image

Douane VS doorzoekt 6.500 laptops en telefoons

woensdag 8 september 2010, 13:44 door Redactie, 14 reacties

De afgelopen twintig maanden zijn van meer dan 6.500 reizigers naar de VS mobiele telefoons en laptops doorzocht, zo heeft een Amerikaanse burgerrechtenbeweging ontdekt. In het merendeel van de 6.671 gevallen ging het om buitenlanders, waarvan de douane wilde weten wat er op hun apparatuur stond. Mobiele telefoons waren de meest doorzochte apparaten, gevolgd door laptops en digitale camera's. Tussen juli 2008 en juni 2009 stuurde de douane in 280 gevallen gevonden gegevens door naar niet nader genoemde overheidsinstanties.

In 27 van de 6.671 gevallen ging het om Nederlandse reizigers, zo blijkt uit het WOB-verzoek dat de American Civil Liberties Union (ACLU) indiende. De Amerikaanse douane mag naar eigen goeddunken reizigers vragen om hun apparatuur af te staan.

Rechtszaak
Eén van de mensen die gedwongen werd zijn laptop af te staan was de 26-jarige Fransman Pascal Abidor, die een studie islam volgt. De student werd ondervraagd, in de boeien geslagen en gedwongen om zijn wachtwoord in te voeren. Abidor bracht verschillende uren in een cel door en kreeg zijn laptop elf dagen later pas terug. Agenten hadden zijn persoonlijke documenten doorzocht, waaronder foto's en berichten van zijn vriendin.

Volgens de ACLU mag de overheid niet zomaar laptops en mobiele telefoons doorzoeken of deze apparaten in beslag te nemen alleen omdat iemand de grens overgaat. De ACLU heeft dan ook een rechtszaak tegen het beleid van het Ministerie van Homeland Security aangespannen

Reacties (14)
08-09-2010, 14:29 door Preddie
Dit weten we toch al langer van de amerikanen. Zij hebben daar proffesionele apparatuur staan om laptops en telefoon in een hand omdraai te klonen ...
08-09-2010, 14:53 door Eerde
En de oplossing is .... ? (ik weet er wel een of een paar).
Hint: hoe krijg ik digitale zaken over een grens zonder het over de grens mee te nemen ... ?
08-09-2010, 15:58 door Duck-man
Door Eerde: En de oplossing is .... ? (ik weet er wel een of een paar).
Hint: hoe krijg ik digitale zaken over een grens zonder het over de grens mee te nemen ... ?
Hmmm geen idee. Ik kan wel wat bedenken hoe ik digitale zaken van mijn mijn computer op die van mij Pa krijg zonder op te staan. Maar goed mijn Pa woont niet in het buiten land. Je bedoelt toch niet dat dit ook werkt naar het buitenland?
En dan nog de U ES of EE logt toch alle data verkeer over het internet? Dus zelfs als ik mijn data niet naar de U ES of EE stuur komt het daar. Kan ik het toch beter op mijn laptop meen nemen.
Pascal Abidor moet niet zeuren als je van terrorisme verdacht wordt heb je geen rechten meer. Kijk maar naar het twee tal die vorige week in Schiphol zijn aan gehouden. Gelijk met foto en naam op de TV. En zo hoort het ook. Dat zal ze leren een beetje telefoons aan elkaar plakken.

Zet nu mijn alu hoedje weer op.
08-09-2010, 16:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-09-2010, 17:13 door cyberpunk
Door Eerde: En de oplossing is .... ? (ik weet er wel een of een paar).
Hint: hoe krijg ik digitale zaken over een grens zonder het over de grens mee te nemen ... ?

Gewoon ergens op een webspace deponeren die vanuit de US ook te bereiken is. TrueCrypt kan ook:

Provides plausible deniability, in case an adversary forces you to reveal the password:

Hidden volume (steganography) and hidden operating system.


maar ik ben er zeker van dat dat een "rode vlag" doet afgaan als ze zien dat TC op je systeem geïnstalleerd is. Ik weet niet of je er een verborgen volume mee kan creëren en dan portable TC gebruiken (via een gewone download). Volgens mij kunnen ze dit "verborgen" volume wel op een of andere manier zien.

Wat ik me vooral afvraag: hoeveel "terroristen" hebben de aRmerikanen op deze manier al opgepakt? Genoeg om deze praktijken te verantwoorden?
08-09-2010, 17:16 door SirDice
Door cyberpunk: Wat ik me vooral afvraag: hoeveel "terroristen" hebben de aRmerikanen op deze manier al opgepakt?
Nul komma nul.

Genoeg om deze praktijken te verantwoorden?
Nee dus.

