image

Indiase satelliet geïnfecteerd door Stuxnet-worm?

vrijdag 1 oktober 2010, 09:28 door Redactie, 2 reacties

De Stuxnet-worm die de laatste tijd regelmatig met aanvallen op een Iraanse kernreactor in verband is gebracht, heeft mogelijk ook een Indiase satelliet ernstig ontregeld. Op 7 juli van dit jaar zorgde een stroomstoring in India’s INSAT-4B satelliet ervoor dat 12 van de 24 zonnepanelen offline gingen. Hierdoor zat ongeveer 70% van de klanten van Indiase Direct-To-Home (DTH) bedrijven zonder dienstverlening.

De satelliet werd drie jaar geleden door de Indiase Ruimtevaartorganisatie gelanceerd, dat weer een klant van Siemens is. Stuxnet infecteerde voornamelijk Siemens systemen in India en Iran. Uit de c.v.'s van twee voormalige engineers van het ISRO’s Liquid Propulsion Systems Centre, blijkt dat Siemens S7-400 PLC en SIMATIC WinCC de gebruikte Siemens software is. Dezelfde software waar de Stuxnet-worm het op heeft voorzien, aldus Jeffrey Carr.

Hij ontdekte deze informatie tijdens een onderzoek dat hij in november tijdens de Black Hat Abu Dhabi conferentie zal presenteren. "Mijn doel met dit bericht is dat er meer en betere theorieën zijn om de motivatie van Stuxnet te verklaren, dan alleen Israël en Iran, zoals anderen hebben voorgesteld."

Reacties (2)
01-10-2010, 11:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2010, 11:32 door tuxick
Ik herinner me nog dat er ooit een beruchte DDoS kiddo bij Siemens werkte en weer naar buiten gegooid is, "danny-boy", die speelde toen met Stacheldraht.
Misschien dat ze daar een keer iets aan hun security beleid moeten doen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.