image

Privacywaakhond naar rechter voor relatie Google-NSA

dinsdag 14 september 2010, 12:31 door Redactie, 7 reacties

Een Amerikaanse burgerrechtenbeweging is naar de rechter gestapt om duidelijkheid over de relatie tussen Google en de National Security Agency (NSA) te krijgen. Het gaat het Electronic Privacy Information Center (EPIC) om een overeenkomst waarbij de NSA de zoekgigant helpt in het geval van een buitenlandse cyberaanval.

In januari liet Google nog weten dat het door een vanuit China gelanceerde aanval was getroffen, waarbij de daders intellectueel eigendom hadden buitgemaakt. Een maand later kwam het bericht naar buiten dat Google met de NSA samenwerkte. De inlichtingendienst zou helpen bij het opsporen van de daders. EPIC diende een WOB-verzoek in om alle documenten over eventuele overeenkomsten boven water te krijgen. De NSA weigerde het verzoek, waarop de burgerrechtenbeweging naar de rechter stapte.

Relatie
"Vanaf 2009 heeft Gmail zo'n 156 miljoen maandelijkse gebruikers, die allemaal door een relatie tussen de NSA en Google getroffen worden", aldus EPIC. "Voor het maken van een beslissing over hun persoonlijke gegevens en e-mail, moet het publiek de details van die relatie weten.

Zowel Google als de NSA hebben geen informatie over hun relatie prijsgegeven. Na elf september bespioneerde de NSA in samenwerking met telefoonmaatschappijen Amerikaanse burgers, zonder dat hier een gerechtelijk bevel voor was. In juli kwam de relatie tussen de zoekgigant en inlichtingendienst ook al aan bod, toen vanwege het door Google onderschepte WiFi-verkeer.

Reacties (7)
14-09-2010, 14:30 door Anoniem
'If You Have Something You Don't Want Anyone To Know, Maybe You Shouldn't Be Doing It'
14-09-2010, 19:11 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: 'If You Have Something You Don't Want Anyone To Know, Maybe You Shouldn't Be Doing It'
Mag hopen dat je dit cynisch bedoeld.
14-09-2010, 19:56 door Anoniem
Is citaat van CEO van Google, vandaar!
15-09-2010, 12:35 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Is citaat van CEO van Google, vandaar!
Daar zou Google zichzelf ook wel eens aan mogen houden.
15-09-2010, 22:30 door Anoniem
Googol is een NSA -> CIA -> Spooks project.
Staat gewoon beschreven op www.IQT.org , een site van ze.
Is niets geheims meer aan...
17-09-2010, 07:47 door Anoniem
Wel belangrijk dat dit uitgezocht wordt. Ik zie steeds meer bedrijven Google tools gebruiken voor hun dagelijkse workflow (Google Apps, Docs, Wave, Gmail etc) en dat baart me toch wel zorgen. Amerika staat financieel aan de vooravond van een double dip en het zou me in die context dan ook niet verbazen als de US gov. op grote schaal misbruik gaat maken van de info die op Googles systemen staat om hun eigen nationale bedrijven een voorsprong in bijv. aanbestedingen te geven. Ze geven bijv. wel publiek requests for removal aan (http://www.google.com/governmentrequests/), maar nergens is te vinden hoevaak private content geraadpleegd is..
19-09-2010, 21:08 door Anoniem
Google is een 'double edged sword'
Als je weet dat oom sam mee kijkt dan kun je google ook gebruiken voor misleiding en afleidingsmaneuvres (als je in een bedrijf zit waar je 'us competition' moet vrezen)
Elk zich zelf respecterend bedrijf dat security hoog in het vaandel heeft zal geen gebruik maken van de services van google.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.