Ik heb ook nog wel een oplossing, gewoon dat land mijden als de pest.
08-09-2010, 17:45 door Eerde
Gewoon een Wuala (achtig) systeem nemen waarbij je files worden gesplitst & encrypted ergens in de cloud hosten.
08-09-2010, 19:10 door Anoniem
ik weet iets, maak een mapje aan, genaamt "destroyed files" ofzo, dan kopieer je daar redelijk veel bestanden in, zoals plaatjes. die open je met notepad en daar haal je een stuk groot stuk tekst weg, type in een ander bestand: aAa en dan plak je de tekst. Doe dit een aantal keer en uiteindelijk heb je dit met een stuk of vijf bestanden zo gedaan. Niets is meer te lezen.

Wat je ook kunt doen is het maken van een foto van jezelf, je pakt de bestanden van je "illegale project" die stop je allemaal in een 7zip bestand en dan doe je in cmd prompt (OPGELET: dit kan alleen met jpg):
copy mijnplaatje.JPG + mijn7zip.7z mijnnieuweplaatje.jpg
Je verwijdert dan het bestand mijnplaatje.JPG en mijn7zip.7z

mijnnieuweplaatje.jpg is trouwens een gewoon plaatje, je opent het, je ziet jezelf en kunt het bijv. uitprinten. Maar als je het bestand met 7zip probeert te openen zul je alle bestanden zien die je in het 7Z bestand hebt gezet! Natuurlijk is deze manier van verbergen achterhaald en kun je beter methode 1 en methode 2 combineren zodat het superveel tijd kost als je je geheimpjes wilt zien, tenzij je weet wat je hebt gedaan. Je kunt trouwens ook een wachtwoord op je 7z bestand zetten zodat je een wachtwoord nodig hebt om het te lezen.

Verder zijn er nog zoooo veel manieren om dingen te verbergen, als iemand een illegaal bestand over de grens probeert mee te nemen wordt hij niet zo makkelijk betrapt.

Btw, beter voorkomen dan genezen, oftewel, laat je niet ontdekken (verberg alles), dan hoef je het ook niet te verklaren :p

En als ze zoals hierboven vermeldt jou dwingen wachtwoorden in te tikken, heeft wuala ook niet echt zin.

Maar weet iemand of de duane recht heeft iets te verwijderen als het verdacht is? zoals een gecomprimeerde map met wachtwoord?

Groetjes van MyPee
08-09-2010, 20:22 door spatieman
als je data wilt smokkelen ,etc,
idd, ergens op een webspace neer zetten..
en als je een rooi vlag wilt laten zien, HAKEN KRUIS met USA er in als foto..
09-09-2010, 09:32 door Preddie
Door spatieman: als je data wilt smokkelen ,etc,
idd, ergens op een webspace neer zetten..
en als je een rooi vlag wilt laten zien, HAKEN KRUIS met USA er in als foto..

Ik denk dat dat ook de beste oplossing is, alle apparatuur die encryptie mogelijkheden ondersteunen die hoger zijn als 128 bit AES worden niet toegelaten in de VS, de keuze is dus ontsleutelen en voor bepaalde tijd achterlaten of je apparatuur daar achterlaten of het vliegtuig terug pakken ..... ik weet trouwens niet of dit laatste wordt toegestaan ....
09-09-2010, 09:58 door Anoniem
Hoeveel memorycards, harddisks, ipods, cd's, dvd's of usb sticks zijn er in beslag genomen?
09-09-2010, 11:29 door Anoniem
bolletjes slikkers, usbstick slikkers :)
09-09-2010, 11:51 door Eerde
En als ze zoals hierboven vermeldt jou dwingen wachtwoorden in te tikken, heeft wuala ook niet echt zin.
Indien je Wuala wilt gebruiken hoeft dat toch niet als progje op je notebook te staan op het moment dat je de grens over gaat ?
Dat installeer je aan de overkant, en login+ww zitten enkel in je hoofd.
Of moet je nu ook al wachtwoorden afgeven voor systemen die je niet gebruikt ?
09-09-2010, 16:49 door Mysterio
Nooit last van gehad. Maar ik lach dan ook altijd vriendelijk naar de boos kijkende meneren. De russen zijn trouwens veel leuker! Mijn koffer is daar echt door vijf verschillende mensen op willekeurige momenten en plaatsen op het vliegveld doorzocht, maar de boos kijkende meneren deden dat alleen maar om je bang te maken. Je het gevoel te geven dat ze alles onder controle hadden.

Geen idee wat ze zochten, maar ze vonden het niet.

Maar dat zijn russen! Daar verwacht je rare politiestaatachtige praktijken van. Niet van de tolerante nederlander en vrijgevochten amerikaan. Het blijkt maar weer: het is één pot nat. Ze zoeken, maar vinden niet, want ze weten niet wat ze zoeken behalve dan om mensen een vals gevoel van veiligheid te geven en te intimideren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.