image

Internet Explorer 8 kwetsbaar voor DLL-kapers

zaterdag 4 september 2010, 11:14 door Redactie, 3 reacties

Hackers hebben een exploit voor Internet Explorer 8 online gezet, waarmee het mogelijk is om kwaadaardige code op systemen uit te voeren. De 'DLL Hijacking' aanval werkt alleen als een aanvaller het bestand IESHIMS.DLL op de desktop kan plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld als gebruikers hun desktop als standaard downloadlocatie hebben ingesteld. Eerder deed bij Internet Explorer 7 een soortgelijk probleem zich voor.

Reacties (3)
04-09-2010, 16:28 door Rene V
Oplossing: Niet vanuit IE 8 iets downloaden naar de desktop.

zo, ook weer opgelost. :P
04-09-2010, 16:29 door Bitwiper
Hoewel het risico beperkt wordt door het feit dat iemand eerst een DLL op je desktop moet zien te plaatsen (of in een andere bekende map die op dat moment toevallig je "current working directory" is), moet je niet denken "ik gebruik geen Internet Explorer dus mij kan niks gebeuren".

Bijna alle Windows applicaties, bijv. ook Firefox en calc.exe, kunnen onder bepaalde omstandigheden IESHIMS.DLL (en WER.DLL) proberen te laden (ik heb geen idee onder welke omstandigheden, maar als aanvallers dit eerder ontdekken -of al weten- dan jij heb je mogelijk een probleem). Dat dit zo is kun je zien met het gratis programma Dependency Walker, dat je kunt vinden op http://www.dependencywalker.com/.

De oorzaak ligt erin dat alle programma's die SHELL32.DLL laden (en dat zijn er VEEL).
SHELL32.DLL op zijn beurt *kan* (of zal, dat weet ik niet precies) o.a SHDOCVW.DLL laden
SHDOCVW.DLL op zijn beurt *kan* (of zal, dat weet ik niet precies) o.a MSHTML.DLL laden
MSHTML.DLL op zijn beurt *kan* (of zal, dat weet ik niet precies) o.a IEFRAME.DLL laden
IEFRAME.DLL op zijn beurt *kan* (of zal, dat weet ik niet precies) o.a. IESHIMS.DLL en WER.DLL laden.

Het probleem zit hem in IESHIMS.DLL en WER.DLL: die komen niet voor op een standaard XPSP3 systeem met IE8 (met andere browserversies en besturingsystemen weet ik het niet, heb ik niet onderzocht). Waarom deze niet worden geinstalleerd met IE8 weet ik niet. Het niet voorkomen ervan restulteert erin dat, op het moment dat iets in die chain IESHIMS.DLL en/of WER.DLL probeert te laden, Microsoft by default ook in de "Current Working Directory" naar die DLL's zal zoeken. Als die gevonden worden en kwaadaardige content bevatten ben je "het bokje".

Ik ken momenteel 3 fixes om dit scenario te voorkomen:

(1) Installeer de juiste versies van IESHIMS.DLL en WER.DLL op je PC. Ik heb echter geen idee waar ik (betrouwbare versies) van deze DLL's kan vinden. Iemand!?!?

(2) Installeer de handmatige Microsoft Update KB2264107 en zet CWDIllegalInDllSearch op 0xFFFFFFFF (de door Microsoft geboden FixIt beschermt je alleen tegen exploits op WebDAV en netwerkdrives, niet tegen exploits op je eigen PC of USB disks). Meer info: https://secure.security.nl/artikel/34260/1/Problemen_na_DLL-lek-patch_KB2264107_en_CWDIllegalInDllSearch%3DFFFFFFFF.html. Deze aanpak kent echter vervelende bijwerkingen.

(3) Zie de 1e bijdrage onder http://isc.sans.edu/diary.html?storyid=9445. Daarin wordt voorgesteld om dummy DLL's (zonder functionaliteit) genaamd IESHIMS.DLL en WER.DLL op je systeem te zetten (in een directory die eerder wordt doorzocht dan de CWD, bijv. C:\Windows\System32\).

Wijziging 2010-09-04 23:16: typos gefixed, rechtsbovenin stond ISHIMS.DLL, correct is IESHIMS.DLL; en in het rijtje stond bij de laatste 2 regels links steeds MSHTML.DLL, de onderste regel moet zijn IEFRAME.DLL
04-09-2010, 16:35 door Bitwiper
Door René V: Oplossing: Niet vanuit IE 8 iets downloaden naar de desktop.

zo, ook weer opgelost. :P
Nee, want het gaat niet zozeer om de desktop, maar om de Current Working Directory van MSIE, wat meestal de map Downloads is, maar daar kun je de desktop van maken. En zoals je hierboven kunt lezen is het probleem waarschijnlijk veel groter.

De reden dat de desktop als voorbeeld wordt gegeven is waarschijlijk dat destijds met de Safari Carpet Bomb er, zonder vragen, slechts door het bezoeken van een website, DLL's op je desktop gegooid werden (als ik me niet vergis zie je die DLL's niet met standaard instellingen). Na ruzie tussen Microsoft en Apple over wiens schuld dat was, is dat wel opgelost, maar reken er maar op dat er ook andere apps bestaan die zulk naief gedrag vertonen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.