image

Gartner ziet oorlog tussen Android en Symbian

vrijdag 10 september 2010, 12:05 door Redactie, 6 reacties

In 2014 strijden Android en Symbian om de eerste plek op de markt voor mobiele besturingssystemen, zo voorspelt marktvorser Gartner. De besturingssystemen zullen over een kleine vier jaar 60% van de markt in handen hebben. Symbian zal Android waarschijnlijk net iets voor blijven. "De wereldwijde markt voor mobiele besturingssystemen wordt gedomineerd door vier spelers: Symbian, Android, Research in Motion en iOS", zegt analist Roberta Cozza.

Microsoft
Volgens Gartner zullen partijen als Samsung, Sony Ericsson, LG en Motorola met allerlei goedkope Android-toestellen komen. Daardoor zou het besturingssysteem tegen het einde van dit jaar al het meeste gebruikte mobiele OS in Noord-Amerika zijn.

Microsoft lijkt de grootste verliezer van de smartphone-oorlog te worden. Vorig jaar had het nog een kleine 9% van de markt in handen, over vier jaar is dat onder de vier procent gedaald. Android zat vorig jaar onder de vier procent, maar heeft volgens Gartner in 2014 een marktaandeel van 30%.

Reacties (6)
10-09-2010, 18:00 door xy22
In 2014 strijden Android en Symbian om de eerste plek op de markt voor mobiele besturingssystemen, zo voorspelt marktvorser Gartner.
Hoewel Gartner (natuurlijk) erg goed is in voorspellen van ontwikkelingen, durf ik hier toch wel een beetje aan te twijfelen.

Zeker, Android is groot en groeit (nog). Maar Symbian wordt op dit moment eigenlijk alleen door Nokia actief ontwikkeld en gebruikt; en dan voor een klein deel van de toestellen.
Tot een paar jaar geleden kon je niet om Symbian heen, veel telefoons met s60/s40 verkocht en er is veel software voor gemaakt. Nu is het een OS dat nog steeds niet echt goed op touchscreens is gemaakt, waar nog weinig software voor geschreven is en Nokia is al een hele tijd als het ware "het momentum kwijt".

Microsoft's 7-phone zou ik niet afschrijven, Microsoft heeft het vermogen een product te 'pushen'. Zeker in combinatie met een goede integratie van Exchange/ Live-diensten/ Office Web Apps? kon het misschien nog wel een dealbreaker worden voor de zakelijke markt.

Maar ach, 2014 is nog relatief ver weg (Android is in een paar jaar groot geworden). Die snelle ontwikkelingen zijn eigenlijk alleen maar leuk! :)
11-09-2010, 13:39 door Skizmo
Ik denk dat android binnen korte tijd de grootste speler van allemaal is.

edit : 3 minuten later kom ik dit tegen ... http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/36/0910_2210_android_straks_tweede_besturingssysteem_mobieltjes.xml
12-09-2010, 17:45 door Anoniem
Doet MeeGo tegen dan nog niet mee (bij Nokia en andere fabrikanten)??
12-09-2010, 21:28 door Anoniem
Door xy22:
In 2014 strijden Android en Symbian om de eerste plek op de markt voor mobiele besturingssystemen, zo voorspelt marktvorser Gartner.
Hoewel Gartner (natuurlijk) erg goed is in voorspellen van ontwikkelingen, durf ik hier toch wel een beetje aan te twijfelen.
Gartner zit er ook wel eens goed naast, dus ik zou er überhaupt niet (al) teveel waarde aan hechten. Het gaat bovendien over 2014. Drie jaar! Da's een eeuwigheid.
13-09-2010, 14:28 door Anoniem
Pfew.. dat men Symbian nog een kans geeft.. men gaat zeker uit van mobiele telefoons in het algemeen en gaat voorbij aan de smartphone trend waarbij Symbian toch echt de boot mist (net als Nokia zelf trouwens, die begrijpen de markt echt niet meer..)
14-09-2010, 11:47 door Anoniem
Raar dat Gartner over 3 jaar nog een markt scheiding ziet tussen mobiele en andere besturingssystemen. Mijn voorspelling is dat er binnen 3 jaar een strijd is tussen de huidige laptop OS'-en (Windows & Apple) en wat er tegen die tijd nog over is van de mobieltjes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.