Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Cloud computing

20-09-2010, 16:31 door stuffy, 8 reacties
Hallo allemaal!

ik hoop dat iemand mij kan helpen met het volgende:

probeer al enige tijd info te zoeken over cloud computing, om daarna het eens te proberen, en te onderzoeken wat het nu precies is.

Enigste wat ik tot nu toe tegen ben gekomen, zijn pakketten voor linux waarvoor je betalen moet. Zijn hiervoor geen gratis pakketten te downloaden?

Ik heb bij mij thuis 3 pctjes vrij gemaakt om daarop een cloud te bouwen. Daarop zouden dan de verschillende VM's draaien.

Als ik het goed heb werkt een cloud as follows:

Je voegt verschillende servers samen tot 1. Daarop worden de zgn Virtuele Machines geinstalleerd. Hoeveel geheugen en CPU, en HD ruimte deze nemen, is in te stellen in de cloud.

Datgene als hierboven beschreven, wilde ik graag eens uitproberen. Is bijna het enigste dat ik nog nooit geprobeerd heb.

Als host-os kan volgende osjes gebruikt worden. Dat zijn tenm de osjes waar ik het meeste verstand van heb;

OpenSUSE
Debian
Gentoo
Centos

Mijn voorkeur gaat uit naar SUSE of Debian.

Hoop dat iemand mij daarbij helpen kan.

Groetjes, Stuffy
Reacties (8)
21-09-2010, 09:07 door Anoniem
Cloud computing gaat juist uit van niets zelf hebben draaien, of iig zo min mogelijk. Behalve je eigen PC.

Volgens mij is het simpelste en één van de beter momenteel beschikbare cloud aanbieders gewoon gratis en deze heet Google :-)

Maak een Google account en start bijvoorbeeld eens met Google Docs, een beter voorbeeld van (Gratis) Cloud computing is er momenteel denk ik niet te vinden.
21-09-2010, 10:56 door xy22
Stuffy, het klinkt alsof je voor jezelf een soort mini-cloud wilt opzetten.
Mocht je gebruik willen maken van een clouddienst, dan is het misschien de moeite om eens te kijken naar de EC2 clouddienst(en) van Amazon. Is, wat ik ervan gehoord heb, niet de eenvoudigste qua configuratie en vooral gericht op bedrijven; anderzijds biedt Amazons 'platform' wel ruimte voor 'experimenten'.
http://aws.amazon.com/ec2/
Succes !
21-09-2010, 11:38 door Anoniem
Wat heeft het voor zin om een mini cloud op te zetten... ?! Dan schiet je juist het hele idee van Cloud computing voorbij (in mijn optiek dan ;-) ) Als iedereen namelijk zn eigen mini-cloud gaat bouwen, dan kan je net zo goed het hele principe van Cloud computing weer overboord zetten en alles gewoon lokaal draaien.
Tenzij je natuurlijk een eigen service wil gaan aanbieden waarin mensen in een door jou gecreëerde cloud kunnen gaan opereren en samenwerken. (maar gezien onderstaande quote zou ik daar voorlopig niet aan beginnen).

[quote=stuffy]probeer al enige tijd info te zoeken over cloud computing, om daarna het eens te proberen, en te onderzoeken wat het nu precies is. [/quote]
Hieruit dacht ik op te maken dat U weinig tot niets van cloud computing wist... Vandaar mijn eerste antwoord van 9:07 uur.
Google is met onder andere: Docs, Wave, Picasa en Calendar hét voorbeeld van Gratis!! Cloud computing, uiteraard zijn er ook andere (niet) gratis voorbeelden.

Thuis alleen een PC met webbrowser, de rest (al dan niet geshared met anderen) lekker laten lopen in de "Cloud", Jouw Cloud is -om even bij Google te blijven- je online Google profiel met daarin al je gegevens en applicaties. Overal ter wereld te bereiken vanaf elke PC met ineternettoegang.
21-09-2010, 13:04 door Bitwiper
Door stuffy: probeer al enige tijd info te zoeken over cloud computing, om daarna het eens te proberen, en te onderzoeken wat het nu precies is.
Omdat "Cloud Computing" een hype is haasten alle softwarefabrikanten zich om zoveel mogelijk van hun producten "Cloud Computing" te noemen. Dat vertroebelt het beeld enorm.

Bijv. McAfee noemt hun virusscanner voor een deel "Cloud Computing" omdat het van onbekende executables een hash (via een DNS lookup) naar hun servers stuurt, in het antwoord wordt vervolgens aangegeven of het malware is of niet. Vergelijkbare DNS lookups voor bijv. spammende zombies bestaan al vele jaren en deden het ook zonder de benaming "Cloud Computing". Het is maar hoe je het beestje noemt.

Ik heb bij mij thuis 3 pctjes vrij gemaakt om daarop een cloud te bouwen.
Klinkt eerder of je een cluster dan een cloud aan het bouwen bent, of zie ik iets over het hoofd?
21-09-2010, 13:39 door Anoniem
Niks vertroebelend aan hoor ;-) http://nl.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

en idd, Stuffy probeert op zijn genoemde manier een cluster te bouwen en geen cloud :)
21-09-2010, 15:32 door Anoniem
http://www.eucalyptus.com/
aste je eigen open source cloud.
Draaiende op debian of ubuntu enz.
23-09-2010, 01:10 door xy22
Door Anoniem: http://www.eucalyptus.com/
aste je eigen open source cloud.
Draaiende op debian of ubuntu enz.
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1430228113/
24-09-2010, 14:32 door stuffy
eeeeh, ik weet niet goed, of het nu een cloud of een cluster is.....

ik weet wel dat het steeds meer een hype word, en wil me er gewoon eens in verdiepen.

Net als ik eerder al eens met NFS, DNS, DHCP, (zijn wel de simpelste dingen) en weet ik veel wat meer heb gedaan. :)

Zo heb ik nu een fileserver gebouwd, waarmee files geshared kunnen worden over NFS. Zo heb ik mn eigen DNS, zonder afhankelijk te zijn van mn provider. En DHCP zodat tijdelijke machines in mn netwerk een IP toegewezen krijgen, en direkt zonder enige config op i-net kunnen. Ook heb ik voor development de nodige Apache en MySQL servers lokaal draaien.

IPX Boot is ook een vraagstuk waar ik graag eens naar wil kijken. NIS heb ik wel eens geprobeerd, maar kwam daar niet echt uit.

Nu is eerst CC aan de beurt. Vindt het wel een beetje verwarrend.....

Docs, Wave, Picasa en Calendar, ZIJN Clouds, OF, draaien deze OP een Cloud??
Ik denk dat het laatste het geval is.


Heb eens gekeken naar Eucalyptus, en heb ook een andere gevonden: OpenNebula.

Van het weekeinde maar eens naast mn dagelijkse OS eens Ubuntu te installeren. Ubuntu schijnt Nebula in haar repo's te hebben, en naar het schijnt draait het right-out-of-the-box.


Heb begrepen, dat er een front-end is, met een supervisor, en node-controllers. Op de andere machines, komt dan de node pakketten te draaien, met als VM Xen.

Eens kijken wat eruit komt, en of je dr leuke dingen mee kunt doen. Miss ken je zelfs een desktopje erop installen. :P *lol*


en idd, Stuffy probeert op zijn genoemde manier een cluster te bouwen en geen cloud :)

Uhummm, het is HAAR, maar dat terzijde. :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.