image

ZoneAlarm gedraagt zich als nep-virusscanner

dinsdag 21 september 2010, 10:39 door Redactie, 17 reacties

ZoneAlarm heeft flinke kritiek gekregen omdat het gebruikers via allerlei waarschuwingen probeert over te halen om de betaalde versie aan te schaffen. De software laat gratis gebruikers een pop-up zien die waarschuwt dat hun computer mogelijk gevaar is. Vervolgens kan men de details van de dreiging zien of voor bescherming kiezen. De aanpak is identiek aan de werkwijze van scareware. Wie op de link klik belandt op een pagina waar de ZoneAlarm Security Suite met andere pakketten wordt vergeleken.

Woedend
"Deze kleine maar vervelende truc zal ervoor zorgen dat veel gebruikers zoals ik ZoneAlarm producten van hun systemen zullen verwijderen in plaats van de Pro versie te kopen. Als je een degelijke virusscanner hebt, gratis of betaald, ben je beschermd en hoef je het niet te kopen", zegt AvinashTech.

Op het forum van ZoneAlarm hebben zich allemaal woedende en ontevreden gebruikers verzameld. Die beschuldigen het beveiligingsbedrijf er niet alleen van zich als scareware te gedragen, maar ook zou het berichten van gebruikers censureren.

Update 12:10
Beveiligingsbedrijf Checkpoint, eigenaar van ZoneAlarm, laat weten dat het gebruikers met de waarschuwing proactief wilde waarschuwen dat ZoneAlarm Free Firewal en andere virusscanners geen volledige bescherming tegen het gevonden virus bieden.

"Het was nooit onze bedoeling om klanten te laten geloven dat ze een virus op hun computer hadden. Het was puur een informatief bericht over een legitiem en ernstig virus, dat ook informatie over de verschillen in bescherming van verschillenden producten bevatte en hoe bescherming er tegen te verkrijgen is", aldus een reactie op het eigen weblog.

Reacties (17)
21-09-2010, 10:47 door Mysterio
Tja, ze proberen ook hun spulletjes te verkopen. Boos worden omdat je gratis software reclame laat zien is ook een beetje een primaire en domme reactie. Wil je dat niet dan installeer je toch wat anders?
21-09-2010, 11:05 door M_iky
Dit gebeurt toch al jaren? Avira antivirus bijvoorbeeld laat ook regelmatig een notification zien om gebruikers over te halen de betalende versie aan te schaffen.
21-09-2010, 11:23 door Anoniem
Tuurlijk, maar normaal krijg je dan een bijv. een plaatje te zien van de betaalde versie met de extra features, dit lijkt meer op gedrag van een Rogue AV/
21-09-2010, 11:23 door Anoniem
Waarom zouden ze zoiets doen? Waarom niet net als AVG? Gewoon een banner onder de UI.
21-09-2010, 12:12 door spatieman
dan moeten er maar het woordje reclame bij toevoegen, dan komt het minder scarry over..
bij Avira krijg ik ook regelmatig een aparte popup, en dat is minder irritant als bovenstaande
21-09-2010, 12:23 door Preddie
...wilde waarschuwen dat ZoneAlarm Free Firewal en andere virusscanners geen volledige bescherming tegen het gevonden virus bieden....

Dit impliceert twee dingen:

- dat het bewust niet tegen alles beschermd

- dat het betaalde pakket wel een volledig bescherming bied, iets wat elke anti-virus/malware test tegenspreekt of de test nu onafhankelijk is of niet .....
21-09-2010, 14:51 door Anoniem
Sorry hoor, ze stellen gewoon dat je besmet bent door specifiek 'ZeuS.Zbot.aoaq'. Dat hoeft je niet te bagetaliseren..
Wat een stomme actie van Zonealarm, weg ermee!
21-09-2010, 15:38 door Anoniem
Sinds Zonealarm steeds begon te mekkeren kopen.
was een paar jaar geleden al.
ben ik over gestapt op Comodo, bevalt mij prima.

http://personalfirewall.comodo.com/
21-09-2010, 15:44 door leenvr
Ik was nou niet echt gecharmeerd van deze popup,
en volgens mij zijn een hoop mensen hiermee op het verkeerde been gezet.
dus als iemand nog een goede en lichte/lichtere vervanger weet ?
21-09-2010, 16:46 door Anoniem
De reactie van ScarePoint is voorspelbaar en hypocriet. Ik zou zeggen, kijk naar de [url=http://www.ghacks.net/2010/09/18/zonealarm-global-virus-alert-about-zeus-zbot-aoaq-scareware-at-its-best/]melding[/url] en je weet genoeg. Let op het kleurenpalet, het logootje en het kader "Virus Details" met daarin datum en tijd waarop het virus is "ontdekt", welke miraculeus genoeg de datum is waarop je de melding krijgt.
Pas na diepgaande bestudering realiseer je je dat er feitelijk alleen maar staat dat het een waarschuwing is. Via de knop "SEE THREAT DETAILS" word je dan ook nog onder de neus gewreven dat alleen de producten van ScarePoint soelaas bieden.

Deze melding is zeer zorgvuldig ontworpen om zoveel mogelijk angst aan te jagen. Geen discussie: dit is een schoolvoorbeeld van scareware.

Ben onmiddellijk overgestapt op [url=http://personalfirewall.comodo.com/]Comodo[/url] en heb moeten constateren dat die veel beter is dan ZoneAlarm. Aanrader!
21-09-2010, 16:59 door Anoniem
Wie overigens googelt (is dit eigenlijk een woord?) op ZeuS.Zbot.aoaq vind heel veel resultaten over ZoneAlarm en "marketing tricks" en heel weinig over dit zogenaamde virus...
21-09-2010, 17:06 door M_iky
Comodo of ashampoo firewall.
21-09-2010, 18:38 door Anoniem
Doe eens een poging met Avast! Free v5 (gratis registratiecode aanvragen en bij installatie Google Chrome niet installeren kiezen) en Outpost Free 2009 (installatie starten in XP-mode bij Windows 7). geen nare popups en alleen bij Outpost-UI een nieuwsveld waar wat in wordt geplaatst. Verder een perfecte gratis combinatie, waarbij Outpost ook als x64 beschikbaar is.
Verder is Comodo Internet Security Suite een heel krachtig alternatief, dat echter veel meer instellingen kent, wat wellicht te veel is voor de "doorsnee"-gebruiker. Ook Comodo is er in x86 en x64, zowel engels- als nederlandstalig.
21-09-2010, 18:42 door cyberpunk
Door M@iky: Comodo of ashampoo firewall.

Ik ben best tevreden over Online Armor Free. In het verleden kreeg die best wel goede resultaten op matousec.com http://www.matousec.com/projects/proactive-security-challenge/results.php , maar nu zijn ze daar opeens verdwenen? :-?

Edit: Blijkbaar ruzie met elkaar...

Online Armor temporarily disqualified
http://www.matousec.com/

Balen... :~(
22-09-2010, 10:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-09-2010, 12:11 door Anoniem
Eens, AVG sucks, in meerdere opzichten.
- langzaam
- waardeloze 'link-scanner'
- opdringerige pogingen de gebruikers van de 'Free' versie naar een betaalde versie te krijgen. (Hé, waar kennen we dat van).

En dit soort bedrijven zit niet echt met deze kritiek hoor, onderhand zijn er meer dan genoeg gebruikers die er in getrapt zijn om het kleine groepje dat nu afhaakt te compenseren.. Dus, acties geslaagd!
24-09-2010, 23:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.