image

"Politie vraagt 2 miljoen keer om NAW-gegevens internetter"

dinsdag 7 september 2010, 15:17 door Redactie, 19 reacties

De politie heeft dit jaar al meer dan twee miljoen keer om de NAW-gegevens van Nederlandse telecomabonnees opgevraagd, zo beweert burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. "Wij trekken de champagne open want een historisch dieptepunt is bereikt!", stelt Jildou Gerritsma. In het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) wordt precies bijgehouden wie gebruik maakt van een IP-adres, emailadres en telefoonnummer. De politie kan via het CIOT opvragen wie er achter een IP-adres, emailadres of telefoonnummer zit.

Privacyschending
Bits of Freedom baseert het cijfer van twee miljoen op een berekening waarbij het de cijfers van vorig jaar extrapoleert. " Dan komen we tot de conclusie dat tot aan vandaag, 7 september 2010, al meer dan twee miljoen keer onze gegevens zijn opgevraagd." Elke tien seconden zou er weer een opvraag bijkomen, aldus Gerritsma.

Zij waarschuwt dat politie privacyregels stelselmatig blijkt te schenden. "En iedereen loopt het risico de dupe te worden van deze verzamelwoede: denk aan identiteitsfraude, datalekken en misbruik van de gegevens"

Misbruik
In juli werd bekend dat Nederlandse opsporingsdiensten al drie jaar lang bij het opvragen van telecom-klantgegevens de privacy-regelgeving verwaarlozen. Daardoor zou misbruik niet gedetecteerd worden. Uit onderzoek bleek verder dat opsporingsambtenaren het CIOT zonder bevoegdheid raadplegen, dat de rechtmatigheid van de bevragingen niet wordt gecontroleerd en dat het gehele proces onvoldoende wordt gedocumenteerd.

Reacties (19)
07-09-2010, 15:51 door Anoniem
"Politie vraagt 2 miljoen keer om NAW-gegevens internetter"

Gaat het nou alleen om internet, of gaat het ook om NAW-gegevens van mensen met een vaste of mobiele telefoon ? Het zou toch aardig zijn indien de kop de inhoud van het artikel dekt. Verder is het aantal opvragen inderdaad erg hoog, en de lakse wijze waarop men om gaat met deze zaken is zeer zorgwekkend.

Deze misstanden kwamen eerder al naar boven in het boek ''Onder de Tap - Afluisteren in Nederland'', en uit het relaas van onderzoeksjournalist Wim van de Pol komt zeer duidelijk naar voren dat het gebrek aan controle geen falen is, maar een bewust beleid....
07-09-2010, 16:34 door SirDice
Door Anoniem: "Politie vraagt 2 miljoen keer om NAW-gegevens internetter"

Gaat het nou alleen om internet, of gaat het ook om NAW-gegevens van mensen met een vaste of mobiele telefoon ?
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/telecomgegevens-voor-opsporing
07-09-2010, 16:35 door Anoniem
Voelt u zich ook zo "veilig" met deze regering/politie....?
07-09-2010, 16:56 door Anoniem
Volslagen nutteloos deze vloedgolf van aanvragen. De kans dat deze aanvragen leiden tot een succesvolle veroordeling zonder vormfouten is natuurlijk zeer gering.
07-09-2010, 19:03 door Anoniem
Dat gaat strakkies nog meer worden met Geertje als stuurman aan wal van een CDA/VVD kabinet.
Ik ga denk ik maar naar Duitsland emigreren...
07-09-2010, 20:08 door Anoniem
`Hij waarschuwt dat politie privacyregels stelselmatig blijkt te schenden. "En iedereen loopt het risico de dupe te worden van deze verzamelwoede: denk aan identiteitsfraude, datalekken en misbruik van de gegevens" `

Dat zijn niet erg sterke argumenten.. dat kan beter.
07-09-2010, 22:07 door Anoniem
Daar zit, lijkt mij, ook het (standaard?) opvragen van de NAW gegevens van een 112 beller bij.
Dit lijkt me een geval waar, mits die gegevens niet verder worden gebruikt, een goede reden voor is.
"help help, mijn huis staat in de fik, paniek, niet luisteren naar vragen van telefonist". dan is het HEEEL erg fijn als de brandweer toch weet waar je huis woont.

Voor de rest: die informatie gaat niemand wat aan verder.
07-09-2010, 22:19 door Anoniem
Je weet toch dat de Nederlandse staat liegt?.
Ze zeggen toch altijd van niet,en dan gebeurd het toch.
Niemand kan je meer vertrouwen tegenwoordig,zelfs de eigen overheid niet.
08-09-2010, 02:03 door quikfit
Als je "gewoon" steelt,bedreigt en moord heb je een grotere kans om er mee weg te komen!?
08-09-2010, 02:08 door Anoniem
Door quikfit: Als je "gewoon" steelt,bedreigt en moord heb je een grotere kans om er mee weg te komen!?
Dat zal ongeveer wel kloppen op zn minst alleen al qau gevoel.
Maar zeg het maar niet te hard voor je t weet staan ze aan de deur.
08-09-2010, 07:55 door Anoniem
Lekker tendentieus weer van BoF. 'gebaseerd op interpolatie van de cijfers van vorig jaar'. Net als de uitspraak dat cybercrime toch geen probleem is omdat er maar 901 aangiftes zijn. Er is gewoon een gebrek aan aandacht voor BoF op het moment en moeten ze toch iets om in het nieuws te komen...
08-09-2010, 08:34 door Silver
Door quikfit: Als je "gewoon" steelt,bedreigt en moord heb je een grotere kans om er mee weg te komen!?

