straat mag gaan doen (al dan niet gericht, en al dan niet met voorafgaande bekendmaking aan diegenen die bekeken worden).
27-08-2010, 14:17 door Skizmo
"Als ze op publieke straten worden gebruikt, zou dat een grove schending van de grondwet zijn."

Grappig ... dat filmpje erbij. Laat precies zien hoe de scanner door de straten heeb rijdt.
27-08-2010, 17:27 door Anoniem
Ik zou zeggen zet op de andere kant van de bus een grote monitor, zodat iedereen die dat wil kan mee kijken. Dat is dan toch 'transparant'? 'Zij' kijken, dan wij ook kijken!!
27-08-2010, 17:46 door Rene V
Door Anoniem:

No een paar jaar en het is 1985...

Je bedoelt 1984 ;-)
27-08-2010, 17:52 door Anoniem
Het bedrijf begrijpt dan ook niet waar privacy-voorstanders zich zorgen over maken.
Yep. En daar zit nou precies het probleem...
28-08-2010, 10:44 door Anoniem
Wie, waar, wannwweer, komt er nu eens opstand!
Al die meningnen... is er een beweging dich zich hiertegen verzet tot in de politieke gelederen?
Mensen wake up!!
Het is niet slechts een item om over te klagen, maar om tegen in verzet te komen.
E-nummers en andere slechte zaken in onze voeding, water met toxische stoffen, chemtrails, pesticiden, toxische en beschadigende medicijnen, hersenbeschadigende vaccinatieties, bloed van baby's hielprik in pentagon databank, ezn, enz!
Lees, website www.infowars.com en www.prisonplanet.com o.a.doch blijf kritisch over wat je tot je neemt.
Maar vooral, als je nog kunt, DENK ZELF NA!
En laat je niet, door de reguliere corrupte media, op het verkeerde been zetten.

Kom op mensen, maak je medemen wakker?!
28-08-2010, 12:00 door Anoniem
Door Mysterio: Ja, hoe zat dat ook alweer met het aanbrengen van normale huis tuin en keuken middelen waardoor die arme oom agent zijn werk niet kon doen?

Ik ben wel zwaar benieuwd waar de naaktscanner dan nu terecht gaan komen. Wie weet wel in dat wifi-hackende drone ding :D
Misschien tijd voor een nieuwe Guy Fawkes dag?
"Rememeber, remember, the 5th of November".

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people. "
-- V for Vendetta
30-08-2010, 10:19 door Mysterio
Was röntgenstraling niet (aantoonbaar) slecht voor je? Nog een paar jaar en je kunt de frequent flyer/filerijder herkennen aan een extra arm op de rug.

Oh, en die Anoniem van zaterdag 10:44 uur: Rustig iets typen, nalezen, verbeteren en dan pas posten staat een stuk netter. Daarnaast, voor de E-nummers en vaccinaties was het 'nog erger'. En daarvoor werden we gemiddeld 42 jaar oud. Wat is je punt precies?
01-09-2010, 21:01 door Anoniem
...en elke keer vinden ze wel weer een andere stok om de hond te slaan.....; en @ anoniem:ik vraag me dat al diverse keren af, wanneer er hier nu eindelijk eens een opstand komt! Wanneer 'men' wakker wordt!!! Euphema
23-11-2010, 17:52 door Anoniem
Door René V:
Door Anoniem:

No een paar jaar en het is 1985...

Je bedoelt 1984 ;-)

Nee, 1985 is nog veel erger.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.