image

Wat wil jij weten over het netwerkbeheer van ISPs?

maandag 20 september 2010, 10:59 door Redactie, 9 reacties

Binnenkort moeten internetproviders openheid geven over hoe ze hun netwerkverkeer behandelen en Bits of Freedom wil nu weten wat internetgebruikers hierbij interessant vinden. De transparantieverplichting.is een nieuw onderdeel van de Telecomwet en op dit moment onderzoekt het Ministerie van Economische Zaken hoe die moet worden ingevuld. Het komt erop neer dat providers verplicht worden om transparant te zijn over de manier waarop zij netwerkverkeer behandelen, zodat gebruikers de dienstverlening van ISPs kunnen vergelijken.

Input
Ook burgerrechtenbeweging Bits of Freedom geeft input en wil van internetgebruikers weten wat zij nodig hebben om een goed oordeel te kunnen vellen over de kwaliteit van de dienstverlening van een internetprovider. "Zou jij willen dat de router policies van een provider worden gepubliceerd (en dan alleen van de backbone of ook van andere routers)? Is inzicht in de capaciteit en congestiegraad voor jou van belang?" zijn slechts enkele van de mogelijke vragen die ISPs straks mogelijk moeten beantwoorden.

"Moet voor transparantie onderscheid worden gemaakt tussen vast en mobiel internet? Of wil je juist een beschrijving van het effect, zoals een pagina op de website waarin wordt beschreven dat YouTube voorrang krijg?" Wie een mening heeft kan hier een reactie achterlaten.

Reacties (9)
20-09-2010, 11:04 door Anoniem
mrtg op alle componenten inclusief je eigen lijn
20-09-2010, 11:19 door Anoniem
Ik wil gewoon dat het werkt, is dat ook goed?
20-09-2010, 11:27 door Silver
Voornamelijk zou ik de oververkoop (contention) van hun breedbandpakketten wel als verplicht willen zien in reclames :P
20-09-2010, 11:47 door Anoniem
Nou, ik zou wel willen weten wat er standaard gemonitord wordt, wie er dan bij kan, aan welke voorwaarden voldaan moet worden wanneer monitoring gestart wordt, en wie er dan van op de hoogte gesteld wordt en dat men logt met daarbij wie wat waar wanneer en vooral ook waarom. En dan hoort het bij de openheid en de wet op de privacy dat ook de gebruiker op de hoogte gesteld wordt.
20-09-2010, 13:31 door Anoniem
QoS policies
ACLs
SPAN configuraties

Maar eigenlijk alles wat evt. invloed kan hebben op de snelheid en privacy van de data. CIA / BIV.

Bij voorkeur dus niet specifiek de technologie gebruikt, maar de maatregelen genomen. (alhoewel de provider wel op moet geven welke technologie er voor gebruikt wordt).
20-09-2010, 14:10 door ej__
Netwerkbeheer is iets anders dan "hoe ze hun netwerkVerkeer behandelen"! Titel is misleidend. Dat blijkt ook uit de rest van het artikel.
21-09-2010, 10:24 door Anoniem
Ik zou willen weten:
- Hoeveel bandbreedte is gegarandeerd en wat is mijn gedeelde bandbreedte.
- Welke poorten worden geblokeerd danwel gemonitord.
- Is mijn verkeer VLAN gescheiden ?
- Hoe zit het netwerk van de provider in elkaar dus meerdere verbindingen of trunks enz enz enz.
21-09-2010, 19:53 door Anoniem
ik wil weten:
- verkoopt men geografische informatie gelinked aan ip adres
26-09-2010, 15:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.