Ehr, hoe kom je bij deze vergelijking?


Hoe dan ook: Dit is echt al de zoveelste keer dat blijkt dat politie en justitie compleet lak hebben aan de wet, en er hun eigen draai aan geven. Wanneer gaan we klagen, en belangrijker: WAAR gaan we klagen?
08-09-2010, 09:51 door spatieman
en nu moet nederland zich veiliger voelen ?
08-09-2010, 10:18 door Turtle
Wat een nutteloze uitspraak (weer) van Bits of Freedom. Ze extrapoleren cijfers van vorig jaar en komen dan tot een schokkende conclusie... Wij van WC-eend.
08-09-2010, 10:58 door Anoniem
@SirDice:

Wat heeft die link te maken met het feit dat de titel niet de inhoud van het artikel dekt ? Volgens de titel gaat het om NAW-gegevens van internetters, terwijl je in het artikel kunt lezen dat het eveneens om NAW-gegevens gaat m.b.t. telecommunicatie in bredere zin.
08-09-2010, 12:51 door Anoniem
Elke tie seconden lijkt mij wat sterk. Zoveel personeel hebben ze niet eens om al die aanvragen in te dienen of te verwerken.
08-09-2010, 14:08 door Anoniem
Je moest eens weten hoeveel 'misdaden' de politie voorkomt met deze miljoenen aanvragen.. =)
08-09-2010, 16:08 door Anoniem
Het is allemaal lachwekkend als je bedenkt dat vrijwel iedereen die met serieuze cyber criminaliteit bezig is voor 60 euro een richtantenne heeft aangeschaft en via op enc.q. gehackte wlan's te werk gaat. Dan hebben we het dus nog niet over de vele gehackte pc's die proxy functionaliteit bevatten voor de owner van het botnet of de mailware. Dus heeft de politie een leuke database samengesteld om fijn invallen te kunnen doen bij niet of slecht beveiligde burgers die geheel onschuldig en vrijwel altijd onwetend betrokken worden bij de gekste dingen.

Het gevaar zit hem erin, zie ook de recente behandelingen in het nieuws door die professor, dat men door gebrekkige technische kennis de gekste veroordelingen er doorheen douwt om maar aan de quota te komen. Een echte waterdichte zaak die natuurkundig dicht zit kan men niet realiseren tegen acceptabele kosten dus bouwt men maar een zekere mate van aanname in. Dat leidt echter inmiddels tot gruwelijke gedrochten die voor de niet technisch onderlegden maar erg moeilijk te bevatten zijn. iedereen weet inmiddels dat vingerafdrukken relatief eenvoudig te vervalsen zijn. DNA materiaal kan express geplant worden op lokaties dus ook dat is geen waterdicht bewijs meer. Men doet dus aannames en als je die doet op basis van enorme gegevens sets dan zou je wel eens grote groepen mensen in gevaar kunnen brengen.

Frankrijk deporteert Roma en niemand zegt wat omdat men ze maar als lastig beschouwd. Welke groep (!) gaan we straks deporteren op basis van de volgende sql query?

Mijn oma zei altijd. De vrijheid in een land wordt bepaald door de mate van vrijheid die je geeft aan de persoon waar je het het meest mee ONEENS bent. Toch wel handig dat straks in de database elk gezin te identifceren is op IP adres met alle traffic erbij. Lekker makkelijk voor de volgende club onwetende hitlertjes die eens gaan kijken wie er ongewenst zijn op Nederlandse bodem. Met wat SQL statements weet men zo wie welke politieke voorkeuren heeft op basis van het surfgedrag wat wordt vastgelegd. Even koppelen met de IP-NAW database en de gestappo kan aan het werk.

Aangezien we toch alles outsourcen naar India en andere landen kunnen we de gegevens daar trouwens ook wel voor een grijpstuiver op de kop tikken. Dus is privacy compleet weg. En ja ik weet dat op papier alles geregeld is maar de accountants die dat aftekenen weten het verschil niet tussen een $ (gewone gebruiker) en een # (root) prompt. Dus die verklaringen kun je zo door de wc spoelen want ze zijn compleet WAARDELOOS!!!
16-11-2010, 23:14 door Anoniem
Nederland is inmiddels ook een STASI (Ministerium fuer Staatssicherheits) land.
Ik wil kort over de grens gaan wonen en een mooie diesel auto rijden ,lagere brandstof kosten, minder vermogens belasting betalen en voor mijn kinderen minder erf belasting,
Nederland is alleen mooi voor de have nots.
Nederland is een echte communistische dictatuur geworden door de alles controleerende overheid die ervoor zorgt dat alles staats eigendom wